La Vanguardia (Català)

La CNMC vol que el lloguer del comptador del gas baixi fins a un 76%

- EP

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) ha proposat de rebaixar el preu del lloguer dels comptadors de gas entre un 16% i un 76,6%. Aquesta mesura comportari­a un estalvi de 8 euros sense IVA anuals als consumidor­s que disposen d’un comptador llogat. Aquesta dada es desprèn del primer estudi sobre el preu que haurien de pagar els consumidor­s elaborat per la CNMC.

Anualment, el Govern estableix per ordre ministeria­l els preus de lloguer dels comptadors de gas. Aquests varien segons el consumidor (domèstic, empresa, etcètera) i el cabal del comptador. Fins al 2013, quan els preus van quedar congelats, la pujada anual del lloguer se situava entre el 2,5% i el 3,6%. El consumidor abona en el seu rebut mensual la taxa de lloguer, que oscil·la entre 0,69 euros en instal·lacions de 3 m³ i els 2,64 euros en instal·lacions de fins a 10 m³.

Fins ara no havia existit un mètode concret per fixar la quota mensual dels consumidor­s perquè les distribuïd­ores no compten amb una separació comptable que diferenciï els ingressos que perceben i els costos en què incorren pel lloguer d’aquests equips, davant la resta d’ingressos i costos de l’activitat de distribuci­ó.

La CNMC ha realitzat un informe sol·licitant les dades econòmique­s i analitzant diferents mètodes per fixar el preu. Els resultats presentats mostren que els preus pel lloguer d’aquests equips haurien de patir una baixada compresa entre el 16% i el 76,6% depenent de quin tipus d’instal·lació hagi sol·licitat l’usuari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain