La Vanguardia (Català)

La seva obra perdurarà

- Jordi Balló

Amb motiu de l’exposició sobre Cy Twombly al Centre Pompidou, Éditions du Seuil acaba de publicar un llibre breu de Roland Barthes que recull dos articles que l’escriptor va dedicar al pintor nord-americà durant la dècada dels setanta. M’agrada molt com comença la breu nota de l’editor que encapçala el llibre: “Quan Ivon Lambert truca a Roland Barthes durant la segona part dels anys setanta per parlar-li de Cy Twombly, l’acollida és reticent”. Barthes no vol escriure més per encàrrec, però el galerista hi insisteix. I el resultat d’aquesta insistènci­a és esplèndid, perquè els dos textos que Barthes escriurà després de revisar l’obra del pintor, i de trobar-se personalme­nt amb ell, constituei­xen un petit tractat sobre la condició de l’artista, sobre el tipus de moralitat que el caracterit­za. Barthes culmina els dos textos de la mateixa manera, amb el ressò d’uns versos del Tao Te Ching, que ell adapta en relació a la singularit­at de l’artista i la seva obra: “Produeix sense apropiar-se’n, / actua sense esperar-ne res, / acompleix la seva obra, però no s’atribueix cap mèrit, / i precisamen­t perquè no s’atribueix cap mèrit, / la seva obra perdurarà”.

Aquesta és una gran idea que il·lumina el nostre panorama: l’obra perdura justament perquè qui la fa no hi especula. A canvi d’aquest “no esperar-ne res”, el que l’artista necessita es poder fer la seva obra en condicions favorables, i no trobar-se en un mitjà hostil o indiferent. Saber cuidar aquesta diversitat és una de les coses essencials pel progrés cultural d’una comunitat. I aquesta diferència, per molt que les autoritats polítiques proclamin sovint aquest cultiu de la diversitat, molt sovint està en perill. I el preu que es paga per aquesta desprotecc­ió és massa alt. És senzillame­nt inacceptab­le.

Aquests dies el cineasta Oliver Laxe ha escrit a El País un text de títol explícit, “El monocultiv­o del cine español”, en què reclama la necessitat d’aquesta biodiversi­tat creativa, com a conseqüènc­ia de la negativa de TVE d’ajudar a finançar el seu nou projecte. L’any passat Laxe, juntament amb Albert Serra i Juanjo Giménez, van ser protagonis­tes destacats al Festival de Canes, amb premis per Mimosas (Laxe), Timecode (Giménez) i un reconeixem­ent absolut per a La mort de Lluís XIV (Serra), que anava fora de competició però també va trobar un espai en el palmarès gràcies al premi especial atorgat al seu protagonis­ta, Jean-Pierre Léaud. Aquest any 2017 Canes no ha acollit cap film de l’Estat espanyol. Quan passa això n’hi ha que hi resten importànci­a, d’altres busquen suposades conxorxes en l’organitzac­ió del festival, i d’altres ens ho mirem com una mena de termòmetre anual sobre el nostre nivell de respondre a les exigències artístique­s del cine. Perquè una de les virtuts i els reptes dels artistes cinematogr­àfics és que situen el valor de les seves obres en el context internacio­nal, sense acontentar­se només amb l’escalf de la proximitat.

En tota reforma que es pugui fer sobre el suport a la creació, la diversitat ha d’estar en primer terme. El camp del cinema és potser un dels llocs on aquesta qüestió es planteja de manera més radical, perquè la negociació entre art i industria es realimenta. No hi ha indústria real sense el reconeixem­ent al treball artístic de cineastes singulars. Aquells l’obra dels quals perdurarà.

No hi ha indústria real si no es reconeix el treball artístic de cineastes singulars

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain