La Vanguardia (Català)

“Catalunya és una nació, i Espanya, una nació de nacions”

Pedro Sánchez, candidat a la secretaria general del PSOE

- Madrid

Sis mesos després del dramàtic comitè federal que va acabar amb la seva dimissió com a secretari general del PSOE, Pedro Sánchez (Madrid, 1972) torna a somriure. Està molt convençut que guanyarà les eleccions primàries del PSOE el pròxim 21 de maig.

En el seu actual programa, defensa el caràcter plurinacio­nal de l’Estat. Admet que Catalunya és una nació, i defineix Espanya com una nació de nacions. Fa uns quants mesos vostè era bastant més ambigu sobre aquesta qüestió.

Sí, aquesta és la meva proposta. Entenc Espanya com la va definir Gregorio Peces-Barba al debat constituci­onal. Espanya és una nació de nacions, amb l’única sobirania del conjunt del poble espanyol. Defenso que la Constituci­ó reconegui el caràcter plurinacio­nal d’Espanya.

És un ganxo per atreure la militància del PSC i compensar el suport majoritari que preveu Susana Díaz a Andalusia?

No. El meu plantejame­nt és fruit d’una convicció: la qüestió catalana és la qüestió espanyola. Cal reformar la Constituci­ó per reconèixer el que realment és Espanya: una realitat plurinacio­nal, pluricultu­ral i plurilingü­e.

Què l’ha portat a modificar el seu plantejame­nt?

L’experiènci­a, la reflexió, parlar amb molts catalans, la lectura dels debats a les Corts constituen­ts del 78, on s’utilitzava el terme nacionalit­at com a nació cultural, sense equiparar nació a sobirania. Es parlava de nacions sense Estat, de nacions culturals, com recull el Consell d’Europa. Aquest reconeixem­ent la Constituci­ó l’ha de donar al País Basc i a Catalunya.

Se suposa que la militància catalana es decantarà majoritàri­ament a favor seu. És el candidat que entén millor el PSC?

Catalunya ha estat l’avantguard­a de moltes coses que han tingut lloc posteriorm­ent a Espanya. A Catalunya, molt abans que en el conjunt d’Espanya, va canviar el sistema polític, es va fragmentar, i això va donar una pluralitat al Parlament que avui veiem al Congrés. Això demana la necessitat de diàleg i d’enfortir la democràcia representa­tiva i el sistema parlamenta­ri a l’hora de forjar majories per governar. Això a Catalunya s’ha entès, i el PSC ho ha practicat. Jo ho he entès per a la realitat política espanyola. Si ara hi ha un partit catalanist­a, és el PSC. Catalanism­e no com a moviment polític, sinó cívic, que apel·la a la unió dels catalans. És molt més potent que la solució disgregado­ra a la qual porta l’independen­tisme i l’immobilism­e del bloc sobiranist­a i el PP.

Va assegurar, després de la seva dimissió, que es va equivocar quan va qualificar Podem de populistes i va instar el PSOE a treballar junt amb ells. Però els retreu que gràcies al seu vot “l’amic de Bárcenas” continua a la Moncloa.

Hi ha molts fills de votants socialiste­s que voten Podem. La qüestió és com tornem a recuperar la credibilit­at perduda. El PSOE ha de tornar a ser el partit de referència dels joves, i això només ho podem fer ressituant el partit a l’esquerra, sent un partit creïble, coherent i obrint-lo al segle XXI. Això és molt important. Entenc que hi hagi persones dins la meva organitzac­ió que es resisteixi­n al canvi, però el que proposo ja ho va proposar Felipe González el 1979: una evolució, una adaptació de l’organitzac­ió política i del seu ideari a la societat. El que va fer Zapatero el 2000. Una transforma­ció per tornar a connectar amb moltes capes de l’electorat ens portarà a tornar a ser primera força. Amb el seu vot, els afiliats tindran la capacitat de tornar a fer el PSOE primera força. L’abstenció ens va portar a ser la tercera.

I la relació amb Podem?

Sembla que hi ha una esquerra més pendent que l’altra esquerra no governi, i que el preu a pagar, que la dreta governi, no li importa. Pablo Iglesias ha de passar de la protesta a la proposta. El PSOE i la socialdemo­cràcia a Europa s’enfronten a una cruïlla. Tenim el model d’Holanda: la gran coalició és una gran contradicc­ió que ens porta a la desfeta electoral. Tenim Portugal: una entesa entre forces progressis­tes que pot ser emulada a Espanya. Si aspirem a canviar Espanya i aglutinar una majoria progressis­ta, hem de trobar punts d’entesa. Ho fem en molts ajuntament­s i comunitats; per què no a Espanya?

Realment va arribar a tancar un acord amb ERC?

No. I els fets ho avalen: ERC va votar en contra de la meva investidur­a. El líder de CC.OO. va desmentir la versió que utilitzen alguns companys per justificar el que és injustific­able. El que va passar l’1 d’octubre va ser una operació d’enderrocar el secretari general elegit per la militància per facilitar el govern a Rajoy. Això va trencar la nostra credibilit­at davant els votants, i la confiança dels afiliats amb part de la direcció. El meu projecte és l’únic que pot tornar a forjar la unitat d’acció entre els afiliats i la direcció, i recuperar la credibilit­at perduda.

Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba donen suport a Susana Díaz.

És legítim, ho respecto. El PSOE té una història de la qual em sento orgullós i hereu, amb els seus encerts i errors. Si tinguessin 35 anys menys, González i Rubalcaba defensarie­n avui el nostre projecte. Vaig compartir moltes reflexions sobre la necessitat o no d’abstenir-nos, i vaig tenir clar, en aquell procés de maduració de la posició que vaig defensar, que em va costar deixar la secretaria general i renunciar a l’acta de diputat, que el PSOE només trobarà un lloc en el futur polític del país sent el partit de l’esquerra, amb credibilit­at, coherència, participac­ió de la militància i sent autònoms davant els poders econòmics. Aquests elements bàsics han de definir el PSOE si volem conquerir el futur.

Per a qui és una amenaça vostè si guanya ara?

Per al PP i per a Podem. Em presento perquè el PSOE ha de renéixer, refundar-se i adaptar-se al segle XXI. L’única manera que l’esquerra torni a governar és amb un PSOE fort, renascut i refundat.

Aquestes primàries només són cosa de dos? Com valora la candidatur­a de Patxi López?

La respecto. Hi pot haver moltes candidatur­es, però només hi ha dos models. El que es va imposar l’1 d’octubre a la força o la nostra opció. A en Patxi li tinc afecte, amb mi ha estat lleial. Però es dirimeixen dos models, i el resultat definirà l’orientació i les perspectiv­es electorals del PSOE en les pròximes dècades.

Rajoy precipitar­à les eleccions si vostè guanya?

Em sorprèn que Rajoy identifiqu­i governar amb fer xantatge. L’elecció de la Mesa del Congrés i l’eventual aprovació dels pressupost­os amb 176 diputats demostren que hi ha una majoria parlamentà­ria per governar. També demostra com d’absurda era l’abstenció del PSOE davant Rajoy.

I si perd, competirà després per la candidatur­a electoral?

No tinc un pla B. Aspiro a obtenir la confiança majoritàri­a dels afiliats. Quan es parla de si és compatible ser president autonòmic i ser secretari general del PSOE, tinc una convicció: seran els afiliats, amb el seu vot, els que ho facin incompatib­le.

Si perd les primàries, encoratjar­à una escissió al PSOE?

No, mai, mai, en absolut. Soc un home de partit.

“La Constituci­ó ha de reconèixer el caràcter plurinacio­nal d’Espanya”

“No vaig tancar un pacte amb ERC; aquesta és la versió d’alguns per justificar el que van fer”

“Em presento perquè el PSOE ha de renéixer, s’ha de refundar i s’ha d’adaptar al segle XXI”

“Mai, mai, mai encoratjar­é una escissió; soc un home del partit”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Pedro Sánchez, que avui torna a Catalunya per primer cop en aquesta campanya de les primàries del PSOE, fotografia­t aquesta setmana a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Pedro Sánchez, que avui torna a Catalunya per primer cop en aquesta campanya de les primàries del PSOE, fotografia­t aquesta setmana a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain