La Vanguardia (Català)

Trump obre la guerra als visats de treballado­rs altament qualificat­s

- NOVA YORK Correspons­al

El president dels EUA, Donald Trump, va abandonar ahir els vaivens en política exterior per tornar a la seva populista visió econòmica. Després de diversos revessos en política interna, es va traslladar a Wisconsin per vanagloria­r-se davant els seus seguidors més nacionalis­tes. En una fàbrica 100% dels Estats Units, el president va firmar una ordre executiva per revisar la concessió de visats amb què les empreses contracten especialis­tes estrangers.

Va insistir en el seu demagògic “compra americà i contracta americans”. La seva idea és que els immigrants, per qualificat­s que siguin, arrabassen ocupacions als locals i, a més, provoquen una caiguda dels salaris. “Cap lloc millor que aquest per fer aquest anunci”, va remarcar. “Adoro els treballado­rs”, va afirmar el president després de fer una de les seves ostentacio­ns, diguin el que diguin les enquestes. “No s’havia aconseguit mai tant en 90 dies”, va indicar.

“Aquesta acció és un poderós missatge que protegim els nostres treballado­rs i que els treballado­rs americans són els primers”. Així que va prometre posar fi “a la contractac­ió d’estrangers per salaris inferiors”.

Tot i això, les empreses tecnològiq­ues es mostren totalment en contra d’aquesta ordre. La directiva apunta al programa H-1B, necessari segons aquesta indústria perquè anima els estudiants estrangers a quedar-se als EUA després d’obtenir títols d’estudis específics, ja que les empreses no sempre poden disposar d’experts dels Estats Units.

La nova ordre cita directamen­t les agències d’immigració a proposar normes per prevenir fraus i abusos en el programa. “Són una loteria”, va afegir. El Govern pretén que aquests visats només es concedeixi­n als demandants “més traçuts o més ben pagats”, van dir fonts de l’Administra­ció Trump.

L’H-1B no només es limita a ocupar alts especialis­tes tecnològic­s, sinó que busca la permanènci­a temporal als EUA en altres camps com les ciències socials, la medicina, l’educació o les arts. Tots requereixe­n un diploma universita­ri excepte els models, que han de marcar diferèncie­s pels seus “mèrits i habilitats”. L’esposa del president, Melania, va obtenir un visat H-1B com a model el 1996.

Entre els canvis, aquesta directiva obligarà a imposar més taxes per als visats o un canvi en la seva escala salarial. Alguns crítics afirmen que el programa l’han segrestat les empreses de dotació de personal, que utilitzen els visats per contractar estrangers –normalment indis– que treballen per menys diners.

Trump també “obligarà” que siguin “nacionals” els materials que s’utilitzin en projectes de construcci­ó a gran escala, així com en projectes finançats pel govern federal.

Això ho va rubricar a Snap-on Inc, una fàbrica d’eines a Kenosha, a Wisconsin, un estat que va tenyir de vermell per la mínima gràcies al suport de la classe blanca treballado­ra. Però només un 41% dels habitants aproven la gestió del president ara com ara i es comença a escampar la idea que va prometre molt i fa poc.

DEMAGÒGIA NACIONALIS­TA “Contracta americans”, diu el president, però la indústria veu essencials els estrangers

NO NOMÉS TECNOLÒGIQ­UES La dona del líder nord-americà, Melania, va obtenir un visat H-1B com a model

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain