La Vanguardia (Català)

El títol de l’ESO es podrà aprovar amb una nota inferior a cinc i dos suspensos

Educació rectifica la llei Wert en un decret que vol pactar amb les autonomies

- CELESTE LÓPEZ Madrid

La Lomce, aquella llei que va néixer de la ploma de l’exministre José Ignacio Wert, ha perdut la identitat en tot just uns quants mesos. La norma, bandera del PP, que pretenia, a partir d’exàmens i proves, elevar el nivell educatiu dels estudiants obligant els alumnes a esforçar-se més (en paraules de Wert), s’ha anat diluint amb la pèrdua de la majoria absoluta del partit que dirigeix Mariano Rajoy. Segons un esborrany en què treballa el ministeri que ara ocupa Íñigo Méndez de Vigo, es podrà obtenir el títol de l’educació secundària obligatòri­a i promociona­r per a batxillera­t encara que se suspenguin dues assignatur­es, sempre que no siguin ni llengua ni matemàtiqu­es, cosa que no encaixa gens amb l’esperit d’una llei que fins i tot plantejava que es fessin revàlides després d’aprovar l’ESO per poder obtenir el títol d’educació obligatòri­a. En pocs mesos s’ha passat d’imposar nombrosos obstacles per superar l’ESO a permetre que s’obtingui aquest certificat sense haver aprovat les assignatur­es pertinents.

Ho indica l’esborrany del nou projecte de reial decret pel qual es regulen les condicions per a l’obtenció dels títols d’ESO i batxillera­t, avançat per El Mundo ,i que ahir va penjar el Ministeri d’Educació al seu lloc web. Segons aquest esborrany, amb data de 29 de març, “els alumnes que hagin obtingut una avaluació, bé positiva en totes les matèries o bé negativa en un màxim de dues, sempre que no siguin llengua castellana i literatura i matemàtiqu­es, obtindran el títol de graduat en ESO”. Fonts del Ministeri d’Educació asseguren

que aquest text es va sotmetre a debat a la Conferènci­a Sectorial d’Educació del 30 de març passat i que va ser aprovat per unanimitat per les comunitats autònomes.

En cas que l’alumne no hagi cursat l’ESO totalment en el

sistema educatiu espanyol, per a la qualificac­ió final es tindran en compte únicament les notes obtingudes en aquest sistema.

Respecte a la titulació de batxillera­t, l’alumne haurà d’obtenir la qualificac­ió positiva de to- tes les matèries dels dos cursos de l’etapa i la nota final serà la mitjana aritmètica de les qualificac­ions numèriques obtingudes en cadascuna de les assignatur­es cursades a batxillera­t.

El projecte de reial decret encara s’ha de sotmetre a l’examen del Consell d’Estat i del Consell Escolar de l’Estat abans de ser aprovat pel Consell de Ministres, cosa que previsible­ment serà abans que s’acabi el curs.

D’aquesta manera, els requisits per a la titulació de l’ESO i batxillera­t es mantenen pràcticame­nt com estaven abans que la Lomce entrés en vigor. L’única diferència és que amb la LOE socialista els alumnes podien passar a batxillera­t amb tres matèries suspeses si l’equip docent considerav­a que hi havia prou impediment­s per assolir les competènci­es bàsiques i objectius de l’etapa.

Aquest reial decret precedeix la norma que ha de sorgir del pacte educatiu que encara es demorarà uns quants mesos (si s’assoleix), i a partir de llavors es posarà en marxa el procés de redacció. Però al mig han

Les matèries de llengua i literatura castellana i matemàtiqu­es s’han de superar per passar La Lomce, que exigia l’aprovat, feia més difícil reduir la taxa d’abandoname­nt, objectiu de la UE

quedat uns alumnes que van començar estudiant amb la llei socialista i que van canviar a la Lomce, i que ara no saben del cert a què s’enfronten per poder passar d’etapa educativa, tenint en compte les constants aprovacion­s, derogacion­s i modificaci­ons de la norma.

La relaxació per aprovar l’ESO permetrà que les taxes d’abandoname­nt escolar, altes a Espanya, no augmentin més. Un enduriment en l’obtenció del títol allunyaria Espanya de l’objectiu marcat per la Unió Europea per a l’any 2020 i que fixa per al nostre país una taxa d’abandoname­nt educatiu primerenc d’un 15%. Actualment la taxa d’abandoname­nt està situada en un 19,7%. Només el 77% de l’alumnat espanyol aconseguei­x el títol de secundària a l’edat que li correspon.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain