La Vanguardia (Català)

Investigue­n la concessió del balneari Colón de Caldetes

L’Oficina Antifrau ha començat una ronda de compareixe­nces per dirimir irregulari­tats al centre termal de titularita­t municipal

- FEDE CEDÓ Caldes d’Estrac

L’Ajuntament de Caldes d’Estrac (Maresme) admet que l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha obert un procés d’investigac­ió per dirimir possibles responsabi­litats en la concessió del balneari de propietat municipal a l’empresa Stel Groc SL, també propietàri­a de l’hotel Colón. L’OAC ha citat diversos càrrecs municipals per aclarir si el 2004, quan es van construir les dues instal·lacions, hi va haver tracte de favor cap als promotors.

El regidor d’Urbanisme de Caldetes, Miquel González Monforte, assegura que “s’ha enviat tota la documentac­ió a l’Oficina Antifrau” i reconeix que al seu dia, quan es van construir l’hotel i el balneari, “ningú no es va preocupar de pensar que es tractava de dues empreses diferents”. Una vegada vençuda la concessió 12 anys després, el Consistori va acordar la reversió del balneari per recuperar-ne la titularita­t i iniciar un nou procés concursal. Tot i això, els tècnics municipals van detectar que el centre hoteler i el termal comparteix­en serveis i maquinària, de manera que “no poden funcionar l’un sense l’altre”. Després de requerir un informe de la situació a la Diputació de Barcelona, el govern municipal (ERC-PSC) ha decidit començar instal·lant comptadors separats per a cadascuna de les instal·lacions.

Mentrestan­t, les irregulari­tats en la gestió del balneari se succeeixen. A l’impagament de la taxa municipal, que ja ascendeix a uns 200.000 euros, se suma la suposada publicitat enganyosa que denuncia l’oposició (CiU), ja que un establimen­t de prestigi “no pot estar fent publicitat d’uns serveis que no presta”, com per exemple els tractament­s amb aigua termal o talassoter­àpia.

L’informe que emeti l’Oficina Antifrau una vegada acabin les investigac­ions, a part que podria obrir un nou front judicial davant la Fiscalia, també serà determinan­t perquè Caldes d’Estrac pugui mantenir la concessió que el Ministeri de Medi Ambient va atorgar el 2002 per a l’ocupació del domini marítim terrestre, que també ha caducat.

De moment, l’hotel de quatre estrelles continua a la venda per 18 milions d’euros, i l’empresa Stel Groc manté la concessió del balneari prorrogada, un fet que critiquen els regidors de CiU, que consideren que “es premia la reiteració d’irregulari­tats comeses”.

Per la seva part, González Monforte destaca que “l’ideal en aquest cas seria que el mateix comprador de l’hotel, quan surti, volgués gestionar el balneari”, i aleshores es buscarien els mecanismes legals per procedir a una adjudicaci­ó directa des del Consistori. Altrament, la concessió del balneari haurà de ser atorgada al guanyador d’un nou concurs públic.

Funciona sense disposar d’aigua termal per impagament de la quota municipal i amb concessió prorrogada

 ?? . TRASPEDRO CATENA / ARXIU ?? L’hotel Colón i el balneari a la platja de les Barques de Caldes d’Estrac
. TRASPEDRO CATENA / ARXIU L’hotel Colón i el balneari a la platja de les Barques de Caldes d’Estrac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain