La Vanguardia (Català)

Atemptar per diners

Detingut el responsabl­e, un germanorús que va actuar per motius econòmics

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El responsabl­e de l’atemptat contra l’autocar del Borussia Dortmund tenia per objectiu enriquir-se, i per això havia adquirit milers de drets de compra d’accions de l’equip de futbol alemany a fi de vendre-les després de la previsible caiguda del valor.

L’home que l’11 d’abril passat va atemptar amb explosius contra l’autocar del Borussia Dortmund quan es dirigia al partit d’anada de la Lliga de Campions contra el Mònaco no era un islamista radicalitz­at, com semblaven indicar els primers indicis, ni procedia de l’extrema dreta o de l’extrema esquerra, com suggerien pistes posteriors, sinó que va actuar per motius econòmics. La policia alemanya va detenir ahir Serguei W., germanorús de 28 anys, sospitós de perpetrar l’atac a Dortmund, en què va quedar ferit el defensa català Marc Bartra i un policia va patir un traumatism­e auditiu, per enriquir-se amb la presumible caiguda de les accions del club, únic del futbol alemany que cotitza en borsa.

Segons la Fiscalia Federal, va adquirir aquell mateix 11 d’abril 15.000 opcions o drets de venda d’accions del Borussia Dortmund (BVB) amb un termini de venciment de fins al 17 de juny. “Per comprar aquells productes derivats, va demanar un crèdit per diverses desenes de milers d’euros”, va explicar ahir la representa­nt de la Fiscalia, Frauke Köhler. Després va dur a terme l’atemptat per generar una caiguda massiva de la cotització, de manera que aquell producte financer, conegut com put option i concebut per a la venda en el futur de les accions a un preu predetermi­nat, li hauria permès un guany –derivat de la diferència entre la cotització en el moment de la venda i el preu pactat– que el diari Bild estimava ahir en uns 3,9 milions d’euros.

L’home va ser detingut ahir en un pis de Rottenburg am Neckar, al sud-oest del país. Se l’acusa d’intent d’assassinat, de fer detonar material explosiu i de lesions físiques greus. La policia l’investigav­a fa una setmana després de rebre una alerta des de l’àmbit financer, i constatar que hi havia hagut una adquisició d’opcions del Dortmund el dia de l’atemptat des de l’IP de l’hotel on estava allotjat també el detingut.

L’home ho va planejar tot amb crua antelació. Va reservar al març una habitació a l’hotel dels jugadors per dos períodes (del 9 al 13 d’abril, i del 16 al 20 d’abril), ja que en aquell moment no se sabia quin dels dos partits entre el Dortmund i el Mònaco tindria lloc a la ciutat alemanya. La seva habitació tenia vistes a la zona on va col·locar tres explosius i els va fer detonar separadame­nt per control remot. Segons treballado­rs de l’hotel, després de l’atac, mentre els hostes es mostraven terroritza­ts, ell va anar al restaurant i va demanar un filet.

l’equip

i

El sospitós s’allotjava al mateix hotel que els jugadors del Borussia, des d’on va perpetrar l’atemptat

El partit va ser ajornat 24 hores, i el Dortmund va perdre contra el Mònaco (2-3). En el partit de tornada del dia 19 també va perdre (3-1). Però la borsa no va seguir els desitjos de l’agressor. L’endemà de l’atemptat, l’acció del BVB va pujar un 1,8 %. Els títols sí que van baixar amb l’eliminació definitiva de l’equip en la Champions. En conjunt, des del dia de l’atac, han perdut un 5,5%.

La Fiscalia va aclarir que la redacció dels escrits de contingut islamista trobats va fer que es descartés aviat el mòbil gihadista. Es va detenir un iraquià, sense relació amb el cas, tot i que continua detingut pels seus vincles gihadistes.

 ?? CHRISTOPH SCHMIDT / AFP ?? Desplegame­nt policial a Rottenburg am Neckar, on va ser detingut el presumpte responsabl­e de l’atac
CHRISTOPH SCHMIDT / AFP Desplegame­nt policial a Rottenburg am Neckar, on va ser detingut el presumpte responsabl­e de l’atac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain