La Vanguardia (Català)

El Bicing funcionarà 24 hores tots els dies de l’any

Les bicicletes elèctrique­s es triplicara­n i compartira­n estacions a l’aire lliure amb la resta

- DAVID GUERRERO

Les bicicletes no són només per a l’estiu, de la mateixa manera que tampoc no són únicament per a les hores de sol. El nou contracte del Bicing, que sortirà a concurs en els pròxims mesos, preveu que el servei de bicicletes compartide­s passi a funcionar les 24 hores dels 365 dies de l’any. El Bicing, que actualment segueix un horari molt similar al del metro i funciona de manera ininterrom­puda únicament les nits dels caps de setmana, no pararà mai.

L’ampliació de l’horari és una de les peticions més reclamades pels usuaris habituals del sistema, que acaba de complir deu anys de la seva posada en marxa. El 31 de març va finalitzar el contracte adjudicat a Clear Channel i s’ha prorrogat un any fins que tingui un nou adjudicata­ri disposat a assumir els canvis que busca intromenys duir el govern municipal. A més, serà un Bicing més elèctric. Hi haurà 6.000 bicicletes mecàniques tradiciona­ls (com ara) i 1.000 d’elèctrique­s, davant les 300 d’aquest tipus que hi ha actualment. Les dues modalitats compartira­n instal·lacions en lloc d’estar separades. La majoria de les estacions actuals es mantindran, mentre que les subterràni­es, exclusives per a bicis elèctrique­s, desapareix­eran.

L’adjudicaci­ó del nou contracte suposarà una renovació de les estacions i bicicletes. Totes seran noves, amb una imatge actualitza­da, però sense tancar la porta a la incorporac­ió d’un patrocinad­or. Almenys, aquesta és la idea del govern municipal, que ara haurà de negociar la proposta amb l’oposició per guanyar-se els suports que li permetin tirar-la endavant. L’import de licitació és de 18,8 milions d’euros anuals per un termini de deu anys.

Val a dir que un dels punts febles del Bicing és que no arriba a tots els punts de la ciutat. El nou contracte passa de 470 estacions a 519, i la distribuci­ó pretén reduir les diferèncie­s de cobertura territoria­l entre districtes. Mentre que a l’Eixample i Ciutat Vella el 100% de la població té una estació a de 300 metres, a HortaGuina­rdó és menys del 50%. L’orografia de la capital catalana hi juga un paper fonamental; hi ha punts fins on només s’atreveixen a pujar els que tenen més bones cames. És una de les raons per què s’augmentarà el nombre de bicis elèctrique­s, que tindran la mateixa aparença, però incorporar­an un equip elèctric. La idea és que amb el pas del temps es pugui variar la proporció entre bicis mecàniques i elèctrique­s si es considera necessari i es pugui arribar fins a les 8.000 bicicletes en circulació en total.

En els deu anys que han passat des de l’anterior contracte les coses han canviat molt en l’àmbit tecnològic. El sistema d’accés al servei, que actualment funciona amb una targeta, també es podrà fer amb la tecnologia NFC del telèfon i amb una aplicació que fins i tot donarà la possibilit­at de fer una reserva anticipada d’una bicicleta durant cinc minuts. Quan la T-Mobilitat entri en funcioname­nt (l’última previsió és per a finals de l’any que ve) també s’integrarà el Bicing.

El que queda descartat de moment és la possibilit­at que els turistes puguin utilitzar les bicicletes. Hi haurà dos sistemes tarifaris: l’abonament anual, com fins ara, i un pagament per ús encara sense definir. En tot cas requerirà el registre previ, cosa que descarta la possibilit­at d’introduir la targeta de crèdit i poder començar a pedalar, tal com permeten fer els serveis de bicicletes compartide­s d’altres ciutats europees.

EXTENSIÓ TERRITORIA­L Amb 49 estacions més es busca que el servei arribi a barris fins ara oblidats

NOVA MODALITAT

Es podrà pagar per ús puntual, però sempre havent-se registrat al sistema

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Imatge ja habitual.
Deu anys després les bicicletes vermelles i les seves estacions s’han consolidat en el paisatge urbà de la ciutat
ÀLEX GARCIA Imatge ja habitual. Deu anys després les bicicletes vermelles i les seves estacions s’han consolidat en el paisatge urbà de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain