La Vanguardia (Català)

Un nou model?

- Miquel Puig

Un cop publicades les xifres del 2016, Guindos reitera declaracio­ns triomfalis­tes, de la setmana passada al Cercle Financer. Hi ha tres missatges: que la recuperaci­ó espanyola seria la més enèrgica del nostre entorn, que es deuria a les reformes implementa­des pel Govern del PP (en particular, a la reforma laboral), i, finalment, que gràcies a elles Espanya hauria canviat el seu “model de creixement”, que ja no estaria basat en la construcci­ó sinó en les exportacio­ns. Què hi ha de cert en aquestes tres proposicio­ns?

La primera és bastant veritat, encara que, com sempre, ens guanyi Irlanda. En concret, la producció espanyola (el PIB en termes reals) ha augmentat un 8% des del 2013, l’any més baix del cicle contractiu, mentre que la irlandesa ho ha fet un impression­ant 44%.

Pel que fa a l’impacte que hi han tingut les polítiques del Govern, és molt més raonable pensar que la recuperaci­ó espanyola és forta perquè venim de molt avall: quan es té més d’un 20% d’atur, és possible créixer molt ràpidament a base que una part dels aturats es posin a treballar. Això no podia passar a Alemanya, per exemple, on la taxa d’atur l’any 2013 era del 5%.

D’altra banda, la recuperaci­ó espanyola no és excepciona­l comparada amb les anteriors: en els tres primers anys de cada recuperaci­ó després dels anys 1985 i 1993 (amb la taxa d’atur també per sobre del 20%), la producció espanyola va créixer respectiva­ment un 15% i un 9%, més que el 8% actual.

Vist d’una altra manera: en els últims trenta anys Espanya ha tingut tres grans febrades que han tractat tres metges diferents (Boyer, Solbes i Guindos) cadascuna de les quals ha donat lloc a una recuperaci­ó ràpida. Cada metge se n’ha apuntat el mèrit, però es pertinent pensar que la causa de l’espectacul­aritat de cada recuperaci­ó no és sinó la profundita­t de cada crisi.

Què hi ha de l’afirmació que Espanya, finalment, hauria canviat de “model de creixement”? En primer lloc, que cal celebrar que finalment es reconegui que és l’exportació –i no el consum, el turisme o la construcci­ó– el que sustenta la nostra prosperita­t: l’augment de les exportacio­ns en aquests tres últims anys ha tingut un impacte sobre la producció que triplica el del creixement –espectacul­ar– del turisme estranger.

Ara bé, la bona marxa de les exportacio­ns no significa que les coses estiguin anant prou bé. El gran problema d’Espanya es diu productivi­tat. Sense ella ens veurem obligats, una i altra vegada, a recuperar competitiv­itat via reducció de salaris: una perspectiv­a lamentable. Doncs bé, en els primers tres anys de les dues anteriors recuperaci­ons la productivi­tat va augmentar un 4%. En aquesta ocasió, la productivi­tat no ha crescut gens.

La flexibilit­at laboral és una bona cosa, però la gran contribuci­ó de la reforma laboral del PP ha estat la reducció dels salaris baixos, i això és només un remei aparent als nostres mals.

La gran contribuci­ó de la reforma laboral del PP ha estat la reducció dels salaris baixos

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain