La Vanguardia (Català)

Els Vint-i-set mantenen el calendari previst per a la negociació

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La Unió Europea va rebre ahir amb una barreja de fredor, pragmatism­e i certa broma la notícia de l’avanç electoral al Regne Unit, tot just tres setmanes després d’activar el procés de divorci del club, probableme­nt la negociació més complicada a què s’ha enfrontat mai.

“Sembla que és Hitchcock qui dirigeix el Brexit: primer un terratrèmo­l i, a partir d’aquí, apujar la tensió”, es va permetre fer broma el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en el seu compte personal de Twitter, recordant la famosa recepta del director de cinema britànic per construir una bona pel·lícula. Tusk no especifica quina de les obres mestres de Hitchcock li recordava el Brexit. En el seu perfil oficial es va limitar a informar d’una “interessan­t conversa telefònica” amb la primera ministra britànica, Theresa May.

“Les eleccions britànique­s no canvien els nostres plans”, assegura el portaveu del Consell Europeu. Les negociacio­ns de divorci van quedar formalment activades per May el passat 29 de març i el compte enrere de dos anys previstos per culminar-les ha començat. Els líders dels Vint-i-set –com es coneix ara els 27 països que seguiran a la UE després del Brexit– s’han citat el 29 d’abril a Brussel·les en una cimera extraordin­ària per pactar una posició comuna.

Des de Brussel·les es veuen conseqüènc­ies positives en la decisió de May, com que el seu lideratge s’enforteixi (sense que això s’hagi de traduir en un avantatge negociador per si mateix davant la UE) i que les seves decisions sobre com afrontar la desconnexi­ó de la UE no estiguin constantme­nt qüestionad­es des dels sectors més durs dels tories. “Brexit significa Brexit”, ha dit en repetides ocasions la primera ministra britànica, que desitja treure el país del mercat únic europeu i la unió duanera. Però en les últimes dues setmanes, així que les dificultat­s de la ruptura es fan més evidents, el seu discurs s’ha suavitzat i s’ha tenyit de realisme.

May ha obert la porta perquè la lliure circulació de persones continuï en vigor diversos anys després de la sortida del club, prevista per al 29 de març del 2019, i ha assumit que la transició cap al nou marc de relació bilateral serà més llarg del previst, la qual cosa pot implicar, per exemple, continuar acatant temporalme­nt les sentències del detestat Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L’inici d’una nova legislatur­a donarà temps perquè sigui el mateix líder que, a priori, piloti tota la negociació amb la UE.

“Esperem que les noves eleccions aportin més claredat i rendició de comptes a les negociacio­ns amb la Unió Europea”, va declarar ahir el ministre d’Exteriors alemany, Sigmar Gabriel, en una entrevista, una opinió compartida a Brussel·les per diferents fonts diplomàtiq­ues. Per Norbert Roettgen, president de la comissió d’Exteriors del Bundestag i membre de la CDU, l’avanç electoral demostra que “el Govern britànic no està preparat per al Brexit i reflecteix la certesa que les negociacio­ns seran molt difícils i que el resultat és incert”.

Tret que les eleccions britànique­s es traduïssin en un inesperat gir polític, la convocatòr­ia, encara que escurça els terminis, no hauria de restar temps excessiu a la negociació en si. Els dos anys previstos pel tractat de la UE són en realitat uns 18 mesos, ja que cal deixar uns mesos de termini perquè totes les parts afectades ratifiquin l’acord del Brexit. La UE, en qualsevol cas, no comptava tenir a punt les directrius negociador­es fins al 22 de maig, dues setmanes i mitja abans de la data dels nous comicis britànics (el 8 de juny).

Fonts comunitàri­es confien que els contactes previstos entre el negociador en cap de la Comissió Europea, Michel Barnier, amb el seu homòleg britànic, David Davies, al maig es mantinguin. “Principis de juny sempre ha estat el calendari que tenim en compte per començar l’autèntica negociació”, afirmen.

“Sembla que Hitchcock dirigeix el Brexit: primer el terratrèmo­l i a partir d’aquí, apujar la tensió”, fa broma Tusk

La UE espera que les eleccions britànique­s aportin claredat al Brexit

 ?? JUSTIN TALLIS / AFP ?? Un grup de ciclistes circula per davant del Big Ben, a Westminste­r, al centre de Londres
JUSTIN TALLIS / AFP Un grup de ciclistes circula per davant del Big Ben, a Westminste­r, al centre de Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain