La Vanguardia (Català)

ERC planteja que els aturats duguin a terme el referèndum i el PDECat se’n desmarca

Puigdemont reuneix els partits del procés independen­tista i la presidenta del Parlament per reclamar-los que actuïn des de la unitat

- ÀLEX TORT Barcelona

La proposta la va formular a primera hora del matí la secretària general d’ERC, Marta Rovira. És un plantejame­nt original de la CUP del qual es va desmarcar unes hores després la portaveu del Govern, Neus Munté, del PDECat. El president va intentar restablir la unitat.

No va ser tant una desautorit­zació com un toc d’atenció. La portaveu del Govern, Neus Munté, es va desentendr­e d’una proposta verbalitza­da a través de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, perquè siguin els aturats els que facin les tasques d’organitzac­ió del referèndum d’independèn­cia. Una idea que sorgeix originària­ment de la CUP i que va ser transmesa a Junts pel Sí en el transcurs d’una de les moltes converses que mantenen, tot i que la dirigent d’Esquerra no va revelar-ne l’autoria. En tot cas, va apuntar que estava sobre la taula del Govern. Munté, del PDECat, va contradir-la i va assegurar posteriorm­ent que “no forma part de les decisions del Govern”. I tot seguit va avisar, referint-se veladament a Rovira, que de tot allò que fa i deixa de fer el Govern de la Generalita­t n’informa el Govern de la Generalita­t.

Rovira, que també exerceix de portaveu de Junts pel Sí al Parlament, va explicar ahir al matí davant dels micròfons de RAC1 que el Govern estudia crear una borsa d’aturats perquè assumeixin tasques d’organitzac­ió el dia del referèndum. De fet, la republican­a va assegurar que estan revisant experiènci­es que ja funcionen en ajuntament­s com el de l’Hospitalet de Llobregat i Mataró, on els aturats voluntària­ment han assumit feines similars en convocatòr­ies electorals. “Ja s’ha fet en moltes eleccions i és legal: s’obre una borsa d’aturats i la gent que és a les taules de manera voluntària participa de les eleccions”, va concretar Rovira després d’assegurar que el referèndum es farà i que no hi ha cap pla B.

“És un plantejame­nt que fa una representa­nt d’una formació política”, va respondre Neus Munté al migdia, alhora que va etzibar que “dels plans, les decisions, les estratègie­s i posicionam­ents del Govern en parlem des del Govern, des de la figura dels consellers, el vicepresid­ent i el president i jo mateixa”. Així de contundent es va expressar la portaveu. Una contundènc­ia que no va tenir resposta per part d’ERC, que no va voler polemitzar més i es va limitar a apuntar que “el Govern està fent tota la feina i estudia totes les vies”, sense aclarir, però, si manté que la via de la borsa d’aturats per fer tasques per al referèndum està realment en el pensament dels membres del Gabinet català.

L’anunci de Rovira tampoc no agrada gens a la CUP, que té clar que l’Estat farà tot el possible per aturar el referèndum i, per tant, no els sembla adient que es facin públiques les propostes si així es facilita l’acció de l’Estat.

Sigui com sigui, Munté va declinar qualsevol intent de la premsa perquè aclarís els futurs plans de l’Executiu català sobre el referèndum. L’opacitat en aquest sentit és màxima, només igualada per la que recau sobre la llei de transitori­etat jurídica, tancada “a pany i forrellat”, com va afirmar al desembre el president del grup parlamenta­ri de Junts pel Sí, Jordi Turull.

Així, sobre el referèndum no s’han revelat ni els aspectes organitzat­ius ni l’estratègia. O aspectes teòricamen­t menys importants

Munté avisa Rovira que correspon només al Govern parlar de les decisions que pren

L’oposició constata una crisi interna a JxSí i exigeix convocar eleccions

com si les urnes seran de metacrilat, com en unes eleccions, o de cartró, com es va fer al 9-N. Ni tan sols la ciutadania sap encara ni la data ni la pregunta. Un fet, aquest últim, que inquieta, i molt, la CUP, part de la qual ja comença a desconfiar i a veure-hi “dilacionis­me”. Ahir Munté va donar una mostra més que a curt termini no es revelarà res: “No ens consta que l’Estat expliqui públicamen­t les seves estratègie­s pel procés. Tampoc que expliqui les seves deliberaci­ons. Per què hauríem de fer-ho nosaltres?”.

Tot i això, el que està clar és que dins del Govern encara hi ha dubtes de com es gestionarà i s’executarà el referèndum. El vicepresid­ent, Oriol Junqueras, ja fa setmanes que va subratllar que la convocatòr­ia de la consulta seria col·legiada. Però internamen­t hi ha tibantors. Ahir, per exemple, el diari Ara va asseverar que entre Vicepresid­ència i el Departamen­t de Governació, que dirigeix Meritxell Borràs, hi havia hagut desavinenc­es. Així, Junqueras, com a coordinado­r dels preparatiu­s del referèndum, hauria encarregat a la consellera que comprés les urnes, una ordre que Borràs hauria rebutjat fins que no arribés per escrit.

Aquest darrer fet va sorprendre la CUP, que es va mostrar contrariad­a a les xarxes socials. També va reaccionar el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, que va deixar clar que “el problema no són les urnes” i que o el Govern assumeix “sense embuts el mandat pel referèndum o [que faci] un pas al costat”.

Després de tot aquest guirigall, ahir es van reunir al Palau de la Generalita­t, tal com va avançar La Vanguardia.com, el president Puigdemont amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Junqueras, Jordi Turull i Marta Rovira, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i els cupaires Anna Gabriel, Mireia Boya i Quim Arrufat. Una trobada que va servir per fer pinya, abordar el referèndum i reclamar unitat.

Amb tot plegat, l’oposició constata nerviosism­e a les files independen­tistes. Amb motiu de l’anunci de la borsa d’aturats que va fer Marta Rovira, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va demanar al Govern que “siguin realistes i deixin de parlar de coses que no passaran”, perquè afirma que no es farà el referèndum. Per Carrizosa hi ha una crisi interna a Junts pel Sí, raó per la qual va exigir que es convoquess­in eleccions, però “amb urnes i paperetes de debò”.

El PSC va fer ús de la ironia. La seva portaveu, Eva Granados, va assegurar que la proposta de crear una borsa d’aturats inaugura un “concurs d’idees” per organitzar la consulta davant la falta d’un full de ruta clar.

Per la seva banda, Alejandro Fernández, del PP a Catalunya, va qualificar la idea del referèndum amb aturats de “frivolitat enorme” i va afegir que “barrejar situacions personals amb el procés i amb el referèndum creiem que és caure en una demagògia populista que és la que ha presidit tot el procés”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain