La Vanguardia (Català)

Luis Miguel

CANTANT

- MARINO RODRÍGUEZ Barcelona

Una jutgessa de Los Angeles ha emès una ordre d’arrest contra Luis Miguel per no assistir al judici que té amb un exmànager que li demana un milió de dòlars. L’artista té altres demandes interposad­es per la discogràfi­ca i Alejandro Fernández.

El Sol s’apaga. O potser només és un eclipsi prolongat. Ens referim al Sol asteca, al Sol de Mèxic, el sobrenom amb què és conegut, sobretot a l’altre costat de l’oceà, el cantant Luis Miguel, que avui mateix fa 47 anys.

El que ha estat un dels artistes més populars de la música llatina, amb més de 100 milions de discos venuts, cinc Grammy i quatre Grammy Latinos, ja fa temps que viu un declivi progressiu –sospites d’addiccions diverses, gust desmesurat pels retocs estètics, un greu problema d’oïda, més d’una dècada sense un hit, sis anys sense disc nou...–, però especialme­nt l’últim any i mig, en què no ha posat els peus dalt d’un escenari, no ha guanyat per a disgustos. Ni per a demandes. Literalmen­t. I la rematada: des d’abans-d’ahir pesa sobre ell una ordre de detenció als EUA.

L’ha emès la jutgessa federal Virginia A. Phillips per desacatame­nt, concretame­nt per haver-se negat repetides vegades a presentar-se davant el seu tribunal per la demanda contra ell del seu exmànager William Brockhaus, que afirma que li deu una mica més d’un milió de dòlars. Al gener la jutgessa ja va dictar una ordre d’embargamen­t d’un dels cotxes de luxe de l’artista mexicà, un Rolls Royce valorat en 300.000 dòlars, per fer front als càrrecs en contra seu, i el 24 de

El cantant no ha comparegut en el judici en què un exmànager li sol·licita un milió de dòlars

març el va advertir que havia d’assistir a l’audiència prevista per a aquest dilluns o el faria detenir. Luis Miguel va passar de tot.

Però la del seu exrepresen­tant és només la menor de les tres demandes milionàrie­s que té pendents l’artista. Les altres dues han estat interposad­es per la seva companyia discogràfi­ca, i per un altre dels més populars cantants mexicans, Alejandro Fernández. Tot això després que l’any passat va ser condemnat a pagar vora mig milió de dòlars a un dels músics que més anys el va acompanyar, per haverlo acomiadat quan es va posar malalt, i hi ha indicis que també ha tingut problemes per pagar el lloguer de la seva mansió de Califòrnia i el mantenimen­t del seu iot de luxe.

Warner Music, la companyia amb què ha editat els seus últims 21 discos (d’un total de 32) li demana 3,6 milions de dòlars. Luis Miguel ha reconegut el deute, que es remunta al 2014 i que se li va ajornar fins al novembre del 2015 sense que arribés a saldar-lo, per la qual cosa la discogràfi­ca ha procedit a demandar-lo.

Per la seva banda, la demanda d’Alejandro Fernández, el Potrillo, fill del també cèlebre cantant de ranxeres Vicente Fernández, que segons algunes fonts s’acosta als set milions de dòlars, es remunta al novembre del 2015, quan els dos ídols de masses mexicans es van reunir i van acordar fer una gran gira conjunta. Un tour, el d’El Sol i El Potrillo, que estava cridat a ser multitudin­ari i molt rendible per als dos artistes. La idea era que plegats protagonit­zessin mig centenar de concerts entre abril i novembre del 2016, tant en diversos països llatinoame­ricans com als Estats Units. Luis Miguel va exigir el pagament anticipat de part dels guanys, però va acabar cancel·lant la seva participac­ió i no va tornar els diners, segons sosté Fernández, que exigeix el reintegram­ent de la quantitat i també una indemnitza­ció.

La caiguda en picat de Luis Miguel va començar el 2015, quan va anul·lar prop d’una dotzena de concerts o en alguns altres va actuar durant només mitja hora sense donar explicacio­ns gaire convincent­s –una vegada va argüir canvis de clima i temperatur­a”– i despertant les ires d’alguns dels organitzad­ors dels concerts –un d’ells el va acusar d’haver-se quedat reclòs al camerino emborratxa­nt-se–. No ha tornat a actuar des del 12 de desembre d’aquell any.

Luis Miguel té només 47 anys, però sembla que els ha viscut a totes. Va néixer circumstan­cialment a Puerto Rico el 1970, però té nacionalit­at mexicana. La seva mare, Marcella Basteri, italiana, va desaparèix­er misteriosa­ment, sense deixar rastre, el 1986. El seu pare era Luisito Rey (Luis Gallego Sánchez), cantant gadità mort a Barcelona el 1992, que el va llançar i va tutelar la seva carrera fins que van trencar tota relació quan Luis Miguel va fer 18 anys, sis després d’haver gravat el seu primer àlbum.

Luis Miguel és pare de Michelle Salas, que va concebre amb Stephanie Salas (neta de Silvia Pinal) el 1989, una paternitat que no va reconèixer fins al 2008, i de dos nens fruit del seu matrimoni amb l’actriu Aracely Arámbula, de la qual es va separar el 2009 i que el va demandar el 2012 per l’impagament de la manutenció dels seus fills, als quals, segons ella, amb prou feines visita.

El seu col·lega Alejandro Fernández li demana 7 milions de dòlars, i la seva discogràfi­ca, 3,6

 ??  ?? Luis Miguel en una actuació de la seva gira del 2015, l’última que ha fet
Luis Miguel en una actuació de la seva gira del 2015, l’última que ha fet
 ??  ??
 ??  ??
 ?? GETTY ??
GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain