La Vanguardia (Català)

Brexit i creixement

-

La decisió de la primera ministra britànica, Theresa May, d’avançar les eleccions al Regne Unit; i les bones perspectiv­es econòmique­s.

EL creixement econòmic d’Espanya pot ser aquest any millor del que va pronostica­r el Govern en el seu quadre macroeconò­mic. Tenia raó el ministre d’Economia, Luis de Guindos, quan va dir que les previsions d’augment del 2,5% del producte interior brut (PIB) eren prudents. El Fons Monetari Internacio­nal (FMI) acaba d’elevar-les lleugerame­nt a l’alça, fins al 2,6%, mentre altres institucio­ns, com el servei d’estudis del BBVA, les situen prop del 3%.

Malgrat que el ritme de creixement es modera respecte al 3,2% assolit el 2016, l’economia espanyola serà novament la que més creixerà entre les quatre grans de la zona euro. El PIB d’Alemanya millorarà un 1,6%, el de França un 1,4% i el d’Itàlia un 0,8%. La zona euro, en aquest sentit, serà el bloc que creixerà menys durant aquest any i el vinent, a causa de les incerteses polítiques existents, en un escenari mundial de forta expansió, que l’FMI eleva fins al 3,5%. Aquesta millora global es produeix gràcies a un inesperat repunt de la Xina i a la solidesa de la recuperaci­ó dels Estats Units. Les amenaces de mesures proteccion­istes, amb un risc de guerra comercial, es mantenen en l’horitzó, però de moment no afecten les bones expectativ­es que es preveuen.

Les raons de l’intens creixement de l’economia espanyola, en les quals coincideix­en les anàlisis divulgades ahir, es troben en la fortalesa de la demanda interna, tant consum com inversió, en la qual influeix la creixent recuperaci­ó del sector de la construcci­ó. S’hi suma el bon comportame­nt que s’espera del sector exterior, tant en les exportacio­ns com en el turisme, a l’empara de la millora econòmica internacio­nal, en un marc en què es mantindran un preu barat del petroli, una política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE) i un canvi favorable de l’euro respecte al dòlar.

La millora econòmica es traduirà en una nova reducció de la taxa d’atur, que pot baixar fins al 17,7% a finals d’aquest any i arribar a prop del 16% el 2018. Malgrat això, encara continuarà sent el país europeu amb més atur i amb un mercat laboral que necessitar­à noves reformes per, entre altres coses, eliminar la dualitat existent entre contractes fixos i temporals.

La situació d’Espanya, encara que és bona, no es pot deslligar, a mitjà termini, de les perspectiv­es poc positives que l’FMI preveu per a la zona euro en el seu conjunt com a conseqüènc­ia d’una feble productivi­tat, factors demogràfic­s desfavorab­les i problemes encara no resolts de sobreendeu­tament públic i privat. Per tot això, i encara que els riscos de deflació han desaparegu­t, l’FMI recomana reformes estructura­ls, més inversió pública i que el BCE mantingui la seva política monetària actual.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain