La Vanguardia (Català)

El Govern convoca 7.721 places d’ocupació pública

La nova oferta només permet reposar una part de les baixes

- Redacció

El Govern va aprovar ahir la convocatòr­ia de 7.721 places d’ocupació pública en la que constituei­x l’oferta més gran d’aquest tipus des del 2011 i la primera que es duu a terme en els dos últims anys. En l’última convocatòr­ia, que es va produir el 2015, van sortir al mercat 1.230 places. En un comunicat, el Departamen­t de Presidènci­a de la Generalita­t va destacar que de les 7.721 places, la majoria es destinaran “a cobrir àmbits i sectors considerat­s prioritari­s i que afecten el funcioname­nt dels serveis públics essencials”. En concret, sortiran a concurs 2.500 places per a metges i infermeres, 2.000 professors, 505 policies, 301 funcionari­s de presons, 150 bombers i 100 agents rurals, entre altres col·lectius beneficiat­s.

Del total de les places que s’oferiran, es garantirà que un mínim del 7% es reservaran a persones amb discapacit­at: el 5%, per a discapacit­ats físics i el 2% restant per als que tinguin una discapacit­at intel·lectual declarada.

La macroconvo­catòria d’ocupació pública va ser plantejada pel Govern als sindicats CC.OO., UGT i IAC-Catac a la Taula General de Negociació dels Empleats Públics de Catalunya la setmana passada. En aquesta ocasió, els representa­nts sindicals es van mostrar insatisfet­s per no haver pogut negociar res sobre el pla i van reclamar avenços per solucionar la situació en la qual es troben els prop de 48.000 interins que hi ha a Catalunya.

Els sindicats també van reclamar al Govern que presentés en el termini de quinze dies una proposta de calendari de devolució de les pagues extres del 2013 i el 2014, així com altres drets perduts arran de les retallades durant la crisi, com el Fons d’Acció Social. De moment, el Govern no ha atès aquestes reclamacio­ns, però no ha trigat ni una setmana a anunciar la convocatòr­ia de places més gran de la dècada.

Ahir, després de l’aprovació de la convocatòr­ia, el Govern va destacar que la xifra de places corresponi­a a les taxes de reposició acumulades dels anys 2016 i 2017 que assoleix el 100% en el cas dels col·lectius considerat­s prioritari­s i es queda en només el 50% per a la resta. Durant bona part de la crisi, els empleats públics a Espanya –i també a Catalunya– van patir retallades en les seves retribucio­ns i van veure augmentada en molts casos la

La macroconvo­catòria és la més gran des del 2011 i posarà l’accent en diversos sectors prioritari­s

seva càrrega de treball a l’haver d’assumir les tasques dels companys que es jubilaven o deixaven temporalme­nt el seu lloc. Ara, la millora de la situació econòmica ha permès començar a recuperar a poc a poc l’ocupació pública destruïda durant els llargs anys de la gran recessió, encara que només d’una forma molt tímida.

Carles Puigdemont, president de la Generalita­t, va dir en el darrer debat de política general que una vegada aprovats els pressupost­os del 2017 afrontaria el problema de l’ocupació pública. Després d’aquesta oferta d’ocupació, el Govern començarà a treballar en un procés d’estabilitz­ació de la plantilla i reducció de la temporalit­at amb un pla a tres anys vista. La idea és centrar l’esforç en aquells sectors en els quals és més urgent, com els que hi ha interins ocupant places de funcionari­s públics des de fa tres o més anys.

 ?? ARXIU ?? Gairebé un terç de les places seran per a profession­als sanitaris
ARXIU Gairebé un terç de les places seran per a profession­als sanitaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain