La Vanguardia (Català)

Art Cullen

PERIODISTA

- BARCELONA Redacció

D’una petita localitat d’Iowa, aquest periodista és el responsabl­e que The Storm Lake, un diari de 3.000 exemplars, hagi guanyat un Pulitzer pels seus editorials de denúncia d’una campanya contra proteccion­s de caire ambiental.

The Storm Lake Times, el diari d’una petita població d’11.000 habitants a l’estat d’Iowa (EUA), ha guanyat el premi Pulitzer de periodisme en la categoria d’editorials, i ha derrotat així els altres dos finalistes, el Houston Chronicle i el totpoderós The Washington Post. El diari guanyador només es publica dues vegades per setmana, la seva circulació és d’uns 3.000 exemplars, i cinc de les nou persones que hi treballen són membres de la mateixa família, els Cullen.

De fet, el premi ha recaigut concretame­nt en Art Cullen, de 60 anys, l’autor dels editorials que durant diversos anys han posat al descobert que els interessos agrícoles més poderosos de l’estat, com els germans Koch, Cargill i Monsanto, eren els que finançaven en secret la defensa del govern del comtat de Buena Vista –i els de dos comtats més de l’estat Iowa– en una gran demanda ambiental. Aquesta querella va ser interposad­a per l’empresa de Des Moines Water Works –que subministr­a aigua a 500.000 persones de Des Moines– per permetre que els agricultor­s aboquessin nitrogen als rius d’on aquesta empresa de serveis públics extreia l’aigua potable.

Esclar que per escriure’ls, Art Cullen es va beneficiar de la laboriosa investigac­ió periodísti­ca del seu fill de 24 anys, Tom (redactor), i de la feina de la seva dona, Dolores (fotògrafa), la seva cunyada Mary (redactora) i del seu germà John, que va ser qui va fundar el diari el 1990 i que està a càrrec de la compaginac­ió de les pàgines. Art és, a més de l’editoriali­sta de The Storm Lake Times, el redactor d’informació local, el reporter i, fins que el diari es va començar a imprimir a una hora de Storm Lake –població amb un alt percentatg­e d’immigrants sense papers que treballen als escorxador­s de la ciutat–, també l’encarregat de fer anar la rotativa.

El jurat del Pulitzer ha valorat

Al diari, amb nou treballado­rs en total, hi treballen cinc membres de la família Cullen

per concedir el premi als Cullen i al seu diari que els seus editorials estiguessi­n “alimentats per la tenacitat informativ­a, una impression­ant habilitat i una escriptura atractiva que van desafiar amb èxit els poderosos interessos agrícoles corporatiu­s a Iowa”. I tot plegat malgrat que, finalment, el mes passat un jutge del Tribunal Suprem d’Iowa va desestimar la demanda de la Des Moines Water Works i va decidir que la companyia subministr­adora d’aigua potable no pot demanar danys i prejudicis als governs dels tres comtats per la contaminac­ió del riu Raccoon.

En declaracio­ns a Poynter.org, Art Cullen reconeix que per culpa d’aquesta investigac­ió ell ha perdut amics, i el diari, anunciants. “És que hi ha gent que encara no entén per què vam denunciar els supervisor­s del comtat. Ens va semblar que el públic mereixia saber qui està pagant les nostres factures”, diu Art Cullen. De tota manera, per a aquest veterà de la informació local el més important del fet que un premi com el Pulitzer hagi anat a parar a un mitjà tan modest com el seu és que demostra que “fer periodisme val la pena, i que s’està fent bon periodisme en molts llocs dels Estats Units”, ha declarat Cullen.

 ??  ??
 ?? DOLORES CULLEN / AP ?? Art Cullen, al mig, amb el seu fill Tom a l’esquerra i el seu germà John a la dreta
DOLORES CULLEN / AP Art Cullen, al mig, amb el seu fill Tom a l’esquerra i el seu germà John a la dreta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain