La Vanguardia (Català)

Prenafeta admet a la sala el cobrament de comissions i el delicte fiscal

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’ex-secretari general de Presidènci­a de la Generalita­t Lluís Prenafeta va mostrar ahir la seva conformita­t amb les acusacions per delictes de corrupció per part de la Fiscalia en el cas Pretòria. Es tracta d’operacions immobiliàr­ies per les quals va cobrar comissions del 3% al 4%. Anticorrup­ció sol·licitarà que Prenafeta afronti el pagament d’uns 10 milions d’euros, i la seva esposa, 2 milions més; tot això en relació amb el delicte de blanqueig de capitals.

L’acord assolit per la defensa de Prenafeta amb la Fiscalia s’ha tancat en termes similars al que Anticorrup­ció va tancar amb l’exconselle­r d’Economia Macià Alavedra al començamen­t del judici. L’admissió dels fets implica que Prenafeta haurà de fer front a les responsabi­litats econòmique­s derivades dels delictes dels qual se l’acusa, i en paral·lel la Fiscalia rebaixarà substancia­lment les penes que sol·licitava, i que sumen 6 anys i 10 mesos de presó.

L’avantatge per a Hisenda és que recuperarà, si no tot, part dels diners defraudats. L’exsecretar­i de Presidènci­a, al seu torn, evita amb l’acord assolit el risc de ser condemnat a penes de presó.

La fiscal va demanar ahir que Prenafeta escoltés l’enregistra­ment d’una conversa amb Artur Mas, a qui demana que assisteixi a una reunió amb un empresari que està interessat a coneixe’l. Durant el diàleg, mostra interès que també hi vagi l’exconselle­r Germà Gordó, amb qui després Prenafeta va mantenir un dinar. La fiscal va insistir que aquests contactes, i l’ús del nom de Jordi Pujol i Soley per mitjançar amb algunes empreses, són rellevants per provar el tràfic d’influèncie­s. Prenafeta, al seu torn, va explicar que quan van passar els fets del cas Pretòria estava allunyat de la política, però que mantenia les relacions que havia establert abans.

L’acord entre la defensa de Prenafeta, a càrrec del lletrat Juan Córdoba, i Anticorrup­ció va començar a negociar-se poc abans de Setmana Santa. Llavors va quedar clara llavors la disposició de l’exsecretar­i de Presidènci­a a admetre els fets dels que està acusat, però no es van tancar les xifres del pacte. Per això la fiscal encarregad­a del cas Pretòria, Ana Cuenca, li va preguntar ahir al final del seu interrogat­ori si està disposat a fer front a les seves responsabi­litats econòmique­s amb tots els béns de què disposa. Prenafeta va respondre amb un sí rotund.

Aquest compromís és molt important perquè Anticorrup­ció s’assegurarà que Prenafeta respon efectivame­nt amb tot el seu patrimoni per assolir la quantitat que se li reclama. En aquest tipus d’acords, si més endavant la Fiscalia detecta l’existència de béns ocults, el pacte es considera incomplert i la Fiscalia torna a preveure la petició d’ingrés a la presó.

El tràfic d’influèncie­s de què Anticorrup­ció acusa Prenafeta es refereix en essència a les operacions Badalona, al costat del port esportiu d’aquesta ciutat, i Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres. Com ja va fer Alavedra, Prenafeta va admetre tasques de mediació per a les dues iniciative­s. Tots dos es repartien amb l’exdiputat del PSC Luis García, Luigi, les comissions esmentades a parts iguals. Prenafeta va subratllar ahir que les comissions eren les normals “al mercat”.

La fiscal va voler que se sentís la conversa de Prenafeta i Mas en què preparaven la cita amb un empresari

 ?? DANI DUCH ?? Lluís Prenafeta ahir a l’accés a la sala de vistes de l’Audiència Nacional
DANI DUCH Lluís Prenafeta ahir a l’accés a la sala de vistes de l’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain