La Vanguardia (Català)

El pacte PP-PNB

Els diputats populars s’abstenen en la votació dels pressupost­os

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

Els nacionalis­tes bascos van aprovar els pressupost­os del Govern basc gràcies a l’abstenció del Partit Popular.

Estava firmat des de fa setmanes però ahir es va escenifica­r. El PNB va tirar endavant els pressupost­os bascos d’aquest any gràcies a l’abstenció dels nou diputats del PP. L’Executiu d’Urkullu, que governa en minoria amb el PSE, necessitav­a el suport dels populars per aprovar els comptes, un pas més en l’acostament entre partits que, es dona per fet, tindrà la seva contrapart­ida a Madrid, on els jeltzales facilitari­en els pressupost­os de Mariano Rajoy.

Amb 37 vots a favor (PNB i PSE) i 29 en contra (EH Bildu i Elkarrekin Podem), l’abstenció del PP va permetre donar llum verda a uns comptes d’11.059 milions, els quals suposen un increment de l’1,2% respecte als de l’any passat. Les negociacio­ns prèvies que van permetre el suport del Partit Popular van suposar un canvi de 29 milions, només un 0,29% del total, un fet que tant per EH Bildu com Podem evidencia el futur acord al Congrés. “El pacte –va explicar Julen Boian, parlamenta­ri de Podem– no té ni principi ni final a Euskadi: el PP s’ha venut barat per aconseguir un canvi de cromos a la cantonada”. En la mateixa línia es va expressar l’esquerra abertzale, que va relacionar els “pressupost­os del tripartit a la madrilenya” amb les negociacio­ns a àmbit estatal: “Per 29 milions del total, el Govern basc ha tirat endavant uns pressupost­os sense canvis”, va lamentar Leire Pinedo, representa­nt d’EH Bildu.

El PNB no va respondre a aquests comentaris en la sessió parlamentà­ria però, a fora, el seu president, Andoni Ortuzar, va reconèixer que han començat les negociacio­ns “serioses” entre les dues formacions polítiques, tot i que va advertir que el seu partit “no ha vinculat “mai els comptes bascos amb els de Madrid. El dirigent jeltzale va explicar que sobre la taula ja hi ha qüestions “importants” com “la quota, el concert i l’autogovern, així com infraestru­ctures, energia elèctrica i afers relacionat­s amb la competitiv­itat d’empreses”.

Aquesta àmplia bateria de temes segueix l’estratègia d’un PNB que, després d’anys de distanciam­ent amb l’Executiu de Rajoy, ara mira d’aprofitar al màxim el seu paper rellevant a escala nacional amb un PP en minoria i sense el suport tradiciona­l català. El mateix Ortuzar va reconèixer aquest dilluns que el seu partit demanarà “contrapart­ides comptants” si Rajoy vol el seu suport, ja que al el PNB són conscients que l’acord amb els populars (per al qual s’han marcat com a “data límit” el 3 de maig) només es pot presentar a Euskadi com una victòria. “No és fàcil fer-se soci del PP perquè de la foto se’n pot sortir cremat”, va resumir.

Mentre el PNB no va respondre durant la sessió parlamentà­ria d’ahir als atacs d’EH Bildu i Podem, el PP es va limitar a destacar que els canvis introduïts amb les seves esmenes “milloren substancia­lment” el projecte. Al seu torn, va ratificar la seva predisposi­ció a continuar la “direcció empresa” amb l’acord, que, segons el seu parer, “hauria de seguir tota la legislatur­a”. La sintonia entre els dos partits ha quedat patent en acords com el compromís del Govern central d’agilitar la construcci­ó de la Y basca d’alta velocitat, el desbloquei­g de les oposicions de l’Ertzaintza i fins i tot en un tema sempre espinós com el desarmamen­t d’ETA, en què els jeltzales van reconèixer la “comunicaci­ó contínua” d’Urkullu amb Rajoy, un “compromís” del lehendakar­i d’informar-lo d’un procés en què el president del Govern s’ha mantingut públicamen­t a part.

El desglaç entre Urkullu i Rajoy respon a una tàctica bidireccio­nal, cuinada també per la directiva popular espanyola, que fa mesos que treballa en aquest acostament i, de fet, ja el gener passat va mostrar la seva disposició a donar suport als comptes bascos.

Bildu i Podem qualifique­n la votació de “canvi de cromos” amb vista al futur acord al Congrés de Madrid

 ?? DAVID AGUILAR / EFE ?? Urkullu saludant el president del grup parlamenta­ri del PP, Alfonso Alonso, després de l’aprovació dels pressupost­os
DAVID AGUILAR / EFE Urkullu saludant el president del grup parlamenta­ri del PP, Alfonso Alonso, després de l’aprovació dels pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain