La Vanguardia (Català)

Apocalipsi zombi al Senat

- PEDRO VALLÍN Madrid

Dir un disbarat és una prova habitual per saber el grau d’atenció d’un col·lega que respon mecànicame­nt. Si no s’immuta amb la bajanada, és que no para atenció. Això va fer Carlos Mulet, senador de Compromís, queixós de la qualitat i el termini de les respostes del Govern espanyol: va preguntar si hi ha plans contra una apocalipsi zombi. L’Executiu va contestar, després de tamisar la pregunta amb el sedàs del diccionari, que té plans d’emergència, però gens específics per a una pandèmia de no-morts, atesa la seva “dubtosa probabilit­at”. Bé: doncs potser no és tan dubtosa.

“La bona ciència-ficció no és mai fantasia”, postula el crític cultural Manuel Ligero. La ciència-ficció és el gènere narratiu de la paràbola social i, de la mateixa manera que vam passar de la paranoia comunista o totalitàri­a de mitjans del segle passat, expressada en ominoses invasions extraterre­stres, a la psicopatia existencia­l sobre la identitat i la memòria dels vuitanta i noranta, purament individual­ista, és a dir, postthatch­erista o postreagan­iana –gairebé sempre a cavall de contes de Philip K. Dick, el gran narrador de la postmodern­itat–, la paràbola del segle que comença és el zombi. Per això s’estén a tot arreu, del videojoc al cinema, del còmic a la tele.

Sosté l’analista polític Jorge Dioni López que la caiguda del mur de Berlín, que va convertir el món dual en un de sol, va empènyer a l’extinció els alienígene­s, el nostre altre favorit, i la crisi de l’Estat de benestar va anar gestant aquesta nova alteritat metafòrica que cristal·litza avui en l’hegemonia del no-mort. “Després de la desaparici­ó del teixit social, neix un nou model basat en la desigualta­t i l’exclusió, societat zombi, una divisió total entre infectats i superviven­ts sense possibilit­at d’ascensor social cap amunt”. La supervivèn­cia, doncs, com l’únic objectiu i projecte, i la possibilit­at de convertir-se en aquest horrible altre com a amenaça. Zombis són les antigues classes mitjanes, el mileurisme esdevingut precariat, i, per als que conserven la seva condició humana, proveïts de salaris i serveis dignes, encara ho són molt més els refugiats, immigrants, terroriste­s i els que desafien l’ordre. Són zombis tots els que, llançats a la cuneta del sistema-món, se’ns volen menjar perquè ens tornem com ells. Si és que potser no som ells. I com que la dinàmica és la de la pandèmia, cada vegada n’hi ha més.

Així que val més quedar-se amb la part positiva de la resposta: “Espanya disposa d’un sistema global de procedimen­ts concrets i de protocols de prevenció d’emergèncie­s, tant en l’àmbit de la protecció civil (...) com en el de les forces i cossos de seguretat”. I confiar que la invasió no sigui de proporcion­s apocalípti­ques, ja que en aquest cas “poca cosa s’hi pot fer”, diu el Govern central. Mulet repregunta­va ahir que en quins informes es basa l’Executiu per expressar tanta impotència “davant un final del món”. Tot és una broma. O gairebé.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain