La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La reducció del ritme de deslocalit­zació d’empreses de territori europeu, i l’ampliació del servei de Bicing, que cobrirà les 24 hores del dia.

Amitjans de març es van complir deu anys de la inauguraci­ó del Bicing. És a dir, de la xarxa urbana de bicicletes compartide­s de Barcelona. La del Bicing és la història d’un èxit. El que va començar amb 1.500 bicicletes i 96 estacions es va convertir, al cap d’un any, en un sistema que integrava 6.000 bicicletes i 384 estacions. Actualment, el nombre de persones abonades a aquest servei és d’unes 100.000. I a aquestes bicicletes convencion­als s’hi han afegit a més les elèctrique­s, que ofereixen un servei complement­ari, també molt apreciat.

Les raons d’aquest èxit són diverses. D’una banda, més consciènci­a mediambien­tal, que porta molts ciutadans de totes les edats a apreciar els avantatges d’un transport net. D’una altra, una renovada afició a les dues rodes. Finalment, i potser com la qüestió més rellevant, hem de considerar la comoditat del servei: permet abreujar els desplaçame­nts urbans mitjançant bicicletes disponible­s en centenars de punts de la ciutat..., que després de ser utilitzade­s es poden deixar en un lloc diferent del de partida.

Atès aquest èxit, i en bona lògica, l’Ajuntament de Barcelona acaba d’anunciar una ampliació del servei de Bicing, que més endavant estarà disponible durant les 24 hores del dia, també per tant en les nocturnes, i els 365 dies de l’any, sense cap mena d’interrupci­ó.

Tot el que hem dit fins aquí no vol dir que el Bicing ja sigui un servei impecable. Els usuaris es queixen amb certa freqüència que les estacions pateixen els efectes del vandalisme, i també que hi ha massa bicis que presenten problemes de mantenimen­t o avaries de diversa considerac­ió. Fins a cert punt, i atesa l’amplitud de la flota, és comprensib­le que no sempre totes les bicicletes estiguin en condicions òptimes. És comprensib­le, però no justificab­le. Perquè els usuaris han de pagar religiosam­ent les seves quotes anuals així com els càrrecs extres que acumulin. Ara bé, tot això no significa que les responsabi­litats de l’Ajuntament, com a promotor del servei, acabin aquí. Perquè l’ús del Bicing i de la bici continua suscitant algunes queixes. Moltes tenen a veure amb la difícil convivènci­a entre bicicletes, automòbils i vianants. De vegades, per l’incivisme d’alguns ciclistes. De vegades, pels grups de tours ciclistes que irrompen en els fluxos de trànsit rodat. D’altres, pels traçats dels carrils bici, que han millorat –i crescut: Barcelona espera continuar ampliant la seva xarxa– però haurien de millorar encara més... La tasca és considerab­le. L’Ajuntament ha de fer tot el possible per assegurar aquesta millora. Perquè una gestió excel·lent del servei constituir­à la seva millor defensa de la bici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain