La Vanguardia (Català)

L’escalada atòmica

Mike Pence aposta per sotmetre Pyongyang a més pressió i aïllament

- ISIDRE AMBRÓS

Corea del Nord desafia Washington i anuncia que continuarà amb el calendari de llançament­s de míssils balístics i el desenvolup­ament del seu programa nuclear.

Corea del Nord aposta per fer el desentès a les advertènci­es dels Estats Units i prosseguir amb l’aposta per tirar endavant el desenvolup­ament del seu programa nuclear. Els dirigents nord-coreans van anunciar ahir la seva voluntat de prosseguir amb el calendari de llançament­s de míssils balístics en un clar desafiamen­t a Washington.

El vicepresid­ent dels EUA, Mike Pence, es va inclinar, per la seva banda, des de Tòquio per augmentar la pressió diplomàtic­a i sotmetre a un aïllament encara més ferri el règim de Pyongyang, per doblegar la seva voluntat.

El viceminist­re d’Exteriors de Corea del Nord, Han Song Ryol, va ser l’encarregat ahir de transmetre la consigna que el seu país no està disposat a afluixar la corda davant els EUA: “D’acord amb el nostre propi calendari, realitzare­m més proves de míssils setmanals, mensuals i anuals”, va declarar el viceminist­re d’Exteriors a la cadena britànica BBC, després de justificar que el seu país necessita aquestes armes “a fi de protegir el seu Govern de l’amenaça i la provocació dels EUA” i advertint que si Washington fa ús de la força militar, desencaden­arà “una guerra total”.

Amb les seves declaracio­ns, Han Song Ryol responia així les advertènci­es que hores abans havia llançat el vicepresid­ent dels Estats Units, Mike Pence des de Seül, sobre que al president Donald Trump se li ha acabat la “paciència estratègic­a” i està disposat a posar fi a les provocacio­ns nord-coreanes.

El règim de Pyongyang és conscient, tot i això, que l’arsenal nuclear és la seva única defensa per ferse respectar i per això l’esgrimeixe­n com a amenaça davant els EUA i els seus aliats asiàtics.

Davant aquesta espiral de tensió, Mike Pence va rebaixar el to des de Tòquio, mostrant-se partidari de sotmetre Corea del Nord a més pressió i aïllament per part de la comunitat internacio­nal, si bé després va reiterar que els EUA no descartave­n la possibilit­at d’aplicar “altres opcions”, en al·lusió a un acció militar com les dutes a terme a Síria i l’Afganistan.

Després de reunir-se a Tòquio amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, el número dos de l’Administra­ció Trump va subratllar la necessitat que “el diàleg és necessari, però també és necessari exercir pressió”, i va afegir que la pau també arriba “a través de la força”.

“Hem de resoldre aquesta crisi de manera diplomàtic­a i pacífica, però el diàleg sense resultats no té cap sentit”, va indicar per la seva banda Abe, un polític que segueix amb especial preocupaci­ó aquesta crisi pels 48.000 japonesos que viuen a Corea del Sud. Un col·lectiu que el Govern japonès estudia protegir i evacuar amb l’enviament de tropes pròpies.

Mentrestan­t, des de Pequín, el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, va insistir a subratllar que l’ús de mitjans pacífics “continua sent la primera opció” dels països implicats en aquesta crisi pel programa armamentís­tic de Corea del Nord, i va recordar que el seu país està compromès amb la “desnuclear­ització de la península coreana per mitjans pacífics i diplomàtic­s”. Un esforç que ahir va lloar Donald Trump a la cadena Fox de televisió.

 ?? EUGENE HOSHIKO / AFP ?? Mike Pence, amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, a Tòquio
EUGENE HOSHIKO / AFP Mike Pence, amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, a Tòquio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain