La Vanguardia (Català)

Sancionat per no fumar

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

AJalil Matniyaz no li va passar mai pel cap que contenir la seva addicció al tabac li costaria el càrrec. Aquest ha estat, tot i això, el seu càstig per abstenirse de fumar en una reunió amb responsabl­es religiosos en una localitat de la convulsa regió autònoma de Xinjiang, al nord-oest de la Xina. Una decisió que els seus superiors de l’organitzac­ió comunista han adoptat en el marc d’una ofensiva governamen­tal per frenar l’extremisme religiós en aquesta zona del gegant asiàtic, que pateix una tensió creixent entre l’ètnia uigur, que professa la fe musulmana i és majoritàri­a a la regió, i l’ètnia han, que representa el 95% de la població xinesa.

Fins al 25 de març passat Matniyaz era un alt funcionari del Partit Comunista en una localitat de la prefectura d’Hotan, però aquell dia es va veure degradat a simple funcionari. Els seus superiors el van sancionar per haver-se mostrat fràgil ideològica­ment. Va ser el seu càstig per revelar “la debilitat dels seus posicionam­ents polítics (...) i perquè va tenir por de fumar davant dels responsabl­es religiosos musulmans de la seva localitat”, van assenyalar les autoritats locals, segons el Diari d’Hotan.

Ironies de la vida, Matniyaz ha estat castigat per una actitud que els funcionari­s del Ministeri de Salut intenten inculcar a la Xina, el principal consumidor de tabac del món, amb més de 300 milions de fumadors. Una addicció que el Govern intenta combatre amb la prohibició de fumar a tots els llocs públics. Amb aquesta iniciativa Pequín pretén aturar el nombre creixent de xinesos que cada any moren víctimes de malalties relacionad­es amb el tabac i que es calcula que supera els 1,3 milions, segons les últimes dades oficials.

Però aquest responsabl­e local de l’organitzac­ió comunista i membre de l’ètnia musulmana uigur va perdre la seva categoria política no només per abstenir-se de fumar, sinó per la forma com ho havia fet. “El fet de no fumar reflecteix el seu grau escàs de compromís amb la laïcitat”, va justificar un dirigent local al diari Global Times. Les autoritats de Xinjiang observen aquest compromís amb lupa i han intensific­at una ofensiva contra l’extremisme religiós en aquesta regió en els últims temps.

A l’hora de defenestra­r Jalil Matniyaz van considerar que amb la seva actitud no era capaç d’imposar els punts de vista de l’organitzac­ió comunista. “Com a cap local del partit, ha de dirigir la lluita contra el pensament religiós extremista, altrament no podrà enfrontar-se a l’amenaça de les forces religioses extremiste­s”, va advertir el funcionari.

“Fumar continua sent una elecció individual i els religiosos, com la resta de la població han de respectars­e mútuament, però aquesta manera de no fumar va en el sentit de l’extremisme religiós a Xinjiang”, va subratllar aquest responsabl­e del districte d’Hotan, del qual depèn la localitat de l’ex-alt funcionari sancionat. I és que, segons els costums religiosos locals, “no es permet fumar davant de persones grans o entre creients”, va explicar Turgunjun Tursun, professor de la universita­t Normal de Zhejiang.

A Matniyaz, que ha vist com creixien les protestes, la repressió de Pequín i els atemptats a Xinjiang en els últims anys, potser no li hauria passat res en cap altre temps però la seva actitud conciliado­ra ha coincidit amb la posada en marxa d’una nova campanya contra l’extremisme religiós a la regió. Una operació que introdueix l’aplicació de noves disposicio­ns, entre les quals hi ha la prohibició de portar barba “anormal” entre els homes i vel les dones o la il·legalitzac­ió de matrimonis o divorcis a través de processos religiosos.

A les noves mesures Pequín ha afegit a més demostraci­ons de força. En els últims mesos ha organitzat desfilades de tropes a diverses ciutats de la regió i a la capital, Urumtxi, va congregar 10.000 soldats, a fi de desanimar qualsevol mena de protesta. Matniyaz segurament va contemplar aquesta parada militar mentre es fumava un cigarret, sense que ningú no li digués res.

Amb 300 milions de fumadors, la Xina ha prohibit el tabac a tots els llocs públics

 ?? JULIET COOMBE / GETTY ?? Costum. Un home fuma amb pipa en una mercat de Kaixgar, a la convulsa regió autònoma de Xinjiang, on
l’ètnia uigur és majoria Pequín degrada un funcionari per no mostrar la seva laïcitat fumant davant
dels líders musulmans
JULIET COOMBE / GETTY Costum. Un home fuma amb pipa en una mercat de Kaixgar, a la convulsa regió autònoma de Xinjiang, on l’ètnia uigur és majoria Pequín degrada un funcionari per no mostrar la seva laïcitat fumant davant dels líders musulmans
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain