La Vanguardia (Català)

Bons propòsits

Hisenda admet que l’estimació d’ingressos va ser “excessivam­ent alta”

- ECONOMIA

La denominada inversió socialment responsabl­e ha tornat a enlairar-se després dels anys de la crisi: segons una investigac­ió publicada ahir i portada a terme per EAE Business School, el volum d’actius ha crescut a gairebé en tots els mercats en els últims dos anys, fins a arribar a un 25% del total a finals del 2016.

El polèmic i recurrent optimisme en l’estimació d’ingressos dels pressupost­os generals de l’Estat pot acabar amargant els comptes dels governs autonòmics. El secretari d’Estat de Pressupost­os i Despeses, Alberto Nadal, va reconèixer ahir que, com que es van recaptar 7.000 milions menys del previst el 2016, és possible que les comunitats hagin de tornar part del finançamen­t rebut quan es tanqui la liquidació definitiva d’aquell exercici. El mateix Nadal va reconèixer al Parlament que el càlcul sobre la recaptació tributària va ser “excessivam­ent alta”.

“Si vam cometre un error de sobreestim­ació dels ingressos, també el vam cometre sobrefinan­çant les comunitats autònomes”, va assegurar al Congrés dels Diputats, quan bona part de l’oposició va acusar Hisenda d’haver inflat en els pressupost­os els ingressos esperats per quadrar aparentmen­t l’objectiu de dèficit públic.

I altres formacions com ERC li van retreure que, amb el model de finançamen­t –basat en un lliurament a compte sobre els ingressos per la recaptació d’impostos com l’IRPF o l’IVA, i la liquidació definitiva dos anys després–, les autonomies “deixaven” un parell d’anys part dels seus recursos a l’Administra­ció central.

Després de la compareixe­nça, Alberto Nadal va detallar davant la premsa que, després que finalitzin els càlculs “tremendame­nt complexos” que Hisenda ha de realitzar, podria produir-se un saldo negatiu en l’exercici del 2016 i, per tant, haurien de reclamar la devolució dels diners transferit­s de més. Segons recorda el ministeri, comunicarà a les autonomies com queda la liquidació de l’any passat el 2018. Tal com va recordar el secretari d’Estat, el Govern i les comunitats han fet els primers passos per engegar la negociació de la reforma de l’actual sistema de finançamen­t autonòmic.

No seria la primera vegada que les comunitats han de fer front a liquidacio­ns negatives. Ja va succeir el 2009 i el 2010, en plena caiguda dels ingressos per la crisi econòmica. Aquests dos anys les autonomies van haver d’acabar retornant més de 25.000 milions d’euros, dels quals 3.169 milions van correspond­re a Catalunya. Encara que inicialmen­t les comunitats comptaven amb cinc anys per tornar el desfasamen­t de transferèn­cies, expliquen des de la Generalita­t, el termini es va augmentar a 10 anys i finalment fins a 20. Així, ara cada vegada que es calcula el lliurament a compte d’un nou exercici, en el cas de Catalunya se li descompten 125 milions d’euros –aquest 2017, rebran un avançament total de 16.838 milions–. Queden 15 anys, doncs, per completar la devolució.

Nadal va defensar ahir a la comissió de Pressupost que l’Estat havia transferit el 2016 a les comunitats 8.230 milions d’euros més que un any abans. Alhora, va destacar l’esforç realitzat per les autonomies per reduir el seu desfasamen­t pressupost­ari.

El secretari d’Estat va insistir a més que l’error d’estimació dels ingressos en el pressupost de l’any passat s’havia degut a un impacte més gran del previst de l’última reforma tributària i a la baixa inflació.

Respecte a la previsió per als nous pressupost­os del 2017, que acaben d’arribar al Parlament, va assegurar que, gràcies “al fort ritme de creixement” i al final de l’efecte de la baixada de l’IRPF, la recaptació estarà per sobre d’anys anteriors.

El ministeri comunicarà a les comunitats la liquidació definitiva de l’any passat el 2018

 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE ?? El secretari d’Estat de Pressupost­os i Despeses (al centre), Alberto Nadal, ahir al Congrés
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE El secretari d’Estat de Pressupost­os i Despeses (al centre), Alberto Nadal, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain