La Vanguardia (Català)

Barcelona estudia una taxa per a les visites guiades

L’Ajuntament perfila nous gravàmens per reduir l’ocupació de l’espai públic

- SILVIA ANGULO LUIS BENVENUTY

Les intencions del govern d’Ada Colau de gravar una mica més les activitats turístique­s es comencen a concretar. Ahir la comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una proposta, transaccic­ament onada pel govern (BComú i PSC) a partir d’una iniciativa molt més radical que havia presentat la CUP que plantejava l’establimen­t de noves taxes. La proposta, que va obtenir el suport d’ERC, l’abstenció de PDECat i el vot en contra de PP i Ciutadans, compromet l’equip de l’alcaldessa a ordenar l’ocupació de l’espai públic per part de les empreses de visites guiades, ja sigui mitjançant l’aprovació d’una nova ordenança, l’obtenció d’una llicència municipal o una taxa de nova creació. A més a més, s’estudiarà la viabilitat d’una altra taxa per utilitzar la via pública en el lloguer de bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal i es recupera la intenció, que no va prosperar per falta de suports polítics a les ordenances fiscals per al 2017, d’aplicar una altra taxa per l’ús d’espais reservats per a aparcament d’autocars turístics.

La negociació amb la CUP va acabar expulsant del text finalment aprovat el propòsit del grup antisistem­a de crear una taxa per l’ocupació de les voreres a les zones més saturades turísti- i on se solen formar cues, com la Sagrada Família, la Pedrera, el Camp Nou i l’entrada d’algunes discoteque­s. La proposta de la CUP va quedar molt suavitzada. El text final insta el govern a treballar amb tots els instrument­s municipals possibles per la “internalit­zació de les cues als recintes de concurrènc­ia pública”, una fórmula que ja

El govern municipal pacta una sèrie de mesures a partir d’una proposta de la CUP

ACORD A LA BAIXA

Es recupera la intenció de regular el nombre d’autocars a les zones més saturades

OBJECTIU IMMEDIAT

aplica la Sagrada Família des del juliol de l’any passat.

Una de les mesures que es podrien estendre a tota la ciutat és la de la regulació dels autocars turístics que circulen per la ciutat i hi aparquen. Aquesta fórmula ja s’està aplicant d’un temps ençà amb els vehicles que acosten milers de visitants a la Font Màgica de Montjuïc. En qualsevol cas, a part de les mesures perfilades ahir, el regidor de Turisme, Agustí Colom, va anunciar que l’Ajuntament està treballant amb els diferents operadors del sector per mirar de reduir l’ocupació de l’espai públic barceloní.

Les dures crítiques que les principals associacio­ns de comerciant­s de la ciutat van dirigir fa pocs dies al govern municipal van protagonit­zar també la sessió d’ahir de la comissió d’Economia. La major part dels regidors de l’oposició va aprofitar per posar de manifest les dificultat­s de l’equip de BComú i PSC per lluitar amb la petita i mitjana empresa de la ciutat. Una vegada més, i no podia ser de cap altra manera ara que entrem a la temporada estival, les polítiques municipals per fer front al top manta es van fer servir com a arma política llancívola.

Els diferents grups de l’oposició entenen que les mesures d’inserció laboral posades en marxa per l’Ajuntament per resoldre aquest problema, unes mesures de què amb prou feines s’estan benefician­t en aquests moments 69 exmanters, són molt més que un resultat decebedor. També poden constituir un efecte crida perillós. Que l’Ajuntament planegi dur a terme pròximamen­t una campanya de conscienci­ació ciutadana per desincenti­var els possibles compradors del top manta també sembla insuficien­t de cara a l’estiu.

Els regidors van voler subratllar d’aquesta manera la profunda fractura que està obrint entre l’administra­ció local i una part fonamental del teixit productiu de la ciutat. També van recordar que els restaurado­rs, la patronal i els dissenyado­rs van abandonar fa poc la comissió tècnica de terrasses. Però les diferèncie­s entre els diferents grups de l’oposició van impedir que les seves successive­s clatellade­s dialèctiqu­es assolissin una consistènc­ia política més gran. El PP pretenia forçar el govern a elaborar un nou pla de xoc contra la venda ambulant irregular, una mesura que podria trobar el suport de la resta dels grups, però la seva voluntat de rebutjar la cooperativ­a d’exmanters promoguda fa poc per l’Ajuntament no va generar el consens necessari per tirar endavant. Els populars únicament van trobar el suport del grup demòcrata i de Ciutadans. ERC va qualificar molt durament la iniciativa del PP.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Visitants a Ciutat Vella.
Grups de turistes al fossar de les Moreres, davant la basílica de Santa Maria del Mar
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Visitants a Ciutat Vella. Grups de turistes al fossar de les Moreres, davant la basílica de Santa Maria del Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain