La Vanguardia (Català)

Trump beneeix sense peròs el triomf d’Erdogan L’oposició turca diu que no reconeixer­à mai la victòria del sí

- JORDI JOAN BAÑOS

L’ajustada i discutida victòria del sí en el referèndum presidenci­alista de Turquia va rebre abans-d’ahir a la nit el més preuat timbre de reconeixem­ent, expedit per Washington. El president Donald Trump va trucar el seu homòleg Recep Tayyip Erdogan per felicitar-lo, a contracorr­ent dels mandataris europeus. Trump no només va fer cas omís dels dèficits democràtic­s assenyalat­s per la missió de l’OSCE sinó que, segons les fonts oficials turques, “va valorar l’amistat” d’Erdogan i “les importants tasques en comú” que tenen per davant “a Síria i l’Iraq”.

El nihil obstat de Trump no ha de sorprendre, ja que ningú va aclamar tant com Erdogan la seva ordre de bombardeja­r una base aèria d’Al-Assad. Ankara va abonar des del primer moment la versió que Damasc havia gasat els seus propis ciutadans, va acollir els afectats sirians als seus hospitals i va donar tota mena de facilitats a la premsa estrangera.

L’Executiu d’Erdogan ha assegurat que la seva reforma constituci­onal està inspirada en el model presidenci­alista dels Estats Units i ha dipositat moltes esperances a millorar amb Trump una relació que va tocar fons durant els últims compassos de l’administra­ció Obama. Això no vol dir que Washington accedeixi a extradir Fethullah Gülen, el predicador al comandamen­t d’un imperi econòmic que Erdogan acusa d’estar darrere de l’intent de cop del juliol.

L’inquilí de la Casa Blanca, que insisteix que els seus aliats de l’OTAN augmentin la despesa militar, no ha d’haver passat per alt que Turquia és el tercer millor client de la indústria armamentis­ta dels Estats Units. Tant Trump com Erdogan, a més, comparteix­en una acusada passió per les grans obres de construcci­ó i mantenen una relació menys que constructi­va amb la premsa.

Envalentit per la benedicció dels Estats Units, Erdogan va ignorar ahir les demandes europees perquè centenars de milers de paperetes dubtoses siguin revisades. “No ens importen les opinions del Hans o el Georg o la Helga –va vociferar davant els seus simpatitza­nts–. El debat sobre el referèndum està conclòs”.

Sí que hauria d’importar-li, però, que el líder de l’oposició, Kemal Kilicdarog­lu, hagi confirmat oficialmen­t que el seu partit no “el reconeix ni el reconeixer­à mai” i que impugnarà l’escrutini davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

En qualsevol cas, Erdogan podrà remodelar el Tribunal Suprem i liquidar els tribunals castrenses durant les properes setmanes, en un moment clau en què la població carcerària s’ha doblat amb l’ingrés de milers de policies, soldats i jutges, després de les purgues posteriors a l’intent colpista.

Així mateix, en els propers dies, el Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament, que ell va fundar, el readmetrà i el tornarà a nomenar secretari general, i posarà fi a la ficció imperant que el president és apolític.

Aquesta modernitza­ció a fons de l’Estat turc continuarà fent-se sota l’estat d’excepció, que el Parlament va decidir ahir prorrogar durant tres mesos.

D’altra banda, un helicòpter carregat amb una dotzena de passatgers, la majoria policies, es va estavellar ahir a la zona kurda de Dersim “a causa del mal temps”.

Al seu dia el líder turc va aclamar el bombardeig ordenat pel nord-americà sobre la base aèria d’Al-Assad

 ?? BULENT KILIC / AFP ?? Manifestan­ts antigovern­amentals en una marxa a Istanbul
BULENT KILIC / AFP Manifestan­ts antigovern­amentals en una marxa a Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain