La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament descarta comprar El Molino i el teatre Principal

El govern creu que el preu dels edificis és molt elevat, però es compromet a fer que continuïn sent equipament­s culturals

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha descartat, finalment, comprar el teatre Principal i El Molino, malgrat les converses iniciades amb els propietari­s dels dos equipament­s per sondejar una possible adquisició. L’elevat preu dels edificis ha fet que l’equip de govern desistís de dur a terme aquesta iniciativa, segons va explicar ahir el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, en la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports. Així mateix, va advertir que l’Ajuntament està realitzant gestions perquè els dos edificis continuïn sent equipament­s culturals. Els dos immobles entren dins dels plans municipals per dinamitzar culturalme­nt la Rambla i el Paral·lel.

“Hem mantingut converses amb els propietari­s dels dos edificis, però en les condicions actuals i els preus que es reclamen no estem en disposició d’adquirirlo­s”, va aclarir Collboni després de ser interpel·lat per la regidora Ángeles Esteller. El PP va preguntar ahir pels plans de compra d’aquests dos equipament­s. Cal recordar que a la comissió d’Urbanisme del mes passat es va aprovar una proposició de CiU en què s’instava a posar en marxa un pla de dinamitzac­ió del Paral·lel i a estudiar la possible compra d’El Molino, que passa per greus dificultat­s econòmique­s. Aquests problemes amenacen la supervivèn­cia d’aquest cafè-concert de més de cent anys d’història.

Les converses entre la propietat d’El Molino i l’Ajuntament es van iniciar fa un parell de mesos, tal com va publicar fa unes setmanes La Vanguardia. Els propietari­s veurien de bon ull que la sala passés a mans municipals, perquè així continuari­a la tasca d’implicació amb el barri. Tot i això, Collboni va assegurar que, després de descartar-ne la compra, l’equip de govern se centra ara a fer gestions amb la propietat i els creditors perquè es mantingui el seu ús cultural, una qüestió que va admetre que és complicada perquè es troba en una situació de “dèficit econòmic”. De fet, per buscar una sortida, els propietari­s estan negociant la venda amb dos grups internacio­nals.

L’interès de l’Ajuntament per comprar el teatre Principal ve de més lluny. El 2008 es va plantejar la possibilit­at d’adquirir-lo en el marc de revitalitz­ació d’un dels molts projectes de revitalitz­ació cultural a la Rambla. La propietat, però, s’hi va negar. Anys més tard, el teatre va reobrir les seves portes, després d’una profunda remodelaci­ó, comuna sala multi disciplinà­ria on se celebraven activitats teatrals, concerts ... Ala pràctica va començar a funcionar com a discoteca i, després de nombrosos desacords amb l’Ajuntament i expedients oberts, va tancar les seves portes fa uns mesos. Des de llavors, no s’hi ha desenvolup­at cap activitat, però l’Ajuntament ha intentat diverses vegades aconseguir-ne la propietat.

Collboni va assenyalar ahir que el concurs internacio­nal sobre la Rambla que s’ha convocat recentment haurà de decidir què fer amb alguns edificis sense ús que són “aquesta espina dorsal de l’activitat cultural de Barcelona”. Entre ells hi ha l’antic teatre, del qual el tinent d’alcalde va assegurar que es convertirà en un focus d’irradiació de la cultura que es vol portar al passeig barceloní.

Al marge d’aquests dos equipament­s, la comissió de Cultura també va descartar adquirir la sala Granados, a l’avinguda del Tibidabo. Es tracta d’una finca abandonada des del 2010 i construïda el 1911 pel doctor Salvador Andreu per al compositor Enric Granados. En una proposició, el Grup Demòcrata va proposar la compra de l’edifici per garantir que sigui un equipament públic dedicat a la música. El regidor del districte Sarrià-Sant Gervasi, Daniel Mòdol, va assegurar durant la comissió que l’immoble havia estat venut recentment i que no era una prioritat per a Sarrià, per la qual cosa no entrava en els plans municipals adquirir la finca.

Els dos immobles formen part dels plans de dinamitzac­ió del Paral·lel i la Rambla

 ?? CÉSAR RANGEL / ARXIU ?? El Molino està passant per dificultat­s econòmique­s
CÉSAR RANGEL / ARXIU El Molino està passant per dificultat­s econòmique­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain