La Vanguardia (Català)

París reivindica l’art africà

Més de seixanta artistes contempora­nis presenten les seves creacions a la capital francesa

- París. Servei especial ÓSCAR CABALLERO

Incontinen­t, el continent africà es multiplica entre abril i maig, a París, per amor a l’art. El modern: pintura, dibuix, escultures, música, vídeo, creacions sonores, amb instal·lacions monumental­s i la firma de 60 artistes a La Villete. Però sense oblidar el passat: l’Àfrica de les rutes –“Estètiques, colonials, comercials, transports, amb 300 escultures, orfebreria i altres peces, de la prehistòri­a fins avui”– al Quai Branly-Jacques Chirac, que amb el seu Picasso primitif s’afegiria al desplegame­nt africà.

En 1.100 m2, Tresors islàmics de l’Àfrica (Institut del Món Àrab) repassa “tretze segles d’intercanvi­s culturals i espiritual­s, de Dakar a Zanzíbar, de Harar a Tombuctú, amb Magrib i l’Orient Mitjà”. I hi ha doblet a les galeries Lafayette: art africà a la Galerie des Galeries i moda de l’Àfrica a les plantes.

El moviment va desbordar París, amb una extensió d’Afrique capitales a Lilla: Cap al cap de Bona Esperança, invitació al viatge en l’obra de 40 artistes.

Si l’arbre dels humanitari­s –la fam i les malalties per carència– no deixa veure el bosc –les megalòpoli­s, la quantitat de mòbils, els nous milionaris, la moda–, un tòpic pertinaç difumina també l’art africà.

Fa dos anys hi va haver una doble caiguda d’arquetips. El nigerià Okwui Enwezor, d’altra banda director de la Haus der Kunst de Munic, va ser comissari de la Biennal de Venècia, que va donar el Lleó d’Or al ghanès El Anatsui, autor de l’obra Paths to the Okro Farm (cortina metàl·lica de 345 cm), que s’havia venut l’any anterior a Sotheby’s Nova York, per un milió i mig de dòlars. I, a París, un inesperat èxit popular va ratificar Beauté Congo, un segle d’art congolès a la Fondation Cartier –on ja havia triomfat Chéri Samba–, repercussi­ó repetida el 2016 per Seydou Keita al Grand Palais. Dos precursors: Magiciens de la terre (La Villete, 1989) i Africa Remix (Pompidou, 2005).

Aquesta primavera, mentre els lectors intentaven assimilar la biblioteca d’il·lustres desconegut­s que presentava el Salon du Livre, amb el Marroc com a país convidat, Marie-Anne Yemsi, comissària de la fira d’art Afrique de Art Paris 2017 (20 galeries africanes entre les 140 participan­ts) deplorava la somnolènci­a del seu país. “Aquest any, a la Biennal de Dakar, representa­nts de la Tate i el MOMA contrastav­en amb l’absència de representa­ció oficial francesa”.

Però Elisa Atangana, comissària de la recent biennal de Kampala, desconfiav­a a Libération d’“una etiqueta art contempora­ni africà semblant al segell world music”. Matisos que no impedeixen de considerar aquesta temporada parisinoaf­ricana com una font de sorpreses i revelacion­s. Precisamen­t, Simon Njami, responsabl­e d’Africa Remix, torna amb el múltiple Afrique capitales (La Villete i Lilla, fins al 28 de maig).

Njami (novel·lista, creador de la Revue Noire) va inscriure el seu Afrique capitales en el festival 100% Afrique, de La Villette. I hi va crear l’emanació de Lilla. Nascut a Lausana de pares cameruneso­s, devot de Boris Vian i Faulkner, Njami viu a París, on la seva Revue Noire és considerad­a avui l’antolobarr­ejar gia més important de la creació contemporà­nia a l’Àfrica. Treball a contracorr­ent, el seu, fa 30 anys, “quan tot el que estava relacionat amb el continent era tema d’antropòleg­s i un negre no havia trepitjat mai Kassel o Venècia”, fins que la seva Africa Remix va revelar 90 artistes africans contempora­nis.

Tampoc ell no creu en “aquesta etiqueta d’artista contempora­ni, que ningú no s’atreviria a endossar a un creador d’Àsia o d’Europa”. A La Villette el tema és la ciutat. I va “artistes amb passaport africà amb Josep Kosuth, que ve dels Estats Units, el francoamer­icà Jean Lamore o Lavar Munroe, de les Bahames, que té com a única obsessió Don Quixot”. I si Romuald Hazoume, que viu al seu Benín natal, comparteix galerista amb Koons i Hirst, segons Njami el mercat “encara no és especulati­u: les obres de la majoria d’artistes cotitzen entre 10.000 i 20.000 euros”.

Els aficionats a la música contemporà­nia deploren que els estius a Europa només sonin Mozart o Beethoven, que les grans exposicion­s només apostin per noms coneguts. Aquest confort s’ha trencat ara a La Villette, Galerie des Galeries, Art Paris o a Lilla. Els habituals coneixedor­s s’han hagut de confessar sorpresos. I apuntar noms d’artistes tan consolidat­s com desconegut­s per aquí. Per exemple: Pascale Marthine Tayou, Aida Muluneh, Safaa Mazirh, Abdoulaye Konate Godfried Donkor, Mohau Modisakeng, Moffat Tadakiwa, Billie Zagewa, Yinka Shonibare...

O Alexis Peskine, present al vernissatg­e de La Villete. Tot un símbol: nascut a París el 1979, de mare afrobrasil­era i pare francorús, avi jueu escapat dels camps de concentrac­ió, als 17 anys va marxar als Estats Units per jugar a bàsquet. Autor d’enormes retrats en relleu treballats amb nou mides de claus, “referència a les serigrafie­s de Warhol i al gra de la pell, emblema del mestissatg­e”, és conegut també pels seus vídeos. Com aquell en què un Crist negre porta corona no d’espines sinó de torres Eiffel.

I aquesta minitempor­ada tindrà un sonat rellançame­nt el 26: la Fondation Vuitton, transforma­da en locomotora d’exposicion­s després de l’èxit popular –1.200.000 visitants– de l’exposició Chtchoukin­e, presenta tres enfocament­s: Les Initiés –per primera vegada a París l’emblemàtic­a col·lecció d’art africà contempora­ni de Jean Pigozzi–, Être –el dinàmic escenari de l’art contempora­ni que és Sud-àfrica– i obres de la fundació mateixa.

La Ciutat de la Llum s’omple d’obres d’art modern sense oblidar el passat del continent

 ?? AIDA_MULUNEH. ??
AIDA_MULUNEH.
 ?? ALEXIS PESKINE ??
ALEXIS PESKINE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain