La Vanguardia (Català)

Bonvehí com a símptoma

- Francesc-Marc Álvaro

Les desconfian­ces entre convergent­s i republican­s no són novetat, ni ho és la constant vigilància que exerceixen uns i altres dins del Govern i de Junts pel Sí per veure quin dels dos socis s’arronsa primer davant les dificultat­s per celebrar el referèndum. Tampoc és nou que els dirigents independen­tistes facin un discurs públic molt optimista mentre que, en privat, admeten amb realisme les dificultat­s per posar les urnes amb l’Estat espanyol en contra. El que sí que és nou és la voluntat de la direcció del PDECat d’amplificar les batusses amb ERC, fins i tot invocant la Fiscalia, organisme que és punta de llança del combat contra el dret a decidir. Com també és nou que Puigdemont faci explícit –via Twitter– que no comparteix les previsions de la cúpula del seu partit.

La filtració d’una conversa de David Bonvehí –secretari d’organitzac­ió del PDECat– amb càrrecs municipals a Manresa (presumptam­ent feta pels republican­s) ha generat un episodi estrany i penós que es pot llegir com a símptoma de diverses coses. Primera: excés d’ingenuïtat i poca experiènci­a de certs actors polítics que tenen tasques delicades. Segona: formulació deficient d’escenaris futurs, exercici imprescind­ible que exigeix més rigor en l’ús de les paraules. Tercera: intensific­ació de la competició –no sempre neta– entre ERC i

L’error va ser no admetre que el bon resultat obtingut per l’independen­tisme el 27-S no era tan rotund

PDECat amb vista a establir una narrativa de retrets davant un eventual col·lapse del procés. I quarta: manca evident d’unitat entre les dues forces que governen Catalunya i que han assumit un repte sense precedents. Si s’hagués filtrat la gravació d’alguna de les trobades que Junqueras ha mantingut i manté amb representa­nts de les elits de Madrid i Barcelona, l’espectacle seria encara més interessan­t. Com ho seria la filtració d’algunes converses recents d’alts càrrecs d’ERC amb Carles Viver sobre les conseqüènc­ies penals d’impulsar una mesura o una altra.

Darrere d’aquestes peripècies, hi ha l’error més greu dels dirigents de Junts pel Sí: no admetre immediatam­ent la nit del 27-S que el bon resultat assumit per l’independen­tisme no era tan ample, estable i rotund com s’esperava, anàlisi que només va formular Antonio Baños, en un atac de sinceritat que no va agradar els seus correligio­naris de la CUP. Calia reescriure el full de ruta sense renunciar a l’objectiu final, però va imposar-se la por a assumir que calia més temps i més vots. Ni Mas ni Junqueras ho van voler fer, per no ser titllats de “processist­es” o de “traïdors”. Ara com ara, PDECat i ERC són presoners d’aquesta por a la complexita­t, amb una diferència important: mentre Junqueras lidera una opció que totes les enquestes fan guanyadora, Puigdemont va per lliure i no vol continuar. Serà compatible un final que no sigui vist com a rendició independen­tista amb un discurs públic tan realista i matisat com el que fan en privat els que prenen decisions?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain