La Vanguardia (Català)

Sense pressa per morir

El Tribunal Suprem evita que Arkansas compleixi el calendari rècord d’executar vuit reus en només deu dies

-

FRANCESC PEIRÓN

Nova York. Correspons­al

Per segona ocasió durant la llarga estada al corredor de la mort –més d’un quart de segle–, Don Davis va fer l’últim sopar.

La seva reiteració no és perquè precisamen­t sigui un sant.

La primera vegada va ser el 2010, sense que recordi el menú. Va poder fer la digestió sense més contratemp­s que el de saber que estava en el compte enrere definitiu. Si va sospirar d’alleujamen­t llavors, ho va tornar a fer a prop de la mitjanit de dilluns passat en un penal d’Arkansas, quan només faltaven deu escassos minuts abans que procedissi­n a injectarli la dosi letal.

Els testimonis voluntaris ja havien arribat a l’observator­i de la sala d’execucions i els periodiste­s –no se’ls va permetre portar ni bolígraf o llapis, ni paper ni dispositiu­s d’enregistra­ment– esperaven ser traslladat­s dins de les furgonetes oficials aparcades no gaire lluny del centre penitencia­ri.

Davis, de 56 anys, era a la unitat del penal de Cummins on havia de rebre la punxada mortal. A l’obsolet cadafal l’ha substituït una llitera, fet que suposa un tracte menys inhumà, malgrat que experiènci­es recents han resultat molt cruels per la fallada dels fàrmacs utilitzats.

En l’espera, mentre els seus advocats lluitaven per un ajornament, li van servir l’àpat de comiat, compost per pollastre fregit, mongetes, puré de patates, ponx de fruites i pastís de maduixes per postres. Així ho va explicar el portaveu del Departamen­t de Presons d’Arkansas, Solomon Graves. El portaveu fins i tot va mostrar als reporters que Davis no va tenir gana o cos per menjarse el pastís, que gairebé ni el va tastar. Disposarà de més oportunita­ts per tastar altres postres, després d’un fet que significa una gran frustració per al governador de l’estat, Asa Hutchinson, i una victòria dels activistes que s’oposen a aquesta pràctica penal.

A Arkansas no s’havia aplicat ni una sola condemna capital des del 2005. Però el polític republicà s’havia marcat la meta de batre un rècord macabre al programar vuit execucions, per delictes comesos entre el 1989 i el 1999, al llarg de deu dies, del 17 d’abril al 27, en cinc jornades, a dues per sessió.

Texas en va assolir un màxim de sis en onze dies, el 1997 i el 2000. Però el calendari de Hutchinson va provocar furor a l’exterior i dins del país, quan el màxim càstig va en retrocés en la majoria d’estats i en l’opinió pública. Els plans del governador es van començar a torçar a començamen­ts d’aquest mes. Un jutge va bloquejar el cas de Jason McGehee, al qual li van imposar la pena capital per l’assalt i assassinat de John Melbourne Jr., el 1996. El magistrat va decidir a favor seu després que la comissió de revisió de condemnes recomanés que es canviés a McGehee aquella sentència per cadena perpètua.

Hutchinson havia justificat aquella programaci­ó tan estreta per la proximitat de la data de caducitat d’un dels fàrmacs utilitzats en la injecció letal. Les provisions de midazolam queden fora de data el 30 d’abril i els laboratori­s es mostren reticents a subministr­ar drogues per a aquest ús.

La tanda l’obrien Davis i Bruce Ward. El camí semblava expedit a partir del cap de setmana passat. Un tribunal d’apel·lació va anul·lar la suspensió decretada per un jutge en vista del mal funcioname­nt del fàrmac. Tot i això, els seus defensors van al·ludir a problemes mentals, fet que no es va tenir en compte en els judicis, i van recordar que el Tribunal Suprem dels EUA té pendent un assumpte sobre això, per la qual cosa la decisió podria significar un canvi en les decisions.

El màxim òrgan judicial d’Arkansas va acceptar aquesta reclamació i va aturar l’execució. Atesa aquesta resolució, l’equip del governador va descartar executar Ward, però va insistir amb Davis, per la qual cosa va elevar la causa a Washington.

Davis va ser trobat culpable per l’assassinat el 1990 de Jane Daniel, a qui va matar després d’entrar a robar a casa seva aprofitant que el marit era de viatge.

Convençude­s que els donarien la raó, les autoritats van prosseguir amb els preparatiu­s per a l’execució. Tot i això, el Tribunal Suprem, en el qual va debutar el magistrat Neil Gorsuch, va optar per mantenir el bloqueig.

El governador va lamentar comunicar als familiars de les víctimes que “encara no s’ha fet justícia”. Però va prometre continuar amb la resta del calendari. Les dues pròximes execucions estan previstes per dijous. Els defensors prometen lluitar a mort contra ell. Hutchinson s’ha quedat sense el lúgubre rècord.

EN L’ÚLTIM SOSPIR Don Davis se salva de la injecció letal només deu minuts abans i amb tot a punt

MÉS ENLLÀ DELS FÀRMACS

El bloqueig és pel dubte que no es valorés que els reus tenien problemes mentals

 ?? AP ?? Protesta contra la pena de mort davant de la residència del governador d’Arkansas, divendres passat
AP Protesta contra la pena de mort davant de la residència del governador d’Arkansas, divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain