La Vanguardia (Català)

El port de Barcelona tanca el seu segon millor trimestre

-

El port de Barcelona ha iniciat el 2017 amb forts creixement­s de trànsit. En el primer trimestre, a les seves instal·lacions es van moure 13,8 milions de tones de mercaderie­s, la qual cosa suposa un increment del 25,3% respecte al mateix període de l’any passat. Es tracta del millor resultat de la seva història, només superat pel segon trimestre del 2008, segons va informar ahir la institució.

Aquest fort repunt ha coincidit en el temps amb el conflicte dels estibadors, que, encara que no ha suposat cap jornada de vaga –es van convocar i desconvoca­r aturades diverses vegades–, ha afectat l’activitat d’algunes terminals perquè va fer disminuir el ritme de treball, segons van denunciar alguns operadors.

En contenidor­s, entre gener i març es van transporta­r 662.280 TEU (unitat equivalent a un contenidor de 20 peus), la qual cosa suposa un increment del 34,2% respecte al mateix període del 2016. Els contenidor­s plens d’exportació van repuntar un 13% i ja acumulen alces des de fa set anys, i els de transbord, un 131%.

El transport de líquids a granel va repuntar un 23,4%, assolint 3,5 milions de tones. L’augment de la demanda per part dels països del nord d’Àfrica va impulsar el trànsit de gasolina (+22%). També destaca l’alça del fuel (+97,4%), en el qual va disminuir la modalitat pesada, que s’està substituin­t de manera significat­iva pel lleuger procedent de les refineries de la Mediterràn­ia. Els granels sòlids es van reduir un 6,5%, fins a 897.599 tones, llastats pel descens del 40% en les exportacio­ns de ciment i clínker.

Respecte a la càrrega transporta­da en camions, el port va canalitzar a través de vaixells el trànsit de 90.465 unitats de transport intermodal (camions, plataforme­s o remolcs), en les que es coneixen com a autopistes del mar, un 11% més. Per la seva part, el trànsit d’automòbils va retrocedir un 2%, fins a 204.274 unitats, per la baixada del trànsit de cabotatge amb les illes (-6%) i, en menys mesura, de les importacio­ns (-4%) i les exportacio­ns (-1%). No obstant, els que es descarregu­en al port per tornar a embarcar cap a la seva destinació final van créixer un 4%.

Àsia continua sent el principal mercat del port barceloní, ja que d’aquest continent procedeixe­n el 74% de les importacio­ns, alhora que també es consolida com a primer receptor, al rebre el 46% de les mercaderie­s que surten de Barcelona cap a l’exterior.

El trànsit total de mercaderie­s augmenta un 25,3% i el de contenidor­s es dispara un 34,2%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain