La Vanguardia (Català)

Lluís Prenafeta

EX-ALT CÀRREC DE LA GENERALITA­T

- Madrid

L’exsecretar­i de Presidènci­a de la Generalita­t amb Pujol, Lluís Prenafeta, va admetre haver cobrat comissions d’“entre el 3% i el 4%” a canvi de la concessió d’adjudicaci­ons públiques perquè era “l’habitual al mercat”.

Els últims seran els primers, segons el designi bíblic? Els fidels a Susana Díaz ho descarten, sense indici de dubte, però el mateix Pedro Sánchez està convençut que podrà guanyar la pugna a la líder andalusa i recuperar el lideratge del PSOE.

Després que Díaz i Patxi López oficialitz­essin la vigília les seves candidatur­es a Ferraz, Sánchez també va quedar registrat ahir com a candidat. Dos dirigents del seu equip, Adriana Lastra i José Luis Ábalos, van fer els honors. Feliços després de set mesos “molt durs”, segons van confessar, després de l’“estigmatit­zació” que va patir Sánchez arran de la dimissió forçada, l’1 d’octubre del 2016. El seu “enderrocam­ent”, tal com insisteix a definir-ho ara.

Avui els tres aspirants faran un parèntesi i tornaran a coincidir a l’acte que es fa a Barcelona en memòria de Carme Chacón. Malgrat que, com ja va passar quan van visitar la capella ardent de l’exministra a Ferraz, la setmana passada, no està previst cap gest de fraternita­t entre ells. Ans al contrari, la tensió entre les candidatur­es continua augmentant.

A l’equip de Sánchez, de fet, asseguren que Susana Díaz està “molt nerviosa”. “Li tremolen les cames”, subratllen. I és que els fidels a Sánchez veuen a l’abast de la mà aconseguir un 30% dels vots a Andalusia, cosa que, sumada a l’ampli marge que donen per fet que obtindran a Catalunya, més el bon resultat que pronostiqu­en a Madrid i a València, els porta a concloure que el triomf és possible.

El cap de setmana entrant Sánchez tornarà a Barcelona i l’Hospitalet, i durant la campanya preveu actes igualment a Lleida i Girona. Barcelona tornarà a ser l’escenari del seu antepenúlt­im acte, més tard visitarà Sevilla i tancarà la campanya a Madrid. L’endemà, parlaran les urnes.

Ahir la gestora de Ferraz també va precisar als equips dels candidats, amb qui es va tornar a reunir, la xifra del cens total de militants que podran votar a les primàries del 21 de maig. Són 187.360 afiliats, tot i que encara es tracta d’una xifra provisiona­l, però ja molt pròxima a la definitiva. Els candidats hauran de reunir almenys 9.368 avals des de demà fins al 4 de maig, i cap dels tres no tindrà problemes per superar el llistó. Malgrat tot, l’equip de Susana Díaz voldrà fer una demostraci­ó de força en la recollida d’avals, doblant o triplicant els dels seus adversaris.

Pedro Sánchez, però, continua sumant fotos al seu àlbum de campanya, i, si dilluns era l’historiado­r britànic Ian Gibson qui li va mostrar el seu entusiasme i fins i tot es va declarar sanchista, ahir va ser l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, la que li va tornar a mostrar tot el seu suport: “No només una bona persona, sinó un veritable líder, amb la força i la llibertat que ha de tenir”, va dir a Efe. Sánchez mantindrà una trobada amb Hidalgo aquest dijous a Madrid.

Els seus adversaris, però, critiquen que, a sobre, Sánchez vagi “de sobrat”. Fins i tot Patxi López, que no vol elevar gaire el to de la confrontac­ió interna per no fer un PSOE encara més ingovernab­le, l’hi va retreure ahir des d’Algesires: “Una miqueta d’humilitat no li aniria malament”. Però l’equip de Sánchez continua repartint mastegots a tort i a dret, i ahir va insistir que Patxi López no té projecte polític: “‘Portem-nos bé’ no és un projecte”, van ironitzar.

Ahir a la nit Susana Díaz, per la seva part, va protagonit­zar un acte a Alcalá de Henares, mentre continua sumant suports orgànics i de la militància a Madrid. La líder andalusa no va evidenciar cap tremolor de cames: els seus consideren indiscutib­le la victòria.

Els tres aspirants al lideratge socialista tornen a coincidir avui a Barcelona en l’homenatge a Chacón

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? Ábalos i Lastra, representa­nts de Sánchez, ahir a Ferraz
DANI DUCH Ábalos i Lastra, representa­nts de Sánchez, ahir a Ferraz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain