La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Poden ser de cartes, de tauler o de rol. Els esclaus grecs ocults rere les pilotes. Comença a ploure. 2 Al bell mig del mur. Cloure. Patrimoni que val el que hagi de valdre. 3 Peix de musell punxegut. Fa migdiada el bestiar en un lloc aombrat. 4 Traç avocàlic. Es fatiga moltíssim, segurament per treball físic. Septentrió a la brúixola. 5 Facin que surin. Abrupte, selvàtic. Res no és.

6 Ribes gens romàntique­s. Rosegui els seitns del darrere d’un Maserati. Vent del sud. 7 Comença a vigilar el porc més punxegut. Garbells per separar el gra de la palla. Mames sense ajuntar mai més els llavis.

8 El primer de tots. Que té un nombre de carpels igual que el de peces dels altres verticils florals. Gossos.

9 Enganyeu. Arribar a cobrir un territori. 10 Si no camina, fa caminar. Reduïts a un estat d’inferiorit­at. Preposició d’origen. 11 Volem el cap de l’Ismael. Causi ferides importants. Del dret és na palmereta i del revés, imita na Caçadora. 12 Deixat per mort a les xarxes socials. Sortirà per València. Est. 13 Demostraci­ons d’afecte molt delicades. Fan la feina de sant Martí. 14 Períodes de temps que celebrem els humans. Aixeca la bandera, pal amunt. El punxó més odiat pels pollastres.

VERTICALS 1 Combatreu com ho feien els cavallers medievals. S’encabrita com un cavall nerviós i aixeca les potes davanteres. 2 Ens cal per respirar. Metalls dels lantànids. S’ho posin a la boca amb voluntat experiment­al. 3 Em poso les sabates. Així comencen tots els piromusica­ls. Buida les metes bovines. 4 Dimiteix l’alcalde d’Osca i tothom es posa a ballar. Acolorir amb tota la gamma. Dies sense albada. 5 Mesura la longitud de la barca i et cobra de més. Clients de radiofonis­ta. 6 Ocell sagrat per als egipcis. Apèndixs del mesotòrax que cobreix la base de l’ala anterior dels insectes lepidòpter­s. Crit d’alerta que va ser marca electoral a Euskadi. 7 Sempre sona per damunt del sol. Escantoni. El poble bíblic provinent d’una antiga ciutat antiga de l’Àsia Menor que reivindica­va la sisena posició a l’alfabet. 8 Els exàmens més temuts. Enverinà. Sofre. 9 Temps mort al joc del bàsquet. Cartografi­ar. Davallis.

10 Ressò italianitz­ant. Riscle. El pecat capital dels irlandesos. 11 Ronyós. Dialecte de l’accadi. 12 Creixent la planta en brots, fulles i altres parts tendres. Llar. 13 Digerir. Pregada. El mallorquí. 14 Amants d’apropiar-se dle que no és seu. Que fa molt poc.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain