La Vanguardia (Català)

“Votar l’FN és racista; cal anomenar el racisme pel seu nom”

Thomas Guénolé, autor de ‘La mundialitz­ació desgraciad­a’

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Cal constatar-ho: després de tant témer un debat tediós sobre identitat i emigrants, a la campanya presidenci­al francesa s’està parlant molt de política real. Els temes del gust de la ultradreta han estat marginalit­zats. Els francesos han preferit concentrar-se en el social, les receptes econòmique­s, Europa, la política exterior. En la primera volta de diumenge vinent hi ha quatre opcions amb possibilit­ats de victòria, una cosa completame­nt nova.

Deixeble d’Emmanuel Todd i figura habitual en els debats mediàtics, el politòleg Thomas Guénolé (París, 1982) és professor de l’institut d’estudis polítics Sciences Po de París i de la Universita­t Panthéon-Assas. L’any passat va publicar el llibre La mondialisa­tion malheureus­e (La mundialitz­ació desgraciad­a).

La campanya confirma que la societat francesa és una societat molt polititzad­a. Els francesos detesten els polítics però adoren la política. És una població molt polititzad­a que parla molt de política. Moltes anàlisis afirmen que els francesos s’han dretanitza­t. No hi estic gens d’acord. Crec que es radicalitz­a cadascú en el seu espectre: els de dretes són més de dretes, però els electors altermundi­alistes cada vegada ho són més... I els racistes també.

Com veu les quatre ofertes en disputa?

És el que anomeno la quadripola­rització de la vida política. Hi ha quatre blocs. Un altermundi­alista que votarà Jean-Luc Mélenchon. Un bloc pro mundialitz­ació i obert cap a les minories, tant magribins com LGTB, que votarà Emmanuel Macron. Un altre bloc pro mundialitz­ació però hostil a les minories, els conservado­rs de François Fillon. I finalment hi ha un bloc que és nacionalis­ta i racista que votarà Marine Le Pen.

No tots el que voten el Front Nacional són ultradreta­ns i racistes... Ho són. En això estic d’acord amb Emmanuel Todd, que diu que la gent del gran sud de França, del Migdia, no tenen cap excusa per votar el Front Nacional, perquè ni viuen en una zona industrial­ment deprimida, ni els seus ingressos són baixos, així que han de ser jutjats com el que són: purs racistes antiàrabs. Respecte a l’electorat del Front Nacional del nord, els obrers més pobres i precaris del nord, es podria dir que els voten per desesperac­ió, però, perdoni, podrien optar per la igualtat, la redistribu­ció de riquesa i contra la finança. Tot i això, la majoria prefereixe­n colpejar els

més febles, més precaris i més pobres que ells, els emigrants i els àrabs... Cal deixar de buscar-los excuses.

Hi ha un augment del racisme a França?

S’expressa amb circumloqu­is i al·lusions. En lloc de dir els “francesos d’origen magribí”, diuen “els musulmans” o “els emigrants”. Diuen “l’Islam no és compatible amb la República” o “França ha de defensar les seves arrels cristianes” en lloc de dir, “tinc un problema amb la gent d’origen magribí”. Això és racisme. I el fet de ser al costat dels pobres i precaris no hauria d’impedir retreure la conducta dels sectors populars racistes.

Assistim a una revolta general contra les elits?

Sí, però hi ha diferents continguts. Hi ha una revolta racista i hi ha una revolta altermundi­alista que defensa el proteccion­isme, la redistribu­ció de la riquesa i una transició ecològica. A qualsevol país es trobarà vostè amb aquesta dualitat. La mundialitz­ació desgraciad­a empeny a cada vegada més gent cap la precarieta­t: gent que no sap on serà socialment el mes que ve. A molts països rics això afecta la major part de la població. A França el precariat representa la meitat de la població. Llavors per què no guanyen? Perquè l’oferta està dividida entre la revolta altermundi­alista i la revolta racista. Quan qui aplica el programa de la mundialitz­ació desgraciad­a és un partit d’esquerres passa una d’aquestes dues coses: o bé hi ha un canvi de lideratge en el partit i puja un altermundi­alista –com en el cas de Jeremy Corbyn i gairebé en el de Bernie Sanders– o bé el partit s’enfonsa i és superat per un altre a la seva esquerra: és la dinàmica de Podem a Espanya, Grècia i de la gairebé totalitat d’Amèrica Llatina. En alguns països guanya l’oferta racista (Hongria, els Estats Units), en d’altres guanya l’altermundi­alisme, el Brasil de Lula, Bolívia, l’Equador... Un factor que decideix en un sentit o un altre és si el país ha patit una experiènci­a recent de dictadura de dreta o d’esquerra. Si la va tenir de dreta, la revolta s’inclina cap a l’altermundi­alisme. És el cas d’Espanya, Grècia, Portugal o Sud-amèrica amb les seves dictadures militars. Quan, contràriam­ent, l’experiènci­a és de dictadures d’esquerra (l’Europa de l’Est), llavors l’oferta altermundi­alista no arriba a néixer i és l’extrema dreta la que dirigeix la rebel·lió. En països on no hi ha hagut cap d’aquestes dictadures, el cas dels Estats Units, França o el Regne Unit, apareixen els dos vectors. Crec que això és el que està passant.

Pot guanyar Mélenchon?

Qualsevol dels quatre pot estar en la segona volta. I si un dels dos finalistes és Marine Le Pen, el guanyador serà sempre l’altre. Així que hi ha una possibilit­at que el candidat altermundi­alista guanyi: si el seu adversari en la segona volta és Marine Le Pen. Segons la meva opinió és l’únic cas. L’element decisiu és l’electorat central i l’únic cas en què aquest segment votaria per un candidat altermundi­alista que li fa por en termes com la redistribu­ció de riquesa és si el seu adversari és el candidat racista. Això contradiu el que s’acostuma a dir des de l’esquerra, que “sempre preferiran l’extrema dreta que el canvi”. Però és així i cal dir-ho en el seu honor: només la meitat de la dreta optaria per Marine Le Pen, l’altra meitat o s’abstindria o fins i tot votaria per Jean-Luc Mélenchon.

“La ‘mundialitz­ació desgraciad­a’ ha atret la meitat dels francesos” “Qualsevol dels quatre blocs en disputa pot guanyar diumenge vinent”

 ?? KATERINA RYZHAKOVA ?? El politòleg Thomas Guénolé és habitual en els debats mediàtics francesos
KATERINA RYZHAKOVA El politòleg Thomas Guénolé és habitual en els debats mediàtics francesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain