La Vanguardia (Català)

Rescat hospitalar­i

CatSalut tindrà el 55% del consorci que constituir­à amb l’Ajuntament

- SARA SANS

La Generalita­t assumirà la gestió i les càrregues financeres del deficitari hospital Sant Joan de Reus.

La Generalita­t de Catalunya assumirà la gestió i les càrregues financeres del deficitari hospital Sant Joan de Reus a través d’un consorci públic integrat pel Servei Català de la Salut (en un 55%) i l’Ajuntament, actual propietari i el pes del qual es reduirà al 45%. El forat de 8,4 milions d’euros en els comptes del 2016 havien posat contra les cordes la viabilitat del centre, que es troba en causa de dissolució i immers en un estricte pla de viabilitat que impedeix contractar personal i planteja més reduccions de sous i fins i tot el tancament de serveis.

“Hem creat una realitat conjunta i pública perquè el Departamen­t de Salut pugui intervenir en l’equilibri financer; en termes de governança, és la decisió més important que ha pres fins ara la Conselleri­a de Salut”, va admetre ahir el seu titular, Antoni Comín que va destacar que “aquesta és una fórmula de gestió molt habitual a Catalunya”. I va posar com a exemple l’hospital del Mar de Barcelona, el de Terrassa, el Parc Taulí de Sabadell, el de Vic, el d’Igualada o el de Mataró.

L’hospital Sant Joan de Reus es va inaugurar el 2010 després de quatre anys d’obres i una inversió de 120 milions. Va ser el projecte més ambiciós realitzat mai a la ciutat. El vell hospital s’havia quedat petit i aquesta gran i moderna obra amb aspecte d’aeroport (93.000 metres quadrats) es va convertir en la joia de la corona del grup Sagessa, tot i que no ha arribat a funcionar mai al 100% de la seva capacitat i té espais tancats. L’empresa municipal formava part d’Innova, el hòlding ara dissolt i investigat als jutjats per una presumpta trama de corrupció.

L’herència d’aquells anys de gestió s’ha traduït ara en unes despeses financeres que superen els sis milions d’euros anuals, una càrrega insuportab­le per a l’actual Ajuntament. El 2015 amb un pressupost de 88,8 milions, els comptes de l’hospital es van tancar amb un dèficit de 3,1 milions i el d’aquest any s’ha elevat a 8,4 milions. “Les dificultat­s de l’hospital no provenen ni de l’activitat assistenci­al ni de la qualitat de la feina, la provoquen les càrregues financeres que va generar la inversió, que era imprescind­ible i necessària”, manté Comín, que va definir la regió sanitària del Camp de Tarragona com un gran hospital amb dues seus: una a Reus i una altra a Tarragona.

El consorci serà el titular del concert “però no es modificarà ni la composició de la plantilla, ni els contractes; els treballado­rs passaran a ser-ho de la nova entitat”, va dir Comín. La posada en marxa d’aquesta entitat, que serà presidida per un representa­nt de l’Ajuntament de Reus, serà l’1 de gener del 2018, una vegada el Consistori hagi assumit el dèficit acumulat. “Volem una entitat nova que neixi neta”, va assegurar el conseller.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer (PDECat), va explicar les tres fases amb què s’abordarà la feina a partir d’ara i fins que es formalitzi el consorci: “Solucionar l’actual situació financera, definir els termes de gestió a través d’una comissió tècnica que ja està treballant i mantenir el pla d’ajust anunciat”. Per això, tant l’alcalde com el conseller van apel·lar al consens polític.

La regidora i presidenta del Consell d’Administra­ció de l’Hospital, Noemí Llauradó (ERC), va reiterar que el pla de viabilitat que ha posat en peu de guerra al comitè d’empresa “continua endavant”. Per esponjar el dèficit, el 2016 es van desviar quatre milions del fons de reserva de l’Hospital de Móra (també gestionat per Sagessa) i l’Ajuntament ha aprovat l’exempció de l’IBI. Tot i això, la comissió mixta està estudiant més mesures per evitar la causa de dissolució de l’hospital. La resta de centres de Sagessa continuara­n sent propietat de l’Ajuntament.

El centre mantindrà el pla de viabilitat després de tancar els comptes del 2016 amb un dèficit de 8,4 milions

 ?? VICENÇ LLURBA ?? L’hospital Sant Joan de Reus va suposar una inversió de 120 milions i es va inaugurar el 2010
VICENÇ LLURBA L’hospital Sant Joan de Reus va suposar una inversió de 120 milions i es va inaugurar el 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain