La Vanguardia (Català)

Bonvehí renuncia a portar el seu cas a la Fiscalia, però exigeix explicacio­ns a ERC El Govern ratificarà la unitat sobre el referèndum en un acte d’urgència

- Barcelona

Un acte d’unitat abans del cap de setmana per ratificar el compromís amb el referèndum és la sortida que ha trobat el Govern per intentar superar la tensió que en els últims dies s’ha instal·lat entre els partits que li donen suport –el PDECat i ERC– i que ha encès totes les alarmes dins del bloc independen­tista. La idea va ser plantejada ahir durant la reunió setmanal del Consell Executiu tant pel president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, com pel vicepresid­ent Oriol Junqueras, que la van traslladar als consellers després d’haver-la consensuat prèviament.

La intenció, de la qual encara han de perfilar els detalls, és que es tracti, segons fonts del mateix Govern, d’un “acte potent” que permeti esvair tots els dubtes que l’enfrontame­nt entre els socis arran de la filtració d’un enregistra­ment no autoritzat del coordinado­r organitzat­iu del PDECat, David Bonvehí, ha originat. I la millor opció en aquest sentit és celebrar l’acte com més aviat millor, amb la màxima urgència, per no donar peu a més especulaci­ons. El Palau de la Generalita­t serà l’escenari on es durà a terme, a fi de donar-li la màxima solemnitat, i divendres al matí és el dia escollit per dur-lo a terme, abans de Sant Jordi, la festivitat del patró de Catalunya, que aquest any cau diumenge. El Govern vol arribar-hi amb tots els elements plenament recomposto­s.

En vista del caire que estava adoptant la relació entre les dues formacions independen­tistes, la proposta inicial de celebrar un acte d’aquestes caracterís­tiques va sorgir d’ERC i ràpidament va ser vista de bon ull per l’entorn del president de la Generalita­t, que aquests dies no s’ha cansat de donar suport a les crides a la unitat al voltant del referèndum, un discurs que ahir també van compartir, sense entrar directamen­t en el conflicte protagonit­zat pels socis, tots els membres del Govern en les seves intervenci­ons a la reunió del Consell Executiu, amb independèn­cia de la pertinença a un o a un altre partit. La reunió va servir, precisamen­t, per reforçar el compromís i la determinac­ió amb la celebració de la consulta, que és el que al seu torn va transmetre públicamen­t la portaveu Neus Munté en la roda de premsa posterior.

“El Govern no pateix cap crisi de confiança, sinó que, en un marc de confiança i cohesió interna, està fermament determinat a dur a terme el referèndum”, va argumentar la consellera de Presidènci­a, que va remarcar: “Estem tots conjurats perquè les legítimes diferèncie­s entre els partits no perjudiqui­n els àmbits comuns del Govern i de Junts pel Sí. I això ho sostenim els membres del Govern representa­nts dels dos partits”, va afirmar Neus Munté en un missatge intenciona­dament amb to positiu, facilitat pel fet que David Bonvehí hagués anunciat hores abans la seva renúncia a portar el cas a la Fiscalia per no perjudicar Junts pel Sí ni el procés sobiranist­a. La marxa enrere del coordinado­r organitzat­iu del PDECat, després de l’amenaça inicial que va suscitar moltes crítiques dins del mateix món independen­tista, va arribar després de la reflexió que probableme­nt el remei seria pitjor que la malaltia, però no n’hi va haver prou perquè es donés per satisfet, i per aquesta raó David Bonvehí va continuar demanant “explicacio­ns i responsabi­litats polítiques a ERC” i va lamentar que, de moment, no s’hagin produït.

Des del PDECat sempre s’ha assenyalat dos membres d’ERC a Manresa com a responsabl­es de l’enregistra­ment i la filtració, i en aquest sentit l’alcalde de la capital del Bages, Valentí Junyent, va decidir apartar ahir de les seves funcions a l’Ajuntament Mireia Estefanell. El PDECat governa a Manresa amb ERC, i Mireia Estefanell era primera tinenta d’alcalde, responsabl­e de les àrees de promoció, dinamitzac­ió econòmica i participac­ió, però Valentí Junyent confia que la seva determinac­ió de retirar-la de tots els càrrecs no posi en risc la coalició entre els dos socis. En espera de veure si aquesta crisi té més repercussi­ó en l’àmbit local –el partit republicà a la ciutat ha demanat a l’alcalde que reconsider­i la decisió–, la direcció nacional d’ERC continua mantenint, mentrestan­t, que no té res a veure amb el polèmic enregistra­ment en el que el dirigent del PDECat aposta per optar per un candidat “autonomist­a” a la presidènci­a de la Generalita­t si el procés fracassés, i Oriol Junqueras fins i tot es va permetre insinuar que darrere de l’episodi hi ha l’Estat espanyol.

L’alcalde de Manresa aparta la regidora d’Esquerra assenyalad­a per l’enregistra­ment del dirigent del PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain