La Vanguardia (Català)

La ruleta blaugrana

El Barça es juga la pervivènci­a a la Champions i la Lliga en una setmana crítica

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Qüestió de vida o mort, una elecció dràstica entre no guanyar res –només esperança– o perdre-ho tot. En una setmana amb dos compromiso­s crítics el Barcelona es juga el producte de la temporada, els resultats de l’última i contradict­òria etapa de Luis Enrique a la banqueta. Aconseguir resultats òptims contra el Juventus i el Reial Madrid no implica la conquesta de cap títol, tan sols el privilegi de subsistir a les dues principals competicio­ns i la possibilit­at de fer-ho amb una valuosa aportació anímica. La situació és delicada i la complicaci­ó s’incrementa amb diferents adversitat­s: el 3-0 de Torí que exigeix una altra remuntada miraculosa dimecres i la sanció a Neymar, que li impedirà de competir al Bernabeu diumenge si no fa efecte l’apel·lació o el club no aconseguei­x una suspensió cautelar del TAD. Gira la ruleta de la temporada i el Barcelona juga sense marge de tolerància, però amb un as capaç de triturar els pronòstics realistes. A dos gols de fer-ne 500 amb el Barcelona, Messi va firmar dues dianes i una assistènci­a dissabte i es va postular com a capdavante­r dels miracles. “Per la qualitat dels jugadors del Barça es pot tornar a creure en la remuntada”, va especular Zico, que ahir va visitar l’entrenamen­t dels de Luis Enrique. “Tenen quatre dels millors jugadors del món, Messi, Neymar, Suárez i Iniesta, i si tenen un bon dia qualsevol resultat pot ser a favor del Barça”, va argumentar el llegendari exfutbolis­ta brasiler.

“Ara toca el que és gros”, anuncia Gerard Piqué. Segons el central, el resultat contra el Juventus incidirà en la confiança de l’equip per visitar el Bernabeu. “Són dos partits difícils i no serà gens fàcil però em veig amb cor de capgirarho. El que ens cal amb el Juventus ja ho hem fet contra el París i a Madrid ja hi hem guanyat altres anys. Una cosa va relacionad­a amb l’altra. Si capgirem el resultat contra la Juve anirem amb més ganes a Madrid”. La reflexió del defensa fomenta la impressió que pel Barcelona la Lliga i la Champions League han quedat col·locades al mateix paquet. No hi haurà provisions per assaltar el Bernabeu si abans no s’adquireixe­n al Camp Nou. Dit d’una altra manera, visitar el feu del líder i màxim adversari quatre dies després d’una eliminació europea fa venir més pànic que no pas il·lusió.

Ningú no sap si la quota de prodigis d’aquest equip es va esgotar amb la històrica remuntada del 8

de març contra el PSG. Es va produir la insòlita conjunció astral que havia invocat Luis Enrique i el Barcelona va poder esmenar el 4-0 del Parc dels Prínceps. El tècnic no va expressar la mateixa confiança després del revés al Juventus Stadium. El barcelonis­me, i per descomptat el vestidor, és ben conscient que el campió italià se les sap totes, té una història i un escut per defensar, una final per venjar i, abans que res, molt d’ofici. No tindrà tremolors si al minut 3 rep un gol. Cal retrocedir fins al febrer del 2003 per trobar un resultat europeu de la Vecchia Signora que, extrapolat a dimecres, permeti que el Barça forci la pròrroga o superi l’eliminatòr­ia. Aquell any Buffon –Buffon ja era sota els pals– va rebre dos gols de Giggs i un de Van Nistelrooy en la victòria 0-3 del Manchester City.

D’altra banda, el Barça està perfectame­nt qualificat per batre repetidame­nt el veterà porter de Carrara, segons proven els tres gols que li va infligir a la final del 2015.

“Sí que es pot!”, va corejar dissabte el sector d’animació del Camp Nou, mentre l’equip defensava amb prou feines la renda bàsica contra la Reial Societat. “El dia del París vam guanyar 6-1 i no va ser un dels nostres millors partits futbolísti­cament. Hi ha vegades en el futbol que jugar no ho és tot i hi ha altres variables que no es poden controlar: el públic, l’ambient, pressionar a dalt... Ho intentarem fins al final”, va prometre Gerard Piqué.

Luis Enrique té molt en considerac­ió el valor de les dinàmiques, l’impuls que proporcion­en els cicles guanyadors i els dubtes que generen les decepcions. Amb tres derrotes les últimes set compareixe­nces, amb set gols rebuts als tres partits precedents, tot això en una fase crítica del curs, la sèrie és ben depriment. Tot i que encara queden cartutxos morals i Neymar hi confia: “És igual que la situació contra el PSG. Tenim un 1% de possibilit­ats de passar i el 99% que queda és córrer, tenir fe i, si Déu vol, els gols arribaran”, va declarar en una entrevista a Canal Esporte Interativo.

LA REMUNTADA SEGONS NEYMAR “Tenim un 1% d’opcions de passar, l’altre 99% és córrer, tenir fe i, si Déu vol, els gols arribaran”

EL MATEIX PAQUET “Si capgirem el resultat contra la Juve anirem amb més ganes al camp del Madrid”, diu Gerard Piqué

LA DINÀMICA L’equip ha perdut tres dels últims set partits, en una fase determinan­t de la temporada

 ??  ??
 ?? LLUIS GENE / AFP ?? L’esperança. Messi, a dos gols de fer-ne 500 amb el Barcelona, en una imatge del partit de dissabte, dins de la porteria de la Reial Societat per evitar un fora de joc
LLUIS GENE / AFP L’esperança. Messi, a dos gols de fer-ne 500 amb el Barcelona, en una imatge del partit de dissabte, dins de la porteria de la Reial Societat per evitar un fora de joc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain