La Vanguardia (Català)

Junqueras avala declarar la independèn­cia si l’Estat veta el referèndum

El Govern prepara un acte urgent de compromís unitari amb la consulta

- ÀLEX TORT JOSEP GISBERT

Si no hi ha referèndum, de cara a barraca. El vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, va desenterra­r ahir la declaració unilateral d’independèn­cia, la que originària­ment consta al programa electoral de Junts pel Sí per al 27-S, i que va ser “enriquit” posteriorm­ent quan la coalició que lideren el PDECat i ERC va acceptar introduir-hi el referèndum proposat per la CUP.

El també president d’ERC fa valer la majoria parlamentà­ria de Junts pel Sí i la CUP per a aquesta proclamaci­ó de la independèn­cia si no hi ha referèndum. Aquest aval de Junqueras, però, va ser induït per l’economista Xavier Sala Martín en el transcurs d’un col·loqui dins del cicle “El moment zero” al Born Centre Cultural de Barcelona. Així, un cop Sala Martín va plantejar un ultimàtum a l’Estat amb un “o hi ha referèndum o hi ha independèn­cia”, el vicepresid­ent va assumir la tesi i va matisar que “això ja està recollit al programa electoral de Junts pel Sí i es diu clàusula de desbloquei­g”.

De fet, sent fidels als termes emprats al seu full de ruta, Junts pel Sí distingeix entre la declaració de l’inici del procés d’independèn­cia –la signada i aprovada juntament amb la CUP el 9 de novembre del 2016– i la de proclamaci­ó d’independèn­cia, que, d’acord amb el programa electoral del 27-S, suposaria la “desconnexi­ó respecte de l’ordenament jurídic espanyol vigent” i l’aprovació de la llei de transitori­etat jurídica i de la llei del procés constituen­t. Sigui com sigui, és segur que l’oposició al Parlament aprofitarà aquestes declaracio­ns per criticar els vaivens del Govern.

Segons Junqueras, aquesta clàusula va ser introduïda per preveure el desbloquei­g, ja que, segons va explicar, la determinac­ió de l’Executiu català per culminar el procés és màxima: “Som partidaris de respectar sempre els compromiso­s que tenim”, va afegir el líder republicà. Malgrat tot, durant el diàleg amb l’economista, Junqueras es va mostrar convençut que el referèndum s’acabarà celebrant: “Estem convençuts que votarem, que guanyarem i que l’Estat voldrà arribar a un acord perquè serà el primer interessat a fer-ho”.

Les paraules del president d’ERC van ser ratificade­s lletra per lletra pel portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent –també dirigent de la formació republican­a–, que va assegurar que el pla A, el B i el C del seu grup és convocar i celebrar el referèndum, ja sigui acordat amb l’Estat o no. De fet, per Torrent “no hi ha cap novetat” en les declaracio­ns de Junqueras, perquè el full de ruta del bloc sobirsanis­ta ja contempla la proclamaci­ó de la independèn­cia. Tot i això, el portaveu va donar la volta a la truita i va desafiar el Govern central a plantejar-se com impedirà que es faci el referèndum.

La declaració unilateral de la independèn­cia en cas que la consulta no es pugui portar a terme és una opció que agrada a la CUP. Els anticapita­listes van ser els primers a negar, l’endemà de les eleccions del 27 de setembre del 2015, que es pogués proclamar la independèn­cia amb un 48% del vots per a Junts pel Sí i la CUP. El maig del 2016, durant la seva assemblea general a Esparregue­ra, els cupaires van posar sobre la taula la necessitat d’un referèndum unilateral que dilucidés d’una vegada per totes el que les eleccions de caràcter plebiscita­ri no van aclarir.

I ahir, Albert Botran, portaveu de la formació, va recordar al vicepresid­ent que només veuen possible que no es posin les urnes si l’Estat ho impedeix físicament. No hi cap cap altra raó. Tanmateix, arribat aquest cas, la CUP veuria legítima la desconnexi­ó de Catalunya amb l’Estat. I tal com es van expressar tant Junqueras com Torrent, Botran va deixar clar que l’únic escenari que contempla la CUP és el de la celebració del referèndum. Per tant, mentrestan­t, el Govern s’ha d’esforçar per garantir que la consulta tiri endavant, va raonar el cupaire.

Des del PDECat, per la seva banda, no es van voler valorar les paraules del president d’ERC i vicepresid­ent del Govern. El partit hereu de CDC és plenament conscient que en el programa electoral de Junts pel Sí per al 27-S hi figura la declaració d’independèn­cia com a mecanisme per superar el bloqueig de l’Estat espanyol a l’avenç del procés sobiranist­a, però, tot i així, fonts de la formació consultade­s per La Vanguardia van preferir guardar silenci davant les paraules de Junqueras. I no perquè no hi estiguin d’acord, sinó perquè, com diu moltes vegades públicamen­t la coordinado­ra general, Marta Pascal, a cada cosa li correspon el seu temps, i ara toca centrar-se en els preparatiu­s per al referèndum i no avançar altres esdevenime­nts.

En aquest sentit, el PDECat s’estima més anar pas a pas i centrar-se, de moment, a motivar la gent perquè participi massivamen­t en el referèndum, que és el que entén –segons ha defensat més d’una vegada el mateix president de la Generalita­t, Carles Puigdemont– que li donarà plena validesa a ulls del món.

La CUP troba bé la mesura per superar els impediment­s, i el PDECat, de moment, guarda silenci

 ?? KIM MANRESA ?? Oriol Junqueras escoltant ahir Carles Puigdemont en un moment de la reunió del Govern
KIM MANRESA Oriol Junqueras escoltant ahir Carles Puigdemont en un moment de la reunió del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain