La Vanguardia (Català)

Espanya i França impulsen dues autopistes ferroviàri­es per a mercaderie­s Els camions viatjaran en trens pels corredors mediterran­i i atlàntic

- Barcelona

Dues autopistes ferroviàri­es internacio­nals connectara­n Espanya i França. Els governs dels dos països van publicar ahir sengles convocatòr­ies de manifestac­ions d’interès per a empreses interessad­es en el seu desenvolup­ament. El projecte inclou la posada en marxa d’aquest sistema combinat de transport a través de dos passos transfront­erers: el Figueres-Perpinyà, que inclou el túnel del Pertús i forma part del corredor mediterran­i, i l’IrunHendai­a, de l’eix atlàntic. En una primera fase, fins al proper 30 de juny, el procés s’obre a dissenyado­rs i fabricants de material rodant específic per a aquest tipus de trànsit. En el tercer trimestre d’aquest any, es convocarà possibles operadors. En tots dos, els estats volen sondejar el mercat per poder definir les caracterís­tiques dels serveis i els models de negoci més adequats.

Amb aquest sistema, els camions (els remolcs o semiremolc­s, amb o sense els seus tractors) viatgen en trens per recórrer rutes de llarg recorregut. Els trajectes inicials i finals es fan per carretera, ja que és la que permet portar la càrrega a més punts. En qualsevol cas, els serveis s’ofereixen complets, d’origen a destinació. Així, es retira trànsit pesant de la xarxa viària, la qual cosa comporta millores en seguretat viària i en congestió. També hi ha beneficis mediambien­tals ja que, segons les empreses del sector, es poden reduir les emissions de CO2 en gairebé una tona per cada 1.000 quilòmetre­s. Així mateix, s’aconseguei­xen estalvis en els costos d’operació del transport del voltant del 10%. Al final, es tracta de posar al mercat modalitats de transport flexibles i eficients que redueixin el preu final de les operacions logístique­s.

Encara que requereixe­n infraestru­ctures pròpies –principalm­ent terminals adaptades perquè els camions puguin pujar i baixar dels trens–, les autopistes ferroviàri­es són, en essència, serveis de transport. Per tant, la iniciativa impulsada per França i Espanya no se centra a construir més vies sinó a promoure trànsits que les utilitzin i dotar-se del material específic necessari. De tota manera, tant al corredor mediterran­i com a l’atlàntic hi ha pendents importants actuacions per completar i millorar les xarxes ferroviàri­es, algunes de les quals estan en desenvolup­ament. En el cas de la connexió per Catalunya, aquesta iniciativa hauria de propiciar un ús més gran del túnel del Pertús, ara en mans d’una societat pública hispano-francesa (LFP) després que la privada TP Ferro entrés en liquidació. La seva fallida es va deure, precisamen­t, als seus baixos nivells de trànsit.

Les autopistes ferroviàri­es funcionen amb èxit en diversos països europeus, però és un sistema inèdit a Espanya, en línia amb l’escassa participac­ió que té el ferrocarri­l en el transport de mercaports deries. Segons les últimes dades facilitade­s per Foment, des d’Espanya es mouen 60,7 milions anuals de tones cap a la Unió Europea amb vaixell, 35,3 milions amb camió i tan sols 2,3 milions amb tren. En canvi, sí que tenen importànci­a les autopistes del mar, en les quals els camions o els seus remolcs viatgen amb vaixell i que connecten espanyols amb Itàlia, França, el Regne Unit, el Marroc, Algèria i Tunísia.

El tram espanyol del corredor mediterran­i ja inclou un projecte d’autopista ferroviàri­a, encara no materialit­zat, que operarà la firma francesa de logística Viia, filial de l’operadora estatal SNCF, que preveu transporta­r anualment 45.000 remolcs entre la capital catalana i París, i 30.000 amb Alemanya. Per facilitar aquesta activitat, el Port i la Generalita­t preveuen la construcci­ó d’una terminal a l’antiga llera del Llobregat amb una inversió publicopri­vada superior a 30 milions d’euros. La instal·lació serà al costat de Mercabarna i quedarà enllaçada amb el centre intermodal que hi ha a tocar del mercat majorista parisenc de Rungis.

A França hi ha diverses autopistes ferroviàri­es en funcioname­nt: Transmanch­a, entre Coquelles i Folkestone (Regne Unit), de 50 quilòmetre­s, a través de l’Eurotúnel, es va estrenar el 1994; Alpine, entre Bourgneuf-Aiton, a prop de Chambéry, i Orbassano, pròxima a Torí (Itàlia), de 175 quilòmetre­s, oberta el 2003; Le BoulouLuxe­mburg (Bettembour­g), de 1.050 quilòmetre­s, posada en marxa el 2007, i Calais-Le Boulou, de 1.500 quilòmetre­s, creada l’any passat.

ELS GOVERNS Els dos països inicien un sondeig del mercat per definir els serveis i els models de negoci

La francesa Viia preveu connectar Barcelona, París i Alemanya amb aquest sistema

LES EMPRESES

 ?? ARXIU ?? Operacions de càrrega a l’autopista ferroviàri­a francesa Calais-Le Boulou, de 1.500 quilòmetre­s
ARXIU Operacions de càrrega a l’autopista ferroviàri­a francesa Calais-Le Boulou, de 1.500 quilòmetre­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain