La Vanguardia (Català)

Ayuna tanca el cercle

Sanjuán i Ramos van crear la consultora BIT i llancen una marca cosmètica de luxe als EUA

- MAR GALTÉS

Després de vint anys d’experiènci­a al sector de la cosmètica, Begoña Sanjuán i Isabel Ramos van decidir emprendre pel seu compte. I juntes van crear BIT Beauty Intelligen­ce, consultora que ajuda altres empreses en totes les fases del procés, des del desenvolup­ament d’ingredient­s fins a la comerciali­tzació de producte acabat. La motivació les va portar a voler crear un producte propi: i en paral·lel a BIT han desenvolup­at Ayuna. Es tracta d’una marca de cosmètica natural enfocada al segment d’ecoluxury que va sortir al mercat al gener, de moment només als Estats Units.

“Volíem una marca natural i sostenible, però efectiva i amb sensoriali­tat de luxe”, expliquen les emprenedor­es. “No parlem d’antiaging, sinó que ens inspira el concepte de well-aging. Anem al que és simple, senzill”.

Isabel Ramos, doctora en Química, va entrar el 1997 a Natura Bissé, on va ser directora tècnica. El 2009 se’n va anar a Isdin com a responsabl­e de galènica, després va cursar un màster de gestió de la innovació, i va passar a Infinitec Activos. A finals del 2013 es va apuntar a fer formació a Barcelona Activa. Per la seva banda, Begoña Sanjuán venia de l’estètica, al grup hoteler Roc Blanc, i va entrar a Natura Bissé el 2001 per crear el departamen­t de formació, i durant sis anys va acompanyar la seva expansió als EUA. El 2012 va decidir parar i va cursar a l’Institut d’Empresa un programa de gestió d’empreses de luxe; i mentrestan­t la va contractar Primaderm, on va estar dos anys.

Tot aquest temps les dues havien continuat en contacte, i el 2014 van decidir crear BIT Beauty Intelligen­ce amb una tercera sòcia, Tatiana Cornejo, als EUA. L’evolució del mercat ha fet que la sòcia americana sigui ara la distribuïd­ora d’Ayuna, y Ramos i Sanjuán continuen amb els projectes de consultori­a, en què facturen entre 200.000 i 300.000 euros. “Tenim clients a tot el món”: des d’ajudar una empresa consolidad­a a desenvolup­ar nous productes, una famosa que vol tenir la seva línia cosmètica, fins una biotecnolò­gica de Terrassa, Vytrus, de cultius vegetals cel·lulars, a la qual ajuden a posicionar els seus ingredient­s davant els laboratori­s cosmètics. Precisamen­t, de la seva col·laboració amb Vytrus van sorgir els ingredient­s per crear Ayuna.

“Al mercat estan de moda les marques independen­ts”, diuen. La producció d’Ayuna es realitza a Catalunya –hi ha molt bones instal·lacions a l’abast”–. “La nostra filosofia és aportar a la pell el mínim que necessita. El nostre lema és Less is beauty. Hi ha una moda exagerada d’afegir ingredient­s”. Calculen la inversió realitzada en uns 250.000 euros. La marca té cinc referèncie­s. Al juny sortirà a Mèxic, i preveu fer-ho a Espanya el 2018. Aquest 2017 calcula facturar 500.000 euros. La distribuci­ó és multicanal: “grans magatzems, profession­als, hotels de luxe”.

Després de passar per Natura Bissé, Isdin o Primaderm, han invertit 250.000 euros en la seva marca

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Isabel Ramos i Begoña Sanjuán amb els ingredient­s de Vytrus i el seu producte propi, Ayuna
LLIBERT TEIXIDÓ Isabel Ramos i Begoña Sanjuán amb els ingredient­s de Vytrus i el seu producte propi, Ayuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain