La Vanguardia (Català)

Un atemptat a Dortmund sacseja la Champions

Tres bombes potents contra l’autocar de l’equip obliguen a suspendre el partit El jugador Marc Bartra, lleument ferit a causa dels vidres trencats

- CARLOS NOVO

El Borussia Dortmund-Mònaco que s’havia de jugar ahir a la nit a l’Iduna Signal Park va ser suspès i es jugarà avui a les 18.45 h al mateix escenari després que tres potents explosius col·locats a la carretera van afectar l’autocar de l’equip alemany quan havia recorregut cent metres des de l’hotel de concentrac­ió en direcció a l’estadi. Un dels explosius va esmicolar un del vidres del vehicle i va provocar talls al braç i la mà de Marc Bartra, el central de l’equip de Tuchel de passat blaugrana. El jugador va ser evacuat a l’hospital més proper perquè li practiques­sin les primeres cures. Tot i que al principi semblava que els talls eren superficia­ls, una inspecció posterior va descobrir que tenia el canell trencat i vidres incrustats a la mà dreta, per la qual cosa va ser operat d’urgència.

En la roda de premsa, que va començar més tard de les onze de la nit, el cap de la policia de Dortmund va informar d’un quart artefacte que no va arribar a explotar i que va ser trobat a la rodalia de l’hotel de concentrac­ió.

L’atac va provocar una gran commoció a Alemanya. Des d’un principi es va témer que es tractés d’un atemptat terrorista. Berlín en va patir un que va provocar onze morts en una de les populars fires de Nadal el 19 de desembre passat. A l’hora d’escriure aquestes línies la policia investigav­a totes les hipòtesis, no volia parlar d’un atemptat però no descartava res. Segons portaveus de la policia, es tractava de “seriosos artefactes explosius”, per la qual cosa es podia descartar que es tractés d’una simple gamberrada dels seguidors locals.

Segons un comunicat de la policia de Dortmund, “l’incident ha passat poc després de les set del vespre i les explosions han fet esclatar algunes rodes de l’autocar. Encara no es pot determinar amb exactitud què l’ha provocat”. Unes hores després, la Fiscalia de

OPERAT D’URGÈNCIA

L’exblaugran­a va ser operat ahir a la nit d’una fractura al canell dret i de resquills a la mà La policia alemanya treballa amb la hipòtesi que es van fer servir “seriosos artefactes explosius”

TERRORISME

Dortmund va confirmar que s’havia trobat una carta a les proximitat­s de l’escena de l’atac i n’estava revisant l’autenticit­at.

Les notícies van arribar instantàni­ament a l’estadi, on acabaven d’obrir les portes i el públic començava a omplir les grades. La UEFA va reunir immediatam­ent un gabinet de crisi i es va reunir amb representa­nts dels dos equips. Cap a dos quarts de nou es va arribar a la decisió d’ajornar el partit fins avui, sobretot perquè els jugadors de l’equip alemany no estaven en condicions anímiques de jugar.

Les reaccions de condemna de l’explosió i de solidarita­t amb el Borussia Dortmund van arribar de tot arreu, incloent-hi un tuit del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, així com un altre del Consell Superior d’Esports (CSD).

Els aficionats del Mònaco presents a la grada van reaccionar a la suspensió amb crits de “Borussia, Borussia”. La resposta de l’afició alemanya va arribar a través de les xarxes socials, oferint allotjamen­t als seguidors del Principat perquè poguessin quedar-se 24 hores més a Alemanya i assistir avui al partit.

La UEFA va indicar que “en cap moment no hi ha hagut perill a l’interior ni al voltant de l’estadi”. La policia va assegurar que aquest vespre desplegarà un dispositiu de seguretat excepciona­l per garantir que el partit es disputi amb normalitat. Avui a Alemanya s’hi disputarà un altre partit dels quarts de final de la Lliga de Campions entre el Bayern i el Reial Madrid a Munic.

Es dona la circumstàn­cia que l’últim partit ajornat a la Champions també va afectar un Borussia, però l’altre, el de Mönchengla­dbach. Va ser el Manchester City-Borussia Mönchengal­dbach del setembre passat, que no es va poder jugar per les fortes pluges que havien caigut a Manchester, que van deixar el camp impractica­ble. El partit es va jugar l’endemà.

Els aficionats del Dortmund van oferir casa seva als del Mònaco desplaçats a Alemanya

SOLIDARITA­T

 ?? PATRIK STOLLARZ / AFP ?? L’autocar del Borussia Dortmund va acabar amb dos vidres trencats i altres desperfect­es i es va aturar al lloc d’una de les explosions
PATRIK STOLLARZ / AFP L’autocar del Borussia Dortmund va acabar amb dos vidres trencats i altres desperfect­es i es va aturar al lloc d’una de les explosions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain