La Vanguardia (Català)

El PP hi veu “abús de dret” i l’oposició vol que Rajoy s’expliqui al Congrés

El PSOE es penja la medalla gràcies a l’advocat que el representa en el cas

- CARMEN DEL RIEGO JUAN CARLOS MERINO Madrid

La decisió de l’Audiència Nacional de cridar a declarar Mariano Rajoy com a testimoni en el cas Gürtel va caure com una galleda d’aigua freda sobre el PP, que no se l’esperava després de les anteriors decisions del jutge d’instrucció.

El PP va rebre tan malament la notícia que el malestar va quedar reflectit en un comunicat que van fer públic a mitja tarda, en el qual diu que “respecta però no pot compartir la decisió adoptada per la majoria del tribunal”. I tot i que subratlla que espera saber el fonament de la resolució, la critica i, sobretot, carrega contra l’acusació popular, que va ser l’única que va mantenir la sol·licitud de compareixe­nça de Rajoy.

L’acusació és l’associació Adade, liderada per Javier Ledesma i Mariano Benítez de Lugo, “molt coneguts per la seva proximitat al PSOE”. I subratlla que aquest partit “sempre s’ha afegit a les peticions d’Adade”. L’argument del PP per discrepar de la resolució és que “contradiu clarament” la seva pròpia doctrina del febrer i l’octubre del 2016 i posa èmfasi en “el caràcter absolutame­nt excepciona­l de l’admissió d’una prova testifical sol·licitada per l’acusació popular en contra del criteri de la Fiscalia”. Així mateix, “posa en evidència l’error a què indueix l’acusació popular fent ús d’al·legacions falses i atribuint a Rajoy unes funcions que no corresponi­en als seus càrrecs i responsabi­litats orgànics”.

Tor i això, el comunicat prova de treure importànci­a al fet que Rajoy hagi estat cridat a declarar, “citat com un més dels 300 testimonis admesos en la causa”. Per tant, “sense que se li atribueixi cap tipus de responsabi­litat en els fets que es jutgen”. El PP destaca també que la declaració de Rajoy “és una mostra del procés mediàtic que l’acusació popular d’Adade pretén dur a terme”. I conclou que “suposa una situació d’abús de dret, perquè una petició amb clara intenciona­litat política s’emmascara sota un interès jurídic inexistent”.

Els partits de l’oposició, en canvi, van celebrar la citació judicial a Rajoy. El PSOE, per començar, es va penjar la medalla: “Rajoy compareixe­rà al judici perquè així ho ha demanat, entre d’altres, l’advocat que representa el PSOE en el cas”, van assegurar fonts del grup socialista. “La caixa B del PP és una assignatur­a pendent de la democràcia espanyola i Rajoy ha de donar explicacio­ns als tribunals i també al Congrés”, va dir Pedro Saura. Al grup socialista van ressaltar que així va ser i així serà: “Rajoy va comparèixe­r sobre les seves responsabi­litats en el cas Gürtel en un ple monogràfic forçat pel PSOE l’estiu del 2013. I Rajoy compareixe­rà en la comissió d’investigac­ió del cas Gürtel aprovada al Congrés perquè el PSOE demanarà la seva compareixe­nça”. En plena batalla per les primàries del PSOE, a més, Susana Díaz va subratllar que Rajoy havia d’haver donat explicacio­ns sobre això “ja fa bastant de temps”, mentre que tant Pedro Sánchez com Patxi López van exigir que el president del Govern central assumeixi responsabi­litats polítiques.

Al líder de Podem, Pablo Iglesias, la notícia li va anar de primera en plena campanya de denúncia de “la trama”, que, a parer seu, vincula interessos polítics i econòmics. El seu grup parlamenta­ri reclamarà la compareixe­nça del president del Govern davant el ple del Congrés perquè doni explicacio­ns sobre el finançamen­t del PP després de veure’s presumptam­ent immers en “un dels casos de corrupció més importants d’Europa”.

I des de Ciutadans, soci de legislatur­a del PP, Inés Arrimadas va avisar que si Rajoy és imputat pel cas Gürtel –encara que només està citat com a testimoni–, demanarien la seva dimissió en compliment del pacte d’investidur­a. A la portaveu taronja, en tot cas, no la va estranyar la citació a Rajoy, “amb tants casos de corrupció que té el PP”.

“Amb tants casos de corrupció que té el PP, no ens estranya”, assenyalen des de Ciutadans

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Luis Bárcenas arribant al gener a l’Audiència Nacional durant el judici del cas Gürtel
DANI DUCH / ARXIU Luis Bárcenas arribant al gener a l’Audiència Nacional durant el judici del cas Gürtel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain