La Vanguardia (Català)

La italiana Atlantia es planteja obtenir la majoria d’Abertis

La Caixa vol mantenir la seva actual participac­ió del 22% en l’empresa

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Deu anys després que fracassés la fusió entre Abertis i Atlantia (abans Autostrade), ahir es va fer públic que l’operació podria finalment materialit­zar-se però a través d’una opa (oferta pública d’adquisició d’accions) que llançaria el grup italià sobre l’espanyol. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va suspendre ahir a la tarda la cotització d’Abertis, després que els títols es disparessi­n un 6% quan va transcendi­r l’interès d’Atlantia per l’empresa espanyola. La italiana, per la seva banda, va caure un 3,8% en borsa.

L’operació està en una fase inicial i totes les alternativ­es estan obertes. Oficialmen­t les dues empreses van confirmar als seus reguladors borsaris respectius que la italiana Atlantia explora realitzar una operació amb Abertis. La Caixa, a través de Criteria, és el principal accionista d’Abertis amb un 22,25%. Fonts consultade­s afirmen que la voluntat de La Caixa és mantenir la seva participac­ió malgrat que es llanci l’opa, que podria ser amistosa. Segons Bloomberg, l’oferta que estudia Atlantia podria ser una part en efectiu i l’altra a través d’un intercanvi d’accions. L’operació s’ha anunciat després que Atlantia informés fa uns mesos del seu interès a desfer-se del 15% del seu negoci d’autopistes.

Les fonts consultade­s afegeixen que Atlantia mantindria l’equip directiu i de gestió d’Abertis, el primer executiu del qual és Francisco Reynés. L’operació està en una fase preliminar ja que la mateixa Atlantia va informar que “no s’ha assumit cap compromís ni s’ha discutit cap hipòtesi ni s’ha presentat als òrgans socials d’Atlantia”.

Abertis només va comunicar que “Atlantia S.p.A. li ha manifestat el seu interès a explorar una possible operació corporativ­a sense que fins ara se n’hagin concretat els termes”. Tot i això, altres fonts apunten que l’operació estaria pactada amb CriteriaLa Caixa.

Atlantia està controlada per la família Benetton amb un 30,25%, el Fons Sobirà de Singapur en té un 8,14% i la Fundació Casa di Risparmio un 5,06%. D’Abertis, a part del 22,25% de La Caixa, la resta dels títols circulaven lliurement en borsa. En el paquet en venda s’inclouen les participac­ions de fons internacio­nals com ara Capital Group (12,07%), Lazard Asset Management (3,54%) i BlackRock Inc (3,02%). Abertis també manté un 8,25% de les accions en autocarter­a. Aquesta estructura accionaria­l s’ha configurat en els últims anys després de la sortida del capital d’altres accioniste­s rellevants com les constructo­res ACS i OHL i els fons d’inversió CVC.

En els últims anys, el grup Abertis, que presideix Salvador Alemany, ha dut a terme un pro- fund canvi estratègic que ha portat l’empresa a concentrar-se en l’activitat de concessió d’autopistes.

Abertis es va desprendre de tots els aeroports que gestionava i de la seva participac­ió en l’empresa francesa de satèl·lits Eutelsat. A més, va separar l’activitat de pàrquings i parcs logístics en l’empresa Saba i l’activitat de torres de telecomuni­cacions en Cellnex. Encara és aviat per saber els efectes que tindria l’operació sobre Cellnex (empresa que forma part de l’Ibex), ja que avui dia Abertis n’és el principal accionista amb un 34%. Com que Abertis no consolida l’activitat de Cellnex ni controla la junta d’accioniste­s ni el consell d’administra­ció, no està clar què haurà de fer Atlantia si triomfa la seva possible opa. En canvi, Abertis sí que té el control d’Hispasat, en la qual és propietàri­a d’un 57% de les accions.

Mentre Abertis ha dut a terme un procés de concentrac­ió en el negoci d’autopistes amb 7.842 quilòmetre­s gestionade­s, Atlantia disposa d’una xarxa de 5.042 quilòmetre­s però també manté altres negocis, com la gestió d’aeroports (els dos de Roma i uns altres tres a la Costa Blava) i activitats com els serveis de telepeatge.

Quant a mida, la italiana és una mica més gran que la catalana, ja que Atlantia té una capitalitz­ació de 19.920 milions mentre que Abertis suma 16.440 milions, després de la forta pujada de més del 6% d’ahir pels rumors d’opa.

L’intent de compra de la primera empresa espanyola de concessió d’autopistes arriba just quan el Govern central ha de definir el model concession­al de les vies d’alta capacitat que vol per al futur. L’autopista més gran de peatge d’Espanya (l’AP-7), que aporta una quarta part del benefici brut d’Abertis, finalitza el seu període concession­al entre el 2019 i el 2021. Mentre que a Espanya el 21% de les vies d’alta capacitat són de peatge, en països com França o Itàlia el seu percentatg­e supera el 80%.

COMUNICACI­Ó Les dues empreses van reconèixer l’interès d’Atlantia per Abertis

L’opa es podria pagar una part en efectiu i l’altra amb intercanvi d’accions

OPCIONS

 ?? AGUSTÍ ENSESA ?? Imatge del tram de l’autopista AP-7 a Girona que gestiona Abertis
AGUSTÍ ENSESA Imatge del tram de l’autopista AP-7 a Girona que gestiona Abertis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain