La Vanguardia (Català)

França frustra un atemptat “imminent” en vigílies d’eleccions

Detinguts a Marsella amb un arsenal dos gihadistes amb antecedent­s

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Un projecte d’atemptat, pel que sembla bastant madur i potser contra candidats a la presidènci­a francesa en la cursa que es disputa diumenge, va ser frustrat ahir amb dues detencions al districte III de Marsella.

La policia va detenir dos homes, de 29 i 23 anys, respectiva­ment, tots dos francesos, fitxats per radicalitz­ació, un d’ells d’origen magribí, l’altre convers. El primer, Mahiedine Merabet, va ser detingut a les deu del matí al carrer, poc després de sortir del pis recentment llogat al número 58 de la Rue de Crimée del popular barri marsellès. El segon, Clément Baur, de 23 anys, ho va ser mitja hora després a l’escala de l’immoble, que va ser evacuat completame­nt i escorcolla­t. Tots dos tenen antecedent­s penals i es van conèixer a la presó de Sequedin (nord de França), on van compartir cel·la.

Merabet té un voluminós historial com a delinqüent comú, amb dotze condemnes a l’historial. Sobre ell pesava una mesura d’assignació de residència, en el quadre de l’estat d’urgència vigent des dels atemptats de novembre, però havia desaparegu­t del seu domicili el desembre passat.

El seu company Clément Baur només havia estat condemnat una vegada per atracament a mà armada. De Baur, del qual s’ha dit que parlava rus i àrab, se’n coneixien els contactes amb una xarxa txetxena de la qual van sortir diversos projectes d’atemptat, va explicar ahir a la tarda el fiscal François Molins. El domicili de Merabet al nord de França va ser escorcolla­t en absència seva al desembre, i s’hi va trobar una bandera de l’Estat Islàmic i materials gihadistes a l’ordinador. Merabet va desaparèix­er del radar fins al 4 d’abril, quan la comissaria del seu barri va rebre en un sobre el seu DNI i la targeta de crèdit, amb una nota demanant que el deixessin en pau perquè pogués reflexiona­r.

En l’escorcoll del pis de Marsella la policia va trobar ahir tot un arsenal complet, compost de tres quilos d’explosius en estat d’elaboració, amb part ja utilitzabl­e, un fusell, dues pistoles, una pistola automàtica, un silenciado­r, un ganivet, ampolles d’acetona, àcid, aigua oxigenada, metxes i una granada artesanal, a més de la correspone­nt munició.

Molins va explicar que aquests dos homes planejaven una “acció violenta imminent, sense que es pugui dir en aquest moment quin era el seu objectiu, el dia i les circumstàn­cies per passar a l’acció”. El ministre de l’Interior, Matthias Fekl, va confirmar que “tenien la intenció de cometre un atemptat, segurament a molt curt termini”.

Quan falten cinc dies per a la primera volta d’unes eleccions presidenci­als insòlitame­nt disputades entre quatre candidats, aquest projecte d’atemptat, o qualsevol altre incident similar, podria tenir repercussi­ó electoral, ja que les diferèncie­s en vot entre tots quatre són molt reduïdes, de tres o quatre punts.

Al pis de Marsella es va trobar un fotomuntat­ge en el qual figurava la portada d’un diari amb la foto del candidat conservado­r, François Fillon, inicial guanyador d’aquestes eleccions segons sondejos fins que al gener va esclatar l’escàndol de la suposada feina fictícia de la seva dona. Des d’aleshores Fillon ha escalat part del terreny perdut.

Des de dijous, el candidat va veure la seva seguretat reforçada i se li va proposar que es posés una armilla antibales per al seu últim míting a Niça, cosa que va rebutjar. Els altres candidats importants també van ser avisats del perill, no així els petits, es va queixar ahir a la tarda un d’ells, el dretà François Asselineau.

L’objectiu podia ser François Fillon, tenint en compte un fotomuntat­ge trobat al pis

 ?? BORIS HORVAT / AFP ?? Dos policies de les forces antiterror­istes d’acció ràpida a Marsella, després de participar en l’escorcoll del pis dels detinguts
BORIS HORVAT / AFP Dos policies de les forces antiterror­istes d’acció ràpida a Marsella, després de participar en l’escorcoll del pis dels detinguts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain