La Vanguardia (Català)

El suposat cervell de l’atemptat de Sant Petersburg: “Seguia ordres”

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

El suposat organitzad­or de l’atemptat terrorista contra el metro de Sant Petersburg va assegurar ahir davant un jutge de Moscou que ell “no comprenia” el que estava fent, i que simplement “seguia instruccio­ns”. L’acusat, Abror Azímov, és un dels nou detinguts per un atac que el 3 d’abril passat va provocar 15 morts i 60 ferits.

Azímov va ser arrestat el 17 d’abril. Segons l’investigad­or del Comitè d’Instrucció de Rússia Andrei Zhigulin, Azímov és sospitós d’haver organitzat l’atemptat i de possessió d’armes. “Ha confirmat la seva participac­ió en la preparació de l’atemptat”, va assegurar. En el moment de ser detingut, li van requisar una pistola de marca Makàrov i municions.

Però davant el jutge responsabl­e del cas només va reconèixer una responsabi­litat parcial. “La meva participac­ió existeix, però no va ser directamen­t. No reconec haver organitzat l’atemptat. Em van donar ordres i jo les vaig complir”, va asseverar Azímov. “No vaig comprendre que participav­a en una acció terrorista”.

L’últim atemptat terrorista a Rússia el va cometre un suïcida, Akbarzhon Dzhalílov. Vint minuts abans de les tres de la tarda, va fer esclatar una bomba entre les estacions Sennàia Plóixad i Teknologuí­txeski Institut del metro de la segona ciutat del país. Després es va descobrir un altre artefacte explosiu sense detonar a l’estació Vosstània Plóixad. La investigac­ió atribueix l’atac a gihadistes de l’Orient Mitjà, la qual cosa podria apuntar a l’Estat Islàmic (EI), encara que cap organitzac­ió no ha reivindica­t fins ara l’atemptat.

Com Dzhalílov, Abror Azímov procedeix de l’exrepúblic­a soviètica del Kirguizist­an, a l’Àsia Central, una regió de majoria musulmana i d’on han sortit diversos centenars de voluntaris que lluiten a Síria o l’Iraq a les files de l’EI. Segons fonts de la investigac­ió citades pel diari Kommersant, va ser localitzat a l’examinar els contactes gravats al mòbil de Dzhalílov. Els restants detinguts també procedeixe­n de països de l’Àsia Central.

Segons els mitjans locals Azímov va néixer el 1990 a Jalalabad, va arribar a Rússia el 2008 i anys després li van concedir la nacionalit­at russa. Des del 2014 vivia discretame­nt en un petit poble de la província de Vladímir amb la seva dona i la seva filla, el seu germà i la seva cunyada, a més del seu oncle. Tots els seus familiars van tornar al Kirguizist­an en els sis mesos anteriors a l’atemptat.

El jutge va ordenar que continuï sota custòdia policial almenys fins al 3 de juny, mentre prosseguei­xen les investigac­ions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain