La Vanguardia (Català)

CARLES COSTA: “EL 1991 EM VAIG IMPOSAR UN ULTIMÀTUM”

- SERGIO HEREDIA BARCELONA CARLES COSTA

“VAIG CONTRACTAR

ROBERTO

VIZCAÍNO COM

A TÈCNIC I VAIG

ENTRENAR-ME

AMB ARRESE.

QUAN VAIG

SORTIR DE

LA ZONA

DE CONFORT,

TOT ES VA

AJUNTAR”

“EL GRAN

SALT VA VENIR

EL 1992. VAIG

GUANYAR A

ESTORIL I

DESPRÉS EM

VAIG IMPOSAR

A BARCELONA.

VAIG ARRIBAR

AL ‘TOP TEN’.

EM DEIA: AIXÒ

DURARÀ

MOLT?”

Feia un temps que Carles Costa (49) li donava voltes a les coses. No despuntava. Apareixia dispers en el rànquing. A penes entre els 150 primers. Començava el 1991. –Em vaig imposar un ultimàtum. –I això què és? –Vaig decidir sortir de la zona de confort. Vaig contractar un entrenador, Roberto Vizcaíno, que en pau descansi, i em vaig posar a treballar. –Vostè sol? –En el grup també hi havia Jordi Arrese. Jordi era tot un profession­al. Figurava entre els cinquanta primers del món. Em va anar ensenyant en el dia a dia. Escoltant-lo, vaig anar guanyant confiança. Vaig trigar cinc mesos a entrar en funcioname­nt. I quan ho vaig fer...

Va arribar a Roland Garros i va superar dues rondes. Només va cedir amb Stich. –En quatre sets... Allò li va canviar l’ànim. Va adonar-se que tota la feina anava emergint. Va jugar les semifinals a Florència. Va guanyar diversos tornejos challenger. –Què va canviar en el seu joc? –Va ser natural. De sobte, tot es va ajuntar. Feia tres anys que ho intentava, i finalment vaig interpreta­r que estava preparat. Començar a guanyar partits va ser satisfacto­ri.

Va tancar el 1991 com a 55è de l’ATP i va obrir el 92 amb un altre tarannà.

Al març, Carles Costa anava llançat. A Estoril va tombar Andrés Gómez, Emilio Sánchez i Sergi Bruguera i va aconseguir el títol. Va encadenar aquell trofeu amb el Comte de Godó.

I aquí anem a parar al nucli d’aquesta xerrada.

Al RCT Barcelona es mou com a casa seva. De la casa-club entren i surten socis i empleats, i molts d’ells el saluden. Fa uns dies va jugar una estona a la pista 2. Em recorda que els seus pares han estat sempre socis del club. Es veu a si mateix als quatre anys, jugant. –Els entrenador­s van veure maneres. Diu que aquí va ser aplegapilo­tes i jutge de línia. Que ha jugat la fase prèvia i ha guanyat el títol. Que va ser codirector en l’època de Sixte Cambra, i que ara és el representa­nt de la seva principal estrella, Rafael Nadal (a través de His7ory Sports Management; així, amb un 7 a History).

–Sempre vaig ser competitiu. També jugava a futbol, però allò era diferent. Al cap i a la fi, en el tennis estàs tu sol. Ets tu i ningú més. –El seu títol el 1992... –Em costa recordar-lo. Quan una etapa acaba, la tanco i visc intensamen­t la següent. No explico batalletes. No les explico ni als meus fills. A casa conservo pocs trofeus. –A Barcelona jugaven Lendl i Agassi. –Jo començava a guanyar tornejos importants. Sentia una mica de vertigen. –Què vol dir? –Em preguntava coses. Venia del nores. Em deia: “Això seguirà? S’acabarà aviat?”. Al cap i a la fi, el més difícil no és arribar, sinó mantenir-se. –Barcelona... –Podia haver-me tocat Lendl en semifinals. Però va caure a quarts contra Mancini. M’hauria agradat enfrontar-me a ell. Ja era una llegenda. Tampoc no vaig poder jugar amb Agassi. L’havia tombat Eltingh. I la final va ser davant Gustafsson, que havia sorprès Bruguera en la semifinal. A mi em va sortir tot rodat. A la final me’n vaig sortir molt bé. I ell, no tant. Va guanyar en 6-4, 7-6 (3) i 6-4. I després, Carles Costa va continuar. Final a Madrid. Semifinals a Hamburg. Una altra final a Roma. Va entrar al top ten. –Tot en terra... –D’aquí venim els espanyols. Ara ja hem canviat, però llavors... Pensi que les primeres pistes ràpides de Barcelona van ser les de Vall d’Hebron, ja per als Jocs. –No hi va anar, vostè, a aquells Jocs. –El 1991, jo era el cinquè espanyol. Només n’entraven quatre. Després hi va haver una modificaci­ó i es va decidir que la selecció es faria setmanes abans dels Jocs. Llavors jo entrava, però queia Arrese. No podia fer-li això. M’havia ajudat molt.

–Arrese l’hi agrairà sempre. Va aconseguir la plata.

–I jo a ell.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? En la pista. Carles Costa, campió el 1992, fa 25 anys, a la pista 2 del RCT Barcelona, dimarts passat
ÀLEX GARCIA En la pista. Carles Costa, campió el 1992, fa 25 anys, a la pista 2 del RCT Barcelona, dimarts passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain