La Vanguardia (Català)

L’Auditori, catalitzad­or de talent

La sala barcelonin­a llança el Festival Emergents, que va més enllà de l’europeu Echo Rising Stars

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

La reflexió és la següent, apunta Robert Brufau, director de programaci­ó de L’Auditori de Barcelona: ja se sap què passa amb els concerts de l’anomenat Echo Rising Stars, els dels artistes excepciona­ls que cada any són escollits per la sales que formen part de l’European Concert Hall Organizati­on... Passa que aquesta mitja dotzena d’actuacions passen desaperceb­udes en el context de la temporada plena de grans noms com la d’un auditori com el de Barcelona. “En canvi –explica Brufau–, un festival et permet aglutinar i reunir durant una setmana els millors exponents del nou talent, tant nacional com internacio­nal”.

Així ha estat com ha sorgit el flamant Emergents Barcelona Music Festival, amb més de 30 noms que participar­an en 20 propostes diferents en una sola setmana (fins diumenge, 23). La marató, que ocuparà les quatre sales de L’Auditori, va començar ahir amb una proposta jazzística de l’Esmuc, i també amb el violinista rus Serguei Malov com a convidat de la JONC, que va interpreta­r el concert de Khatxaturi­an.

“Aquesta iniciativa ja la tenen a les ciutats de Dortmund i d’Hamburg, però només dins del que és l’Echo Rising Stars. És a dir, el que promouen és un festival però programant només els sis noms sorgits aquell any de l’Echo Rising. Nosaltres anem més enllà –afegeix el director de programaci­ó de L’Auditori–, perquè, com que hi ha més

“Un festival et permet aglutinar el millor del nou talent, que no passi desaperceb­ut dins la temporada”, diu Brufau

d’una vintena d’auditoris que voten, tens una relativa capacitat de decisió sobre aquesta mitja dotzena de noms. I, en canvi, el circuit admet molta més gent que aquests pocs escollits. Fins i tot de vegades són els que han quedat fora els que acaben fent més carrera. Per tant, per què no impulsem una cosa una mica més oberta que garanteixi la presència de talent nacional, mantenint el talent de l’àmbit europeu que permetrà en altres places reconèixer alguns noms programats?”.

La iniciativa, que ha cridat l’atenció de les sales de concerts europees, és una finestra per als intèrprets, mentre que per a L’Auditori i la resta de les institucio­ns catalanes que col·laboren amb el festival –les Joventuts Musicals de Catalunya, el Conservato­ri del Liceu, el Taller de Músics, l’OBC, la Banda Municipal de Barcelona, la JONC i l’Echo– és un decàleg de noms que poden sonar amb força els pròxims anys.

En aquesta primera edició passaran per L’Auditori, entre altres, els nominats per Echo Rising Stars, el pianista Luis Grané, el quintet de vent Azhar –que arriba després d’haver guanyat l’ARD Music Competitio­n de Munic– i una sèrie de quartets comissiona­ts per Jonathan Brown, del Quartet Casals. Al llarg de dijous desfilaran quartets que faran el seu debut a Barcelona, com els multipremi­ats Armida Quartet, fundat a Berlín el 2006, i el coreà Novus String Quartet. I es presentarà per primera vegada a L’Auditori el Dalia Quartet, de segell català.

I no tot serà música de cambra. En l’àmbit simfònic també hi haurà convidats excepciona­ls. L’OBC, dirigida per Lawrence Foster (al centre de la foto i al costat del director de L’Auditori, Joaquim Garrigosa), presentarà cinc solistes excepciona­ls, tres dels quals d’àmbit nacional. Els altres dos seran el violoncel·lista Aurélien Pascal, que amb onze anys va guanyar la Rostropóvi­tx Junior Competitio­n i ara fa tres anys va aconseguir el Grand Prix Emanuel Feuermann –“És una bèstia”, diu Brufau–, i la violinista Rosanne Philippens, sorgida de la Dutch National Violin Competitio­n del Concertgeb­ouw d’Amsterdam, que, a més a més, s’atreveix amb un concert de Bartók.

La Banda Municipal convida, per la seva part, el violoncel·lista català Òscar Alabu, que acaba de debutar al Wigmore Hall de Londres, i Peter Moore, que amb 18 anys va ser el membre més jove que ha entrat a formar part de la London Symphony. I bé, entre els noms del jazz local es podran escoltar Lluc Casares, Xavi Torres i Eva Fernández.

El pressupost d’aquesta aventura, que té el patrocini de Laboratori­s Ferrer, és de 216.000 euros. Tots els estudiants de música tenen entrada als concerts per un euro.

 ?? PERE FRANCESCH / ACN ?? Representa­nts de les entitats que col·laboren a l’Emergents Barcelona Music Festival, amb músics convidats en aquesta primera edició
PERE FRANCESCH / ACN Representa­nts de les entitats que col·laboren a l’Emergents Barcelona Music Festival, amb músics convidats en aquesta primera edició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain