La Vanguardia (Català)

Sitges rescata l’art laberíntic i lluminós de Joan Claret

- TERESA SESÉ Barcelona

Malgrat que es considera una de les figures clau de l’art abstracte de postguerra a Catalunya, Joan Claret (Barcelona, 1929-2014) continua sent un perfecte desconegut fora de l’estret cercle dels especialis­tes. La seva obra, com la de molts dels seus companys de viatge de les segones avantguard­es, ha quedat fora dels grans museus per una barreja de desinterès i prejudicis que ha condemnat a l’oblit pràcticame­nt tota una generació. “Encara hi ha molta feina a fer per rescatar i gaudir dels artistes que durant tres dècades, dels quaranta als seixanta, i malgrat tots els impediment­s d’ordre polític, social i econòmic, van tenir un paper molt important en la recuperaci­ó de la modernitat. I, en aquest context, el de Claret és un cas flagrant”, diu l’historiado­r Àlex Mitrani, artífex de l’exposició Del mosaic al laberint, que fins al 7 de maig reuneix una seixanta de pintures de Claret a l’edifici Miramar de Sitges.

“Sense llibertat no hi ha possibilit­at de creació vàlida. La llibertat està en la base de tota obra, i qualsevol obstacle, o la menor restricció que pugui trobar al seu pas, no fa més que entorpir la creació i el sentit de l’obra”, defensava Joan Claret, i un exemple d’aquesta llibertat creativa és Del mosaic al laberint, primera exposició monogràfic­a de l’artista després de la seva mort, el 2014, als 85 anys. El projecte ha estat impulsat pel dissenyado­r Albert Claret, fill del pintor, que ha col·laborat estretamen­t amb Mitrani en el disseny d’una exposició que transita per diferents àmbits: des de les primeres obres abstractes que parteixen del principi del mosaic fins al seu retrobamen­t, ja en la maduresa, amb la figura humana, passant pels jocs lluminosos i les arquitectu­res.

Per Mitrani, que coordina al MNAC un pla de treball per a la recuperaci­ó i la difusió de l’art català de la segona avantguard­a, estem davant “un dels representa­nts més refinats i coherents de l’abstracció, partint d’una concepció geomètrica i lluminista infreqüent en un context com el nostre, dominat per l’informalis­me fosc i matèric”. El comissari considera que la seva obra encaixa més en l’anomenat art concret, però que, més enllà de l’interès històric, “té una contempora­neïtat que la fa molt atractiva”.

La voluntat de la família Claret és que l’obra del pintor passi a formar part de la col·lecció del MNAC, i ha iniciat contactes amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per valorar la possibilit­at d’obrir al municipi un espai permanent dedicat a l’artista.

La família de l’artista vol que la seva obra ingressi al MNAC i estudia obrir un espai a Sant Feliu

 ?? ARXIU ?? Oli sobre tela del 1974
ARXIU Oli sobre tela del 1974

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain