La Vanguardia (Català)

La inversió socialment responsabl­e ja suposa el 25% del total del mercat

- Barcelona

La denominada inversió socialment responsabl­e s’ha tornat a enlairar després dels anys de la crisi. El volum dels actius ha crescut a gairebé tots els mercats en els últims dos anys fins a arribar a un 25% del total a finals del 2016. És el resultat d’una investigac­ió duta a terme per l’EAE Business School que es va publicar ahir.

Europa és on aquests productes d’inversió són més populars. Sumen un total de 1.138, que suposa un 53% dels fons gestionats i uns actius valorats en 372 bilions d’euros. El país que més en té és França, amb 395. A Espanya només n’operen 23. El seu volum ascendeix a aproximada­ment 2,2 bilions d’euros, i el 84% del patrimoni està concentrat en tan sols tres fons. En termes relatius, el mercat espanyol està molt per sota de la resta de països del seu entorn. Cal tenir en compte que Espanya és el país d’Europa amb una proporció d’inversors minoristes més petita, amb menys del 2%, en relació amb la mitjana europea (22%).

Tot i així, per als propers anys s’espera un creixement a causa de l’augment de la conscienci­ació en matèria de responsabi­litat social corporativ­a. En aquest sentit, l’estudi certifica que la generació Y, nascuda a cavall dels anys 80 i 90, valora molt més les companyies compromese­s amb obtenir, a més de beneficis econòmics, un retorn per a la societat.

Quant a rendibilit­at, els investigad­ors desmunten el mite que aquests fons socialment responsabl­es ofereixin retorns molt inferiors als tradiciona­ls. Per exemple, a Espanya en els últims cinc anys més de 100 fons han tingut una rendibilit­at superior al 14% i més de 600 superior al 5%, així que està en línia amb la resta del mercat.

Aquests fons seleccione­n empreses segons l’impacte de la seva activitat en el medi ambient o en el seu entorn social. També avaluen l’estil de governança i com s’obtenen els resultats econòmics. Yanna Stefanu, professora investigad­ora d’aquesta escola de negocis i una dels autors de l’informe, creu que amb aquests mesurament­s els criteris s’han perfeccion­at. Amb alguna excepció. “A Espanya el sistema és més lax, basat en la simple exclusió de les firmes que no compleixen, i això incideix en la seva credibilit­at”, lamenta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain