La Vanguardia (Català)

Pedro Betrián

- Barcelona

CARDIÒLEG INFANTIL VALL D’HEBRON

La unitat d’hemodinàmi­ca pediàtrica de Vall d’Hebron, que dirigeix Pedro Betrián, ha aconseguit per primera vegada al món inserir una vàlvula a un nen de 16 quilos a través d’un catèter i així evitar una operació a cor obert.

El Vall d’Hebron va presentar ahir el pacient més jove al qual li han canviat una vàlvula cardíaca via catèter al món. En Shen-Yang té 8 anys, pocs quilos i una vàlvula nova a l’artèria pulmonar perquè la seva havia deixat de funcionar i estava danyant el seu delicat cor. Va néixer amb una cardiopati­a congènita que l’ha fet passar dues vegades pel quiròfan per a operacions a cor obert de les quals donen testimoni les cicatrius que li travessen el pit.

“Havíem d’intentar que no el tornessin a obrir, perquè esperem que visqui molts anys, i és molt probable que l’hagin de tornar a operar amb cirurgia oberta quan sigui més gran. Això suposa aturar el cor, connectar la circulació i la respiració a una màquina, obrir i operar, tornar a connectar i una llarga recuperaci­ó. Per això vam estudiar aquesta opció, que no s’havia fet mai en un pacient de la seva mida. La tècnica té la seva complicaci­ó, i molt més quan es fa en una persona de 16 quilos. Hi ha més possibilit­ats de fracassar. Ho vam aconseguir i això ara ens obre una porta a evitar altres cirurgies obertes”, resumeix el cardiòleg d’en Shen-Yang, Pedro Betrián, expert en hemodinàmi­ca pediàtrica que li va col·locar la vàlvula l’agost passat anant amb peus de plom pels racons de les seves venes i el seu cor.

“Tot s’ha de fer molt més a poc a poc. L’interior del cor dret no és gens llis i estàvem ficant un catèter quatre vegades més gruixut de l’habitual, perquè porta un globus i la vàlvula plegada”, descriu Betrián. Van entrar per la femoral, van continuar per la cava inferior, es van internar i van esquivar totes les rugositats del cor dret i van arribar a l’artèria que comunica amb els pulmons, on la vàlvula fallava i estava dilatant perillosam­ent el múscul. Allà van col·locar la nova vàlvula, “un arranjamen­t, com sempre amb els nens. El mercat està preparat per a adults, però no per a ells, que són menys. Li vam haver de col·locar una vàlvula d’adult preparada per a l’aorta, no per a la pulmonar, però que ens anava bé per la mida”. Un gran pas? “Millor una ampliació del camp. Els avenços són constants en aquesta especialit­at, pam a pam. I aquesta vegada, hem avançat un metre”.

En Shen-Yang té, a més de la seva vàlvula nova, una energia imparable. “És el meu segon fill. En tinc tres”, explica la seva mare, Jian Fen Zhan a través de la filla d’una amiga que sí que parla castellà i li fa de traductora quan té visites complicade­s a l’hospital. Ella amb prou feines ha pogut treballar durant aquests vuit anys, perquè en ShenYang està malalt des que va néixer. Les consultes són molt gràfiques. Les explicacio­ns van al gra, es basen en la pantalla per explicar el cor, l’ecografia que mostra el flux sanguini correcte, on és la vàlvula que li van col·locar. El cardiòleg treu d’una capseta una vàlvula semblant a la qual porta en ShenYang. No febre, no cansament. S’han entès. “Si la consulta és per a un tema complicat demanem ajuda a algú de la seva confiança per traduir. Si no ho pot aquell dia, oferim els traductors de l’hospital. Acabem entenent-nos bé”, assegura el cardiòleg. “Així que creixen una mica, són els mateixos nens els que ens resolen els problemes de l’idioma”.

En el futur, en Shen-Yang haurà de recanviar diverses vegades la vàlvula. Duren uns vuit anys. “Podrem col·locar la nova dins de l’actual amb el mateix procedimen­t potser fins a dues vegades”, apunta l’especialis­ta. “I probableme­nt encara que el seu cor ara està bastant bé, necessitar­à passar alguna una altra vegada pel quiròfan. A partir de quatre intervenci­ons a cor obert, el risc en una intervenci­ó augmenta tant que es queden fora dels programes de trasplanta­ment, per exemple. És una contraindi­cació. Hem de preservar al màxim les seves oportunita­ts”.

En Shen-Yang té una cardiopati­a congènita que el portarà més vegades al quiròfan quan sigui més gran

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? En Shen-Yang i la seva mare al costat del seu cardiòleg, Pedro Betrián, i part de l’equip de cardiologi­a i cirurgia cardíaca infantil del Vall d’Hebron
ÀLEX GARCIA En Shen-Yang i la seva mare al costat del seu cardiòleg, Pedro Betrián, i part de l’equip de cardiologi­a i cirurgia cardíaca infantil del Vall d’Hebron
 ??  ?? FONT:
Vall d’Hebron
LA VANGUARDIA
FONT: Vall d’Hebron LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain