La Vanguardia (Català)

Dana Rohrabache­r

Dos congressis­tes dels EUA deixen plantats membres del Govern central

- PEDRO VALLÍN Madrid

MEMBRE DEL CONGRÉS DELS EUA

El congressis­ta republicà per Califòrnia i president del Subcomitè d’Europa a la Cambra de Representa­nts dels Estats Units va plantar destacats membres del Govern espanyol després d’una llarga nit a Barcelona.

Els congressis­tes es van veure amb Puigdemont, amb qui van sopar, i van plantar la Moncloa i Interior

Perdre l’AVE és un irritant inconvenie­nt –com n’hi ha pocs–, però perdre l’AVE i plantar el Govern d’un país, sent polític profession­al, és una mica valleincla­nesc. O millor encara, sembla un episodi de la gran novel·la barcelonin­a

La ciutat dels prodigis, d’Eduardo Mendoza. Els congressis­tes dels Estats Units Dana Rohrabache­r i Brian Higgins (republicà de Califòrnia, el primer; demòcrata de Nova York, el segon) van passar el cap de setmana a Barcelona. Es van reunir amb la presidenta del Parlament, membres dels grups parlamenta­ris i amb el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo. El passatge català del viatge va acabar diumenge amb un sopar al Palau de la Generalita­t amb el president, Junqueras i Romeva en què es va analitzar la situació política “catalana i europea”. La visita va ser divulgada en una nota de premsa del Govern com una nova fita de la diplomàcia catalana per al referèndum.

En teoria, l’endemà, dilluns, havien de ser a Madrid, però no van arribar a agafar al tren i van deixar plantat el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el grup d’assessors de la Moncloa que els esperaven. Ja a la tarda, s’havien de reunir amb el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis. El ministre va delegar en el responsabl­e de relacions amb Amèrica del Nord, Fidel Sendagorta, en vista de les absències del matí.

Les autoritats consulars dels Estats Units guarden un silenci comprensib­le, perquè la causa d’aquestes successive­s incomparei­xences va ser, segons publica el diari madrileny El País, citant fonts del Ministeri de l’Interior, que van tranuitar “moltíssim” a Barcelona. Moltíssim, aplicat a tranuitar, és un adverbi rar, tret que es tracti d’un error de traducció o d’una hipèrbole de les fonts citades. Tranuitar moltíssim és fer-ho sovint. En una sola nit, el següent a tranuitar molt és el que a Castella diuen “ir de empalmada” i a Bilbao “hacer gaupasa”.

Els congressis­tes tenien fixada la reunió a la Moncloa cap a les 09.30 de dilluns, el que vol dir que l’AVE que van perdre era el de les 05.50. A tot estirar, el de les 06.25, que arriba a Madrid a les 08.55. Així que, per poc que la nit s’allargués, és probable que si volien agafar el tren haguessin de passar per l’hotel del carrer Pau Claris a recollir les maletes, rentar-se la cara i sortir volant cap a Sants. En tot cas, no hi ha testimonis perquè la gent propera al president Puigdemont diu que diumenge ell es va retirar abans de la mitjanit. Com la Ventafocs.

Rohrabache­r, que a Barcelona es va pronunciar “a títol personal” a favor del referèndum, és un congressis­ta peculiar. La seva ronda per Europa està centrada en la legalitzac­ió terapèutic­a del cànnabis, per la qual treballa al seu país, i per això l’agenda el va portar a Holanda i el portarà a Berlín. És un congressis­ta russòfil, partidari d’un referèndum sobiranist­a a Texas, afí a Donald Trump, negacionis­ta del canvi climàtic i partidari d’endurir al màxim la política contra els immigrants. I tant li agrada la secessió com l’adhesió per la força: dona suport a Vladímir Putin a Crimea i a Geòrgia, la Geòrgia del mar Negre, no la d’Allò que el vent

s’endugué.

 ??  ??
 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Brian Higgins, Carles Puigdemont i Dana Rohrabache­r
TONI ALBIR / EFE Brian Higgins, Carles Puigdemont i Dana Rohrabache­r

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain