La Vanguardia (Català)

Eleccions anticipade­s al Regne Unit

-

THERESA May va sorprendre ahir a tothom en convocar eleccions anticipade­s al Regne Unit el 8 de juny. Com en les grans ocasions, la primera ministra va fer instal·lar un faristol davant de la residència de Downing Street i, a mig matí, va sortir al carrer per efectuar la declaració. De fet, May no està autoritzad­a a decidir per si sola aquest avançament, però sí a sol·licitar-lo al Parlament, que l’ha d’aprovar per dos terços. Atès que conservado­rs i laboristes sumen una majoria àmplia, i que aquests últims van recollir ahir el guant llançat per May, no sembla que hi hagi d’haver cap impediment. Queden al davant, doncs, una vegada complerts els tràmits oficials, set setmanes de campanya.

La premier britànica va justificar el seu moviment per la necessitat de reforçar-se davant el repte del Brexit. Les negociacio­ns amb les autoritats europees seran dures i el seu partit no es pot permetre fissures. Prefereix a més, esclar, maniobrar amb la llibertat que dona un suport més gran. Segons la seva opinió, només així podrà garantir certesa i estabilita­t al seu país. Per May, sense aquests comicis anticipats la posició negociador­a britànica patiria els efectes del desgast del Govern que busquen els rivals polítics a compte del Brexit.

Òbviament, hi ha altres raons per explicar l’acció audaç de May. La primera és partidista: l’anunci que ens ocupa es produeix en un moment d’extrema debilitat per als laboristes, als quals el lideratge de Jeremy Corbyn no els prova gaire: el seu esquerrani­sme li va valer en determinad­a conjuntura la direcció del partit, però espanta el conjunt del país i redueix les seves possibilit­ats de governar. Enquestes recents donen als conservado­rs el 44% dels vots, i deixen els laboristes en només el 23%. Si aquest repartimen­t de vots es reproduís a les urnes al juny, May mataria dos pardals d’un tret. D’una banda, escombrari­a i arraconari­a els seus rivals. De l’altra, reforçaria el seu poder al Partit Conservado­r, així com la seva legitimita­t democràtic­a, ja que va ocupar el seu càrrec després del referèndum del Brexit i la dimissió de David Cameron i, per tant, no disposa encara del beneplàcit popular a les urnes. Vet aquí un segon motiu de pes per convocar eleccions anticipade­s, aquest més personal que de partit.

Són majoria els observador­s de l’escena política britànica que consideren que el moviment de May li reportarà, amb tota probabilit­at, més beneficis que pèrdues. És cert que no abona la seva credibilit­at: fa molt poc insistia que en cap cas no avançaria les eleccions previstes per al 2020. Però també ho és que això no constituei­x cap novetat. May era contrària al Brexit fins que es va erigir com a líder conservado­ra i premier. Ara n’és una ferma partidària.

Vist des del continent, el debat polític britànic a propòsit del Brexit suggereix una pregunta: com és possible que, tot i haver-se registrat un resultat del referèndum molt ajustat, els partidaris de continuar a la Unió Europea (48%) estiguin tan poc representa­ts pels grans partits? La majoria conservado­ra vol el Brexit, encara que hi ha discrepànc­ies sobre la seva duresa. El Partit Laborista té un criteri força ambigu. Només els liberaldem­òcrates, que van sortir escaldats de la seva coalició de govern amb els conservado­rs, poden recuperar escons gràcies a la seva posició contrària al Brexit... En qualsevol cas, l’acció de May no alterarà les coses a Brussel·les: el 22 de maig ja estaran ultimades les directives europees per a la negociació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain